29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Verdwaalde Holtenaren in Colombia gered uit jungle na wespenaanval

Victor Schildkamp | Algemeen Dagblad

Erik Koers wacht uitgeput op bananenbladeren op redding. © Eigen foto

HOLTEN Twee Holtenaren op vakantie in Colombia zijn gered uit de jungle nadat ze waren verdwaald en ook nog eens werden aangevallen door een zwerm wespen. Dankzij een klein beetje internetbereik konden ze om hulp roepen.

Erik Koers (30) en Patrick Udink (27) willen op dag 12 van hun reis door Colombia naar het strand, maar eerst gaan ze ‘s ochtends vroeg nog een indianendorp bekijken in Tayrona National Park. De waarschuwingen dat het uren lopen is en dat de route niet overal even goed is aangegeven, nemen ze ter harte. En toch gaat het mis.

- Advertentie -

Als het stel uit Holten na vier uur lopen een indianendorp heeft bezocht en de paden volgt terug naar het strand, ‘houden de paden ineens op’. Bij Erik en Patrick is dan nog geen paniek, maar toch. Elke boom en elke steen waar ze ‘net dachten voorbij te hebben gelopen’, lijkt ineens op een andere. ,,We hadden telkens het gevoel dat we omhoog moesten, maar elke klim leidde tot niets, behalve dat daarachter weer een dal was”, vertelt Patrick. ,,Het is ook zo dicht bebost, je kunt geen vijf meter recht vooruit lopen.”

Zuur

Dat sap was zó zuur, we konden twee dagen niet eten omdat onze monden nog brandden
Patrick Udink

Langzaam realiseren Patrick en Erik zich dat ze compleet zijn verdwaald. Bereik met hun telefoon hebben ze niet. De paniek onderdrukkend proberen ze urenlang de weg terug te vinden. Omdat hun water op is, denken ze bij een sinaasappelboom wat te kunnen drinken, maar het sap is extreem zuur. Toch nemen ze er wat van. ,,Dat hadden we beter niet kunnen doen”, zegt Patrick nu. ,,We konden twee dagen lang amper wat eten, zó hard brandde onze mond nog.”

Later vullen ze hun flessen met water uit een waterval, hopend dat ze daar niet ziek van worden. Het dreigt pas echt mis te gaan, als Erik ineens overal steken voelt. Wurmend door takken en bladeren heeft hij een zwerm wespen razend gemaakt en wordt aangevallen. ,,Er zaten echt honderden wespen bovenop hem”, vertelt Patrick.

Patrick probeert te helpen, maar wordt ook aan alle kanten gestoken. Slaand en meppend weten ze te ontsnappen. Urenlang dwaalt het inmiddels totaal gedesoriënteerde stel door het park. Als het donker wordt, rond acht uur ‘s avonds, al twaalf uur weg van het hostel, slaat de wanhoop toe. Als een geschenk uit de hemel krijgt Patrick ineens een Facebookmelding op zijn telefoon. ,,Ik ben nog nooit zo blij geweest met een Facebookbericht,” vertelt hij. ,,Want: we hadden internet!”

- Advertisement -

Dolblij met het zwakke bereik verroeren Patrick en Erik zich geen millimeter en sturen een noodkreet via whatsapp naar huis. Niet té paniekerig, om niet al te veel onrust te zaaien, maar wel dringend: ‘Haaai allemaal, doe iets, we zitten midden in de jungle en zijn verdwaald’. Mét een klein screenshot van de locatie. Een pijltje midden in een groot groen vlak.

Omdat het al donker wordt en inmiddels ook de muggen massaal de aanval op het stel hebben ingezet, wikkelen Patrick en Erik zich in bananenbladeren. Het thuisfront belt inmiddels Buitenlandse Zaken en die schakelen meteen door naar de ambassade. Niet lang daarna rukken Colombiaanse hulptroepen uit met quads, op zoek naar de twee Nederlanders.

Uren later, midden in de nacht, zien ze ineens licht in de totale duisternis. ,,We sprongen omhoog”, zegt Patrick. ,,Echt, we hebben gedacht dat we er geweest waren. Zeker als je later hoort dat het wemelt van krokodillen in het park, en giftige slangen. En echt, we zijn niet als kippen zonder kop de jungle ingegaan. Maar drie meter verkeerd lopen en het kan misgaan. Ik heb ook begrepen dat ze nu de paden gaan verbeteren, want er verdwalen te vaak mensen.”

Dinsdag komen Patrick en Erik naar huis. Op de dag van vertrek gaan ze nog wel eerst een biertje drinken met de Nederlandse ambassadeur.

Colombia; Erik Koers en Patrick Udink

Bron: Algemeen Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hoop dat ze de rekening van de reddingsoperatie nog krijgen toegestuurd. Ze worden gewaarschuwd, slaan die waarschuwing in de wind, gaan dan totaal onvoorbereid de jungle in en zijn dan verbaasd dat ze verdwalen.
    Tegen zoveel stupiditeit kan niemand op. Dus mogen ze het op een andere manier leren en dat zal ook andere idioten afschrikken:
    ‘Wil je onvoorbereid de jungle in ? Prima, zorg voor een goed gevulde bankrekening, want als we je moeten komen halen mag je betalen’

    Doet men in de VS ook wanneer het je eigen fout was en uiteindelijk leer je daar het snelst van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -