26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

RTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen

Welk stukje Nederland zal het eerst in zee verdwijnen door de stijgende zeespiegel? Het antwoord is niet één of andere laaggelegen polder, maar het wordt waarschijnlijk Bonaire....

NU | Ook Bonaire getroffen door klimaatverandering, Greenpeace start rechtszaak

Zeespiegelstijging, koraalsterfte, hitte en steeds krachtigere orkanen. Ook het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt niet gespaard van klimaatverandering. Dat blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van...

AD | Bonaire dreigt kopje onder te gaan door klimaatverandering

Sanne Schelfaut | Algemeen Dagblad Greenpeace stapt naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen Bonaire te beschermen tegen overstromingen als gevolg van klimaatverandering. De milieuorganisatie liet...
- Advertentie -

PBC | Russisch gokbedrijf failliet maar nog steeds in bedrijf op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Russische gokbedrijf 1XBet is failliet verklaard en heeft miljoenen schulden. Toch is het nog steeds actief vanaf Curaçao. 1XBet is miljoenen euro’s aan...

PBC | Wetgeving goksector mogelijk vertraagd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe wetgeving voor de goksector op Curaçao loopt mogelijk vertraging op. Dat zegt minister Silvania tegen website iGaming. “We streven er op dit moment...

PBC | Nationale archieven Curaçao en Nederland gaan samenwerken

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Nationale Archieven van Curaçao en Nederland gaan samenwerken om archieven op Curaçao en Caribisch Nederland te digitaliseren en de scans duurzaam en...

PBC | Orkaan Ian versterkt categorie 4, op ramkoers naar Florida

Persbureau Curacao Orkaan Ian heeft zich versterkt naar categorie 4, met maximale aanhoudende wind van 225 kilometer per uur. Het National Hurricane Center zegt dat de orkaan vanmiddag...

AD | Verdwaalde Holtenaren in Colombia gered uit jungle na wespenaanval

Victor Schildkamp | Algemeen Dagblad

Erik Koers wacht uitgeput op bananenbladeren op redding. © Eigen foto

HOLTEN Twee Holtenaren op vakantie in Colombia zijn gered uit de jungle nadat ze waren verdwaald en ook nog eens werden aangevallen door een zwerm wespen. Dankzij een klein beetje internetbereik konden ze om hulp roepen.

Erik Koers (30) en Patrick Udink (27) willen op dag 12 van hun reis door Colombia naar het strand, maar eerst gaan ze ‘s ochtends vroeg nog een indianendorp bekijken in Tayrona National Park. De waarschuwingen dat het uren lopen is en dat de route niet overal even goed is aangegeven, nemen ze ter harte. En toch gaat het mis.

Als het stel uit Holten na vier uur lopen een indianendorp heeft bezocht en de paden volgt terug naar het strand, ‘houden de paden ineens op’. Bij Erik en Patrick is dan nog geen paniek, maar toch. Elke boom en elke steen waar ze ‘net dachten voorbij te hebben gelopen’, lijkt ineens op een andere. ,,We hadden telkens het gevoel dat we omhoog moesten, maar elke klim leidde tot niets, behalve dat daarachter weer een dal was”, vertelt Patrick. ,,Het is ook zo dicht bebost, je kunt geen vijf meter recht vooruit lopen.”

Zuur

Dat sap was zó zuur, we konden twee dagen niet eten omdat onze monden nog brandden
Patrick Udink

Langzaam realiseren Patrick en Erik zich dat ze compleet zijn verdwaald. Bereik met hun telefoon hebben ze niet. De paniek onderdrukkend proberen ze urenlang de weg terug te vinden. Omdat hun water op is, denken ze bij een sinaasappelboom wat te kunnen drinken, maar het sap is extreem zuur. Toch nemen ze er wat van. ,,Dat hadden we beter niet kunnen doen”, zegt Patrick nu. ,,We konden twee dagen lang amper wat eten, zó hard brandde onze mond nog.”

Later vullen ze hun flessen met water uit een waterval, hopend dat ze daar niet ziek van worden. Het dreigt pas echt mis te gaan, als Erik ineens overal steken voelt. Wurmend door takken en bladeren heeft hij een zwerm wespen razend gemaakt en wordt aangevallen. ,,Er zaten echt honderden wespen bovenop hem”, vertelt Patrick.

Patrick probeert te helpen, maar wordt ook aan alle kanten gestoken. Slaand en meppend weten ze te ontsnappen. Urenlang dwaalt het inmiddels totaal gedesoriënteerde stel door het park. Als het donker wordt, rond acht uur ‘s avonds, al twaalf uur weg van het hostel, slaat de wanhoop toe. Als een geschenk uit de hemel krijgt Patrick ineens een Facebookmelding op zijn telefoon. ,,Ik ben nog nooit zo blij geweest met een Facebookbericht,” vertelt hij. ,,Want: we hadden internet!”

Dolblij met het zwakke bereik verroeren Patrick en Erik zich geen millimeter en sturen een noodkreet via whatsapp naar huis. Niet té paniekerig, om niet al te veel onrust te zaaien, maar wel dringend: ‘Haaai allemaal, doe iets, we zitten midden in de jungle en zijn verdwaald’. Mét een klein screenshot van de locatie. Een pijltje midden in een groot groen vlak.

Omdat het al donker wordt en inmiddels ook de muggen massaal de aanval op het stel hebben ingezet, wikkelen Patrick en Erik zich in bananenbladeren. Het thuisfront belt inmiddels Buitenlandse Zaken en die schakelen meteen door naar de ambassade. Niet lang daarna rukken Colombiaanse hulptroepen uit met quads, op zoek naar de twee Nederlanders.

Uren later, midden in de nacht, zien ze ineens licht in de totale duisternis. ,,We sprongen omhoog”, zegt Patrick. ,,Echt, we hebben gedacht dat we er geweest waren. Zeker als je later hoort dat het wemelt van krokodillen in het park, en giftige slangen. En echt, we zijn niet als kippen zonder kop de jungle ingegaan. Maar drie meter verkeerd lopen en het kan misgaan. Ik heb ook begrepen dat ze nu de paden gaan verbeteren, want er verdwalen te vaak mensen.”

Dinsdag komen Patrick en Erik naar huis. Op de dag van vertrek gaan ze nog wel eerst een biertje drinken met de Nederlandse ambassadeur.

Colombia; Erik Koers en Patrick Udink

Bron: Algemeen Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hoop dat ze de rekening van de reddingsoperatie nog krijgen toegestuurd. Ze worden gewaarschuwd, slaan die waarschuwing in de wind, gaan dan totaal onvoorbereid de jungle in en zijn dan verbaasd dat ze verdwalen.
    Tegen zoveel stupiditeit kan niemand op. Dus mogen ze het op een andere manier leren en dat zal ook andere idioten afschrikken:
    ‘Wil je onvoorbereid de jungle in ? Prima, zorg voor een goed gevulde bankrekening, want als we je moeten komen halen mag je betalen’

    Doet men in de VS ook wanneer het je eigen fout was en uiteindelijk leer je daar het snelst van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -