26 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AD | Venezuela zet zich schrap

Verdedigingsoefening naar aanleiding van ‘bedreiging nationale veiligheid’
uit VS.

nicolas-maduro
President Nicolás Maduro van Venezuela roept op tot grote defensieve oefening

Willemstad/Caracas – President Nicolás Maduro van buurland Venezuela heeft de bevolking opgeroepen vandaag mee te doen aan een grote defensieve oefening. Het is niet duidelijk of er ook in de lucht geoefend wordt. In dat geval zal het oefenterrein ook het gebied rond de eilanden – en dus ook Curaçao – omvatten.
Bij Defensie op Curaçao is bekend dat Venezuela een oefening houdt, maar worden er voor zover bekend geen speciale maatregelen genomen.
Aanleiding voor de Venezolaanse oefening vandaag is de ‘bedreiging van de nationale veiligheid’ uit de Verenigde Staten (VS).

,,We moeten voorbereid zijn”,

zei Maduro deze week in de Nationale Assemblee. President Maduro kreeg woensdag speciale bevoegdheden van het parlement om op te kunnen treden tegen bedreigingen uit de VS.

,, Venezuela zal nooit een Libië of Irak worden. Venezuela is Venezuela, een land van vrede”,

zei hij. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde deze week nieuwe sancties aan tegen Venezuela, omdat het land een ‘grote bedreiging’ vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Sommige analisten zagen daarin een voorbode voor militaire agressie tegen het grootste buurland van het Koninkrijk, zoals minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken het land noemde.
Bij de oefening vandaag ligt het accent op verdediging, zei Maduro. Naast het leger zal ook de Nationale Bolivariaanse Militie een grote rol spelen. Die militie, die na de coup van 2002 werd opgericht, bestaat uit burgers die een militaire training krijgen.

Volgens de president vormt zijn land geen enkele bedreiging voor welk land dan ook, maar moet het zich kunnen verdedigen tegen bedreigingen van buiten, zoals couppogingen die volgens hem regelmatig worden voorbereid. Onlangs werden nog elf mensen gearresteerd die een staatsgreep zouden voorbereiden. Ook burgemeester Antonio Ledezma van Caracas werd opgepakt.
Maduro kondigde vorige maand aan dat zijn land het defensiegebied had uitgebreid tot aan Sint Maarten. De Curaçaose regering heeft via Den Haag om opheldering gevraagd, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Wel zei minister Koenders in een recente brief aan de Tweede Kamer dat de relaties met Venezuela goed zijn. Daarbij constateerde hij ook dat er veel problemen zijn in het buurland.
Het Nederlands Dagblad schreef donderdag onder de kop ‘Mariniers op Aruba staan op scherp’ dat er tweehonderd militairen (die er altijd zijn, red.) klaarstaan om in te grijpen als de onrust in Venezuela daar aanleiding toe geeft.

,,Ze kunnen worden ingezet om à la minute Nederlanders uit Venezuela weg te halen.”

De krant citeerde de hoogste militaire baas van de Koninklijke Marine, luitenant-generaal Rob Verkerk, die in het marineblad Alle Hens schreef:

,,Op slechts 25 kilometer van Aruba kampt Venezuela met een politiek instabiele situatie en gaan geruchten rond over een mogelijke staatsgreep.”

Verkerk had het in zijn column verder over het toenemende belang van Defensie voor Nederland in een onrustige wereld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -