26 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Vakbonden willen Curaçao plat

Errol Cova en andere vakbonden | Jeu Olimpio

Willemstad – De 15 bonden van Solidaridat Sindikal willen vandaag met een vreedzame, geordende manifestatie om 7.00 uur bij het Wilhelminaplein het startsein geven om Curaçao plat te leggen.

De manifestatie maakt deel uit van Plan B, het scenario dat afgelopen maandag al door de bonden werd aangekondigd als de regering niet overstag zou gaan wat hun eisen betreft.

Woordvoerder Errol Cova zei namens de bonden met de manifestatie de regering te willen dwingen om de drie pijnpunten overboord te gooien; de kwestie van het minimumloon, de verhoging van de premie voor de WA-verzekering en de aangekondigde ontslagronde bij overheids-nv UTS. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor gezinnen, consumenten en werknemers, aldus de bonden. De vakbondsman heeft ouders geadviseerd om hun kinderen thuis te houden. Er is geen schooltransport en het is niet zeker hoe de situatie op straat zal zijn, zei hij.

De manifestatie wordt op het Wilhelminaplein gehouden omdat het in de traditie van Curaçao past. Het is het hart van de hoofdstad, het regeercentrum, zo legde Cova uit. Het actieprogramma wordt op het Wilhelminaplein bekendgemaakt. Ook het volk is opgeroepen om daarheen te komen.

Verschillende vakbondsleiders hebben tijdens de persconferentie de leden opgeroepen om geen angst te hebben. ,,Het enige dat de werkgevers kunnen doen is dat ze jullie niet uitbetalen omdat je niet op het werk was”, aldus de leiders.

De deelnemers aan de manifestatie wordt gevraagd zich vreedzaam op te stellen en de instructies van de leiders op te volgen. Marco Laclé van politievakbond SAP deed een speciale oproep aan de politie om de deelnemers aan de manifestatie niet te provoceren. Hij pleitte ervoor om vooral oudere agenten in te zetten bij de handhaving van de orde bij de manifestatie.

De bonden eisen het vertrek van ceo Paul de Geus van UTS. Volgens Cova, die ook woordvoerder is van vakbond Sitkom van UTS-werknemers, heeft de directeur zichzelf gisteren in zijn verklaringen ontmaskerd. De Geus zou een politieke verklaring hebben afgelegd.

Volgens Cova heeft het kabinet de regels te respecteren, of de regering het wel of niet leuk vindt dat er gemanifesteerd wordt.

,,Wij Curaçaoënaars laten zien dat wij het niet eens zijn met het minimumloon, wij zijn het ook niet eens met de manier waarop de consument wordt behandeld (in het geval van de WA-verzekering, red.) en de manier waarop leden van de Sitkom worden behandeld.”

De bonden hebben minister Quincy Girigorie van Justitie over de manifestatie geïnformeerd.

Onrust op straat

Actievoerende buschauffeurs zorgden gistermiddag voor verkeersoverlast tijdens de middagspits. Het Riot Team van de politie moest op verschillende plekken in actie komen en een vakbondsleider werd gearresteerd. Giovanni Decaster, voorzitter van STO, de vereniging van chauffeurs van kleine busjes, werd bij Post 5 op de Schottegatweg aangehouden toen hij de weg daar wilde blokkeren met zijn personenbus en zich verzette tegen de politie.

In een uitzending van TV Direct was te zien dat een politieauto waarin Decaster zou zitten wegreed en een busje werd weggevoerd met een takelwagen. TV Direct meldde dat het bij de rotonde Palu Blanku en bij Parera onrustig was. Op de Nieuwe Havenweg kwam het verkeer richting de kruising Biesheuvel helemaal vast te zitten nadat ook daar buschauffeurs de weg wilden blokkeren.

De politie rukte met veel materieel en mankracht uit. Politieauto’s met sirenes reden tegen het verkeer in en oproerpolitie was in groten getale aanwezig. Ook hier werden auto’s met een takelwagen afgevoerd en werden drie personen gearresteerd omdat zij het verkeer in gevaar brachten. In totaal zijn zes voertuigen door de politie in bewaring genomen.

In een persconferentie zei woordvoerder van de vakbonden Errol Cova gisteravond dat de vier gearresteerde vakbondsleden weer vrij waren gelaten. De acties waren niet aangekondigd en precies in de middagspits met veel verkeersdrukte. TV Direct had het over een ‘wilde staking’ en noemde de situatie op de weg ‘alarmerend’.

Tijdens de nieuwsuitzending zei Frensley Sille, voorzitter van de vakbond voor overheidspersoneel BTG, dat de onverwachte acties de steun zouden hebben van alle 15 vakbonden die zich solidair hebben verklaard. De buschauffeurs protesteerden volgens Sille, nadat bekend was geworden dat de regering niet toegaf aan de eisen van de vakbonden en had laten weten eerst te willen overleggen binnen het nationaal platform.

‘Plan B van kracht’ | Jeu Olimpio

‘Plan B van kracht’

De protesterende vakbonden zien het nut er niet van in om aan te schuiven bij een vergadering van het Plataforma Diálogo Nashonal. ,,Het standpunt van de regering verandert niet, de beslissingen zijn vastgelegd in cement”, zei woordvoerder Errol Cova gisterochtend. Dat zei Cova nadat de regering rond 11.00 uur gisterochtend had laten weten die middag in een tripartiet overleg van de Nationale Dialoog de drie punten te willen bespreken waar de ‘solidaire vakbonden’ actie om voeren: de situatie bij UTS, het minimumloon en de WA-verzekering motorvoertuigen.

,,We zien geen positief antwoord. Een dialoog heeft geen zin over beslissingen die al genomen zijn”, zegt Cova tegen zijn achterban en de pers. ,,Wij gaan over tot Plan B.”

Gisterochtend kwamen de vakbondsleden bijeen op het Wilhelminaplein en liepen vandaar naar Fort Amsterdam om aan minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) een brief te overhandigen, waarin zij de regering oproepen om voor 11.00 uur toe te geven aan de actiepunten van de vakbonden: verhoging van het minimumloon tot een bestaansminimum in 2020, afschaffen van de verhoging van de autoverzekering en het stoppen van het ontslag van 280 medewerkers van UTS. De poort van Fort Amsterdam was uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Alleen een kleine delegatie van vakbondsleiders, onder aanvoering van Cova, werd binnengelaten.

De brief werd door de minister-president in ontvangst genomen. Na het besluit van de bonden om tot actie over te gaan zei premier Rhuggenaath dat de regering ‘openstaat voor een gesprek’, maar ‘het recht om te demonstreren respecteert’. ,,We hebben begrip voor de acties van de vakbonden, maar zullen wel de openbare orde en veiligheid moeten garanderen.” Rhuggenaath riep de bevolking op rustig te blijven.

Wie gaan actievoeren?

De acties van vandaag zijn afgekondigd door vakbonden die zich solidair hebben verklaard, de Solidaridat Sindikal. De brief van gisterochtend waarin de regering tot 11.00 uur de tijd kreeg om de beslissingen in verband met drie pijnpunten te heroverwegen, is ondertekend door 15 bonden. Zij roepen hun leden op om vandaag actie te voeren.

 • – Petroleum Werkers Federatie van Curaçao (PWFC): personeel van raffinaderij Isla.
 • – Apri: stafpersoneel vanIsla.
 • – Sindikato General Trahadó di Kòrsou (SGTK): onder andere voor werknemers die via aannemers op het terrein van raffinaderij Isla werken.
 • – Bònt di Trahadornan di Gobièrnu (BTG): vakbond voor overheidspersoneel, o.a. Selikor.
 • – Algemene Bond van Overheidspersoneel (Abvo)
 • – Sindikato di Trahadornan di Aduana i Fiskalia (STraF): douane- en fiscaal personeel.
 • – Sindikato di Empleadonan den Utilidat (SEU): stafpersoneel Aqualectra.
 • – Sindikato di Trahadornan di Kodela (STKO): personeel Distributie Aqualectra, voorheen Kodela, (naam wordt genoemd maar geen handtekening).
 • – Sindikato di Trahadó di Skolnan di Kòrsou (STSK): vakbond voor niet-onderwijzend personeel.
 • – Sindikato di Trahadornan den Telekomunikashon (Sitkom): werknemers in de sector telecommunicatie, UTS.
 • – Sindikato di Amternanan di Polis (SAP): politieambtenaren. – Hotel Independent Workers Association (Hiwa): werknemers hotelsector.
 • – STO: vakbond buschauffeurs.
 • – Curaçaose Bond van werknemers in Verplegende en Verzorgende Instellingen (CBV).
 • – Sindikato di Trahadó di Kòrsou (STK)

‘Scholen gewoon open’

De scholen zijn vandaag gewoon geopend. Dat heeft minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport in de spoedpersconferentie van de regering gisteren verklaard. De bewindsvrouw reageert daarmee op een advies van Solidaridat Sindikal aan ouders om de kinderen thuis te houden. De minister verklaarde dat de onderwijsvakbond Sitek niet meedoet aan de manifestatie en ook niet is aangesloten bij Solidaridat Sindikal. Leerlingen die vanwege de manifestatie niet met het schooltransport vervoerd kunnen worden, kunnen naar het ministerie bellen. Schoolkinderen zijn vandaag net als altijd veilig op school, aldus de minister.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

18 reacties

 1. @ Ericlapas,

  Er was vandaag geen enkele minimumloner te vinden. Het waren stuk voor stuk jokers die vele malen meer dan het minimum loon verdienen.
  De ISLA arbeiders ? Vallen onder de best betaalde arbeiders van het eiland
  De politie en douane ? Zelfde laken een pak en ook nog eens een baangarantie.
  Aqualectra ? Staan al heel lang bekend als de absoluut best betaalde ‘aanwezigen’ op het eiland.
  Onderwijzers en leraren ? Er is geen leraar die op het minimum loon zit.
  Buschauffeurs ? Officieel zitten ze op het minimum, echter in werkelijkheid zitten ze er ver, maar dan ook ver boven.

  En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het minimum loon vindt je vooral in de tijdelijke banen en in de volledig ongeschoolde banen.

  Dat de bezem door UTS moet is wel duidelijk, kan ook niet anders. Ja, de Geus is hier debet aan, maar vergeet ook niet dat Whatsapp en andere online bel mogelijkheden hier debet aan zijn. Je kunt de techniek niet tegenhouden en telecombedrijven zoals die er vroeger waren zijn niet meer van deze tijd. Hoeven we niet leuk te vinden maar is wel de realiteit. Ook Digicell moet inkrimpen, maar daar hoor ik de vakbonden niet over.

  Kortom, dit gedoe van Cova gaat helemaal niet over het minimumloon of over UTS of de WA premie van de verzekering. Het gaat hem om macht. Laten zien dat hij het voor het zeggen heeft, maar voorlopig komt daar niet veel van terecht.
  Echter, nu dat blijkt dat Cova geen steun geniet zal hij wel over willen gaan tot geweld. Daar zijn altijd genoeg mensen voor te vinden. Gooi er een paar flessen black label tegenaan en men slaat de boel kort en klein. Niet gehinderd door de aanwezigheid van hersenen of kennis van zaken.

 2. Champo!!! Door de pondjesnbrug open te zetren heeft Curacao een goede indruk achter gelaten bij cruisetoeristen die in Punda waren zij hebben hierdooe de boot bijna gemist.

 3. @Ikke: tuurlijk moet de overheid dat betalen, maar dan wel verzegeld en vergezeld van:
  1: GPS tracker
  2: routeregistratie
  3: snelheidsbegrenzer
  4: nog meer controle-dingetjes
  en het is zo, of afgelopen met die eis, of jouw probleem van 12k/40k is ook opgelost.

 4. Uit de mond van Cova en betrouwbare bron “morgen gaan we door”. btw waar halen de chauffeurs van de kleine bussen het lef vandaan om camera’s te eisen in hun eigen busjes en moet betaald worden door de eerlijke belastingbetaler. Zelf maar 12.000 Nafl per jaarinkomsten opgeven bij belasting en 40.000 nafl per jaar verdienen dus geen sociale afdrachten betalen mother f……rs.

 5. @Bas. Ik zou het helemaal met je eens zijn, mits ik niet beter wist. Dat UTS een sociale werkplaats is, weet iedereen. Het is daarom ook logisch dat er een grote schoonmaak in het personeelsbestand moet plaatsvinden. Maar, ik wijs wel naar de heer De Geus als directe oorzaak. Waar haalt de UTS werknemer de dagelijkse motivatie vandaan om in een oneerlijke, ongelijke hierarchische structuur te moeten werken, waarbij hij weet dat hij voor het karretje wordt gespannen met allerlei smoezen, terwijl zijn werkgever zich als een despoot gedraagd met een hofhouding van kontenlikkers onder zich.

 6. @ Ericaplas: er is een verschil tussen staken voor de goede zaak en een eiland plat willen gooien omdat je net als een blèrend kind je zin niet krijgt. De ontslagen bij UTS zijn stuk voor stuk terecht. Wat een klantonvriendelijk en ongeïnteresseerd **** werkt daar. Incompetent, allemaal. Dus wat er nu gebeurd is, is een veer op de hoed van de werkende bevolking die zich niet nodeloos heeft op laten hitsen, en het ego van de tuinkabouter een maatje kleiner heeft gemaakt.

 7. Het gaat hier vooral om medewerkers met een minimumloon en de meeste bedrijven hanteren de principe van no work no pay dus het is logisch dat zij niet massaal onder werktijd naar Wilhelminaplein kunnen.

  Het is jammer dat anderen die het wel kunnen veroorloven niet massaal de straat op gaan.

  Blijkbaar hebben sommige mensen niets anders te doen dan dit forum te gebruiken om de strijd belachelijk te maken. Solidariteit onder de Curacaose bevolking is nog ver te zoeken.

 8. 15.30 uur Wat een afgang voor Gerrit de (roofvogel) Raaf de opdracht gever om het eiland te destabiliseren en te terorriseren, via de grootste bek en bekendstaand als de grote beroeps schreeuwer van Curacao met de bijnamen, liliputter, Cova de bos en tuinkabouter, wat een afgang, hij staat daar met 40 man voor de poort van Forti te janken als een kleinkind, 49 man waarvan 15 bondlijders, nou die kunnen hun bond ook wel in de vuilnisbak pleuren, niks nada,nopes meer waard, de leden moet stopen met deze zakken vullers te betalen, laat ze maar gaan werken voor hun dikke salaris, Gerrit het is je niet gelukt, bij de volgend actie komt er helemaal geen hond meer om te protesteren, na deze afgang, wat er nu staat te protesteren zijn leden met een betaalde functie van de bonden zelf, dat noemen we loop jongens. Doei Cova de vazal en hooft troll van Gerritje.

 9. vakbonden hebben geen gedragenheid meer onder de leden. 14.15 uur staan een 30 tal mensen bij ingang forti te bleren en flessen kapot te gooien

 10. De zoveelste afgang van de bloedzuigers–de mensen zijn het zat-het gaat slecht en men moet blij zijn DAT ze een baan hebben–het kan die vakbondslui geen bal schelen–ze zetten de show op zodat ze morgen weer geld kunnen vangen voor hun opkraai werk–het volk word niet beter van deze figuren-eigenlijk alleen armer–30 mei heeft zoveel kapot gemaakt dat Curacao tot nu toe de gevolgen ervan voelt.

 11. 10 uur, de delegatie tuin kabouter, reus en holle bolle vol gevreten en allemaal voorzien van een dik betaalde baan figuren gaan weer ff praten met de regering, ik dacht dat er niet meer gepraat zou worden, oja de tuin kabouter blijft dreigen met plan B, maar dan heeft hij wel ff wat meer mensen nodig om de boel plat te gooien, heb gehoord dat er veel overheids nv’s beveiligd worden door politie en ?????. de regering laat zich niet voor de tweede keer verrassen door de MFK man met de schroeven draaier, bij electra/Boo/RdK.

 12. Wat opvalt aan deze lijst, is de solidariteit onderling het is goed om te zien dat ook werknemers als douane en politie die een levenslange baan garantie hebben, zich solidair opstellen. Chapeau!

 13. Tjonge tjong wat staan de vakbonds lijders ( met een lange ij) voor schut, er zijn een man/vrouw of 100 aanwezig er word een voor een het een en ander geschreeuwd door de microfoon de ene keer door de tuinkabouter de andere keer door een reus uit een sprookje, ik mis alleen de aanstichters van dit opgezette toneelstuk, zowel Gerrit de Raaf en zijn vrienden peppie & kokkie , normaal zijn zij overal en bij elke protest demonstratie incl protest boorden aanwezig. Cova moet de vuurkolen aan steken zodat Gerrit zich er mee kan verwarmen op een achtergrond, wand o we als het misloopt .

 14. @Opmerker, Daarom kan je deze dingen ook beter in de avond doen. Eten en drank erbij.. Dan komt het selecte KFO groepje wel protesteren.

 15. Even gekeken naar TV Direct. Zo te zien is iedereen aan het werk want het ploegje onruststokers onder leiding van Cova neemt om 08.30 de benen daar er misschien 50 mensen aanwezig zijn. Sta je voor paal!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -