33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:22

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Uitbuiting Colombiaanse kok

Landsrechercheur en betrokkenen pizzeria staan terecht © Jose de Bruin

Willemstad – Een Landsrechercheur is als verdachte in een mensenhandelzaak in voorlopige vrijheid gesteld nadat hij 5.000 gulden betaalde aan het slachtoffer, een Colombiaanse kok.

De Landsrechercheur is een van vier verdachten, waarvan twee verdachten hun zaak al in vrijheid afwachten en de vierde eerdaags uit Nederland zal overkomen voor de behandeling van de zaak.

De zaak, met de naam ‘Samario’, kwam vrijdag pro forma voor en gaat over de verdenking van uitbuiting van een Colombiaanse kok. ,,Deze kok zou drie jaar lang, 12 tot 15 uur per dag, zeven dagen per week in een pizzeria hebben gewerkt.

- Advertentie -

De verdachten worden onder andere verweten dat zij drie jaar lang misbruik hebben gemaakt van de illegale en kwetsbare positie van de kok en dat ze hem aan het lijntje hebben gehouden door onder andere een verblijfsvergunning in het vooruitzicht te stellen. Deze vergunning is echter nooit gekomen.

Ook werden drie jaar lang diverse sociale en belastingpremies van zijn salaris ingehouden en kreeg hij voor overwerk niet 150 procent uitbetaald. Op een gegeven moment is de situatie binnen de pizzeria uit de hand gelopen, waarna de kok met behulp van een kennis aangifte heeft durven doen”, aldus het verslag van het Openbaar Ministerie (OM).

De Landsrechercheur is afgelopen vrijdag ‘onder strenge voorwaarden’ vrijgekomen. Het OM heeft aangevoerd dat in beginsel sprake is van een geschokte rechtsorde wanneer een Landsrechercheur, die zelf in zijn beroep strafbare feiten van onder meer hooggeplaatste ambtenaren moet onderzoeken, wordt verdacht van een ernstig feit als mensenhandel.

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven zich niet te verzetten tegen een schorsing van de detentie van de Landsrechercheur als hij bereid is om op dit moment al minstens 5.000 gulden te betalen aan het slachtoffer. OM: ,

- Advertisement -

,Dit is een uitzonderlijke voorwaarde omdat de Landsrechercheur nog niet is veroordeeld voor de mensenhandel. In dit specifieke geval acht het OM deze voorwaarde echter wel gerechtvaardigd. De rechter is hiermee akkoord gegaan en heeft deze voorwaarde, naast ook de voorwaarde van een contactverbod met getuigen, verbonden aan de schorsing van de detentie van de Landsrechercheur. Een familielid heeft direct 5.000 gulden op de rekening van het OM gestort, waarna de Landsrechercheur in voorlopige vrijheid is gesteld.”

De voorlopige vrijheid van het drietal betekent niet dat er geen ernstige bezwaren zijn voor de strafbare feiten tegen de verdachten, waaronder mensenhandel.

Maar, zo wordt uitgelegd, op dit moment wegen de persoonlijke belangen van de verdachten om het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid te kunnen afwachten, zwaarder dan het belang van justitie om hen in detentie te houden.

De zaak zal opnieuw op zitting worden behandeld op 20 mei. Vermoedelijk zal dan ook de vierde verdachte terecht staan. Vorige week is deze vierde verdachte, de boekhouder van de pizzeria, aangehouden in Nederland en hij zal deze week overbracht worden naar Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Ben benieuwd wie de advocaat van deze Colombiaanse kok is want die had de rechters moeten wraken. Hoe kan een rechter die zelf zijn mooie baan hier aan het feit dat zijn voorouders in mensenhandel deden, te danken heeft, rechtspreken in deze zaak.

  2. ,…”Deze kok zou drie jaar lang, 12 tot 15 uur per dag, zeven dagen per week in een pizzeria hebben gewerkt”…..

    Nos ta dushi hende! Politici die hun mond vol hebben over koloniale slavernij en uitbuiting van 150 jaar geleden maar die je nooit hoort of slavernij en uitbuiting die vandaag de dag plaats vindt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -