26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 08:47

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioAD | Venezuela zet zich schrap

AD | Venezuela zet zich schrap

Verdedigingsoefening naar aanleiding van ‘bedreiging nationale veiligheid’
uit VS.

nicolas-maduro
President Nicolás Maduro van Venezuela roept op tot grote defensieve oefening

Willemstad/Caracas – President Nicolás Maduro van buurland Venezuela heeft de bevolking opgeroepen vandaag mee te doen aan een grote defensieve oefening. Het is niet duidelijk of er ook in de lucht geoefend wordt. In dat geval zal het oefenterrein ook het gebied rond de eilanden – en dus ook Curaçao – omvatten.
Bij Defensie op Curaçao is bekend dat Venezuela een oefening houdt, maar worden er voor zover bekend geen speciale maatregelen genomen.
Aanleiding voor de Venezolaanse oefening vandaag is de ‘bedreiging van de nationale veiligheid’ uit de Verenigde Staten (VS).

,,We moeten voorbereid zijn”,

zei Maduro deze week in de Nationale Assemblee. President Maduro kreeg woensdag speciale bevoegdheden van het parlement om op te kunnen treden tegen bedreigingen uit de VS.

,, Venezuela zal nooit een Libië of Irak worden. Venezuela is Venezuela, een land van vrede”,

zei hij. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde deze week nieuwe sancties aan tegen Venezuela, omdat het land een ‘grote bedreiging’ vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Sommige analisten zagen daarin een voorbode voor militaire agressie tegen het grootste buurland van het Koninkrijk, zoals minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken het land noemde.
Bij de oefening vandaag ligt het accent op verdediging, zei Maduro. Naast het leger zal ook de Nationale Bolivariaanse Militie een grote rol spelen. Die militie, die na de coup van 2002 werd opgericht, bestaat uit burgers die een militaire training krijgen.

Volgens de president vormt zijn land geen enkele bedreiging voor welk land dan ook, maar moet het zich kunnen verdedigen tegen bedreigingen van buiten, zoals couppogingen die volgens hem regelmatig worden voorbereid. Onlangs werden nog elf mensen gearresteerd die een staatsgreep zouden voorbereiden. Ook burgemeester Antonio Ledezma van Caracas werd opgepakt.
Maduro kondigde vorige maand aan dat zijn land het defensiegebied had uitgebreid tot aan Sint Maarten. De Curaçaose regering heeft via Den Haag om opheldering gevraagd, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Wel zei minister Koenders in een recente brief aan de Tweede Kamer dat de relaties met Venezuela goed zijn. Daarbij constateerde hij ook dat er veel problemen zijn in het buurland.
Het Nederlands Dagblad schreef donderdag onder de kop ‘Mariniers op Aruba staan op scherp’ dat er tweehonderd militairen (die er altijd zijn, red.) klaarstaan om in te grijpen als de onrust in Venezuela daar aanleiding toe geeft.

,,Ze kunnen worden ingezet om à la minute Nederlanders uit Venezuela weg te halen.”

De krant citeerde de hoogste militaire baas van de Koninklijke Marine, luitenant-generaal Rob Verkerk, die in het marineblad Alle Hens schreef:

,,Op slechts 25 kilometer van Aruba kampt Venezuela met een politiek instabiele situatie en gaan geruchten rond over een mogelijke staatsgreep.”

Verkerk had het in zijn column verder over het toenemende belang van Defensie voor Nederland in een onrustige wereld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties