34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | VBC: Plegers wanbeleid vervolgen

HomeMediaAD | VBC: Plegers wanbeleid vervolgen
VBC: Individuele veroorzakers schade alsnog vervolgen

Willemstad – In het enquêteonderzoek naar wanbeleid bij de overheids-nv’s is geen van de doelstellingen van het enquêterecht gediend. Dat meent de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) naar aanleiding van het besluit van het Hof om ervan af te zien te oordelen over de verantwoordelijkheid van individuele personen over het vastgestelde wanbeleid.

De vereniging doet daarom een dringend beroep op de regering van Curaçao de nodige stappen te ondernemen om de personen die tussen 2010 en 2012 wanbeleid hebben gepleegd bij de overheidsbedrijven alsnog strafrechtelijk te vervolgen.

,,Het Hof concludeert dat er sprake is geweest van wanbeleid, echter gaat het niet over tot het benoemen van individuele personen die verantwoordelijk zijn geweest voor dit wanbeleid, terwijl onderzoeker professor Willem in zijn verslag wel man en paard noemt”, zo stelt de VBC. ,,Verder dan ‘het zijn organen van de overheidsentiteiten die hiervoor verantwoordelijk zijn’ gaat het Hof niet.”

Bij zijn uitspraak heeft het Hof er ook van afgezien voorzieningen te treffen om te trachten de schade van Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK) te verhalen op aansprakelijke personen.

,,Aqualectra en RdK kunnen dat desgewenst trachten te doen zonder dat het Hof daar voorzieningen voor treft. Zij kunnen ook besluiten ervan af te zien”, aldus de VBC. De vraag is echter, zo meent de vereniging, of de directie en/of de Raad van Commissarissen hiertoe de moed hebben.

,,Niet alleen is er kans dat zij beticht gaan worden betrokken te zijn geweest bij wanbeleid doch ook de vrees voor (toekomstige) politieke represailles zou een rol kunnen spelen bij een mogelijk besluit de zaak te laten zoals het is.”

Tegen deze achtergrond kan volgens de VBC de vraag worden gesteld of het Hof de gemeenschap geholpen heeft met een interpretatie dat de enquêteprocedure het beste gericht dient te zijn op beoordeling van het beleid van organen van de overheidsbedrijven en niet op individuen.

,,Het moge duidelijk zijn dat het niet ter verantwoording roepen en/of aansprakelijk stellen van (ex)bestuurders en (ex)commissarissen die wanbeleid hebben gepleegd, het hele deugdelijk bestuur en integriteitsstreven een model op losse schroeven stelt en de deur wagenwijd openzet voor het onrechtmatig aanwenden van schaarse gemeenschapsgelden”, aldus de vereniging.

,,Als wanbeleid niet wordt aangepakt, maar ‘wordt beloond’ dan wordt het nagenoeg onmogelijk om een gezonde financieel- en sociaaleconomische ontwikkeling tot strand te brengen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. Ook deze regering zal niet achter de schuldigen aangaan. Reden ? Heel simpel. Wanneer zij achter de schuldigen aan zouden gaan zou de volgende regering ook achter hen aankomen en dan kun je dus niet frauderen.
  Het is een ‘gentlemens agreement’ om elkaar er mee weg te laten komen. Jij gaat niet achter mij aan, ik ga niet achter jou aan. En zo kunnen we nog tot in lengte der dagen de boel oplichten.

 2. Een kwajongen die een Chinese toko overvalt voor 100 gulden en paar belkaarten krijgt 2 jaar (hij zal ook geen Vaders of Peppie En kokkie als advocaat krijgen) echter politici Mogen het eilanden voor honderd duizenden leegroven en hoeven geen dag te zitten.. wat klopt hier niet?

 3. @J. Helemaal mee eens. Niet alleen bij Aqualectra en RdK, maar bij alle overheids instellingen; ministeries, NV’s en stichtingen.

 4. Eens met de VBC. Mensen zullen nu eindelijk een keer hier in het gebied persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. In NL is het natuurlijk wel zo dat
  vgs artikel 2:9 BW is iedere commissaris hoofdelijk aansprakelijk is voor de vergoeding van de schade welke het gevolg is van de onbehoorlijke taakvervulling van de raad van commissarissen. Uiteraard tenzij de commissaris in kwestie bewijzen kan dat hij zijn taken niet onbehoorlijk heeft vervuld.
  Dit moet ook op C, en daar gaat dit article over strikt worden toegepast. De burger is nu teveel de klos.
  Werner Wiels bijv. was in de tijd van ijn broef in 2010 comm.bij Aqualectra. Duidelijk toen er zgz stront aan de knikker kwam nam hij ontslag. Duidelijk ingeseind door wijlen Wiels.
  Er wordt veel te veel gerommeld hier in het gebied, en eens zal die lijn toch een keer doorgeknipt moeten worden, zodat we als volwaardig land kunnen doorgaan.
  Maar goed, dat is mijn mening. Ieder mag er anders over denken.

 5. Als de misdaad niet langer loont en strijkstokken waaraan van alles blijft hangen, passend worden bestraft wegens ongepaste zelfverrijking en zo meer, dan gaat daar een algemene en speciale preventieve werking van uit. Dat hopen we ten minste. Aangezien bestraffing zelden plaats vindt, omdat andere hoge bomen die dan omvallen (zoals Godett & Wiels), kan deze vooronderstelling niet worden getoetst in de praktijk. Een recent voorbeeld is de onverkwikkelijke affaire van minister Paul Croes van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid in Aruba. Hij heeft zichzelf al onschuldig verklaard. De verleiding is te groot, er zijn teveel (veronderstelde) hoge bomen bij betrokken en aangetaste reputaties moeten tegen elke prijs in stand blijven. Bovendien is teren op de roem van een familielid en daarmee een politieke dynastie vestigen waardoor de staatskas min of meer als eigen portemonnee kan worden gebruikt ook een flitsend vooruitzicht. Zo ontstaan veel mythes die peperduur voor de kiezers en het Land kunnen uitvallen. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties