31 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 18:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Uitblijven bonus was een trigger’

PWFC vakbondsleider Angelo Meyer: Regering houdt informatie achter | Extra

Willemstad – Het feit dat Refineria di Kòrsou (RdK) – hoewel het het raffinaderijpersoneel gedurende het komende half jaar een baan en inkomen biedt – geen bonussen en vakantiegeld uitkeert, was voor de werknemers zondag ‘een trigger’ om te protesteren. Dat heeft vakbondsleider van PWFC, Angelo Meyer, gisteren verklaard.

 

De regering maakte zondag aan de bonden bekend dat RdK de raffinaderij gedurende de komende zes maanden – totdat de Klesch Group de raffinaderij overneemt – zelf zal draaien en het personeel zijn salaris zal uitbetalen. Het was de regering en PdVSA niet gelukt tot een akkoord te komen over de duur van de transitieperiode; de regering wilde een transitieperiode van zes maanden om de nieuwe exploitant de ruimte te geven medio 2020 de raffinaderij over te nemen, maar PdVSA volhardde in een transitieperiode van minstens een jaar.

- Advertentie -

Nadat de regering het besluit aan de vakbonden had gecommuniceerd, gingen de bonden terug naar hun leden om dit te bespreken. De leden – het personeel van de raffinaderij – was echter niet van het besluit gediend en scheurde de brief van de regering in snippertjes.

De werknemers hadden graag gezien dat PdVSA nog een jaar aan zou blijven, maar struikelden ook – zo stelt Meyer – over het feit dat zij onder RdK geen vakantiegeld en bonus uitbetaald zullen krijgen. Ook het feit dat Impacto belast is met de registratie van de Isla-werknemers, was volgens de vakbondsman ‘een trigger’.

,,We wachten nu af wat er gaat gebeuren en praten verder met de regering”, zo zei Meyer. ,,Het mandaat van onze leden is in ieder geval duidelijk: zij willen dat de regering weer met PdVSA in gesprek treedt.”

Volgens de voorman van PWFC houdt de regering in de hele kwestie met PdVSA over de transitieperiode informatie achter en was er zondag wel degelijk gebeld met premier Eugene Rhuggenaath om door te geven dat PdVSA wil blijven praten over de mogelijkheden.

- Advertisement -

,,Maar dat wordt niet door de regering naar buiten gebracht. De regering en RdK houdt informatie achter. We hebben in gesprek met Isla bijvoorbeeld begrepen dat Klesch van plan was pas in december 2020 de raffinaderij over te nemen. RdK heeft hem toen gedwongen dit eerder te doen. Dat wordt niet tegen ons gezegd, maar ondertussen houdt RdK wel voet bij stuk bij een transitiecontract van zes maanden.”

Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy, de waarnemend directeur van RdK, gaf gisteren te kennen dat er nog altijd ruimte is voor gesprekken met PdVSA. Als het Venezolaanse staatsoliebedrijf alsnog de transitieperiode wil van zes maanden, is dat zeker mogelijk, aldus De Lannoy.

Bron: Antilliaans Dagblad van 31 december 2019

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Precies @ John Bash, bedankt voor de link, goed om de memorie weer op te frissen. Ze hebben zelf ( de bonden) niets voor elkaar gekregen. In de link is te lezen dat Errol Cova zelf óók lid was van het milljoenenverslindende MDPT dat zich bezig hield met de toekomst van de Refineria, en was tevens adviseur van de bonden, waar hij dik voor betaald wordt. Gewoon platte belangenverstrengeling. Deze persoon is een metafoor voor een typische Zuid Amerikaanse corrupte elite politicus. Vult zijn linker en rechter zak goed terwijl de boel in de strond wegzakt.

 2. Even op dit onderdeel reaheren:

  – Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy, de waarnemend directeur van RdK, gaf gisteren te kennen dat er nog altijd ruimte is voor gesprekken met PdVSA.

  Chunky echt waar?

  Nu begrijp ik wat de heer Dos Santos bedoelde afgelopen maandag in het parlement.

 3. Af en toe ga ik even bij de boogjes wat eten en ik zie Angelo Meyer en Cova daar regelmatig met wat Venezolanen eten. Het is begrijpelijk dat Angelo Meyer dat liever wilt in plaats van afsfalt scheppen in de fabriek.

  Het is ook begrijpelijk dat vakbondsleiders hun luxe leventje niet willen opgeven en werknemers willen paaien met geld en bonussen. Er wordt nooit aan de lange termijn in de vorm van opleidingen en trainingen of aan de groep werkelozen gedacht.

  Als het éénmaal verkeerd gaat zitten de werknemers vergeten thuis zonder werk en de vakbond leiders schuiven door om als consultant hun zakken verder te vullen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -