30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | VBC: Staten opportunistisch

HomeEconomieDetail en groothandelAD | VBC: Staten opportunistisch
VBC: Staten opportunistisch
VBC: Staten opportunistisch

Willemstad – Nog voordat de regeringscrisis ontstond op Curaçao leken de Staten al bezig met de komende verkiezingen. Anders is het volgens de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) niet te verklaren dat een groot deel van de Staten zich onlangs tegen het beleid van minister Etienne van der Horst (PAIS) heeft gekeerd.

In een centrale commissievergadering verdedigde de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) onlangs het voorstel om de ambtenarensalarissen in 2016 te bevriezen. Met de vakbonden is hierover overleg geweest.

In de plannen staat ook dat er in plaats van een automatische loonsverhoging (loontrede) een prestatieafhankelijke beloningsstructuur wordt ingevoerd. Over een nieuwe pensioenregeling is nog geen overeenstemming bereikt met de bonden.

De VBC wijst er in de maandelijkse nieuwsbrief op dat de personeelslasten (600 miljoen gulden) bij de overheid 36 procent uitmaken van de begroting en 41 procent van de belastinginkomsten (cijfers van 2014). De bezuinigingsvoorstellen van de regering leveren volgend jaar 4,2 miljoen gulden op.

Volgens de VBC is ‘optimalisatie’ van het overheidsapparaat noodzakelijk. ,,De kosten van het overheidsapparaat staan niet in verhouding tot de geleverde prestaties.”

Bovendien zit Curaçao ver boven de internationale norm, dat de overheidskosten niet meer dan 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mogen bedragen. Op Curaçao is dat 11 procent.

De reactie in het parlement op de voorstellen van Van der Horst is volgens de ondernemersvereniging ‘een schoolvoorbeeld van opportunistisch kortetermijndenken’. De VBC noemt het ongeloofwaardig, weinig constructief en niet solidair.

,,Het is te hopen dat de Statenleden op hun schreden terugkeren en alsnog de regering steunen in het streven de personeelslasten in de publieke sector te verlagen.”

Moet de rest van de gemeenschap opdraaien voor ambtenaren die niet mogen inleveren?, vraagt de VBC retorisch.

De Staten zetten volgens de vereniging de wereld op zijn kop als ze denken dat de samenleving het overheidsapparaat moet dienen in plaats van andersom.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties