29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Transparantie eerste vereiste’

HomeMediaAD | ‘Transparantie eerste vereiste’

De Jager: Curaçao heeft alles om als ‘midshore’ jurisdictie de economie duurzaam te laten groeien.

De Jager bij STEP: ‘Transparantie eerste vereiste’
Ex Minister van Financiën Jan Kees De Jager bij STEP: ‘Transparantie eerste vereiste’

Willemstad – Curaçao heeft alles om een zeer aantrekkelijk financieel en fiscaal midshore centrum te worden dat duurzaam bijdraagt aan een economische groei van zo’n 3,5 procent per jaar.
Dat zei Jan Kees de Jager gisteren, keynotespreker op de eerste dag van de eerste editie van de Step-conferentie met dit jaar als thema ‘The New Midshore Reality’.
Als ik Curaçao zou zijn, aldus De Jager, zou ik wat de internationale financiële dienstverlening betreft alles doen om ‘zo transparant mogelijk te zijn’. ,,En dan tegen de rest van de wereld te zeggen: ‘Hier eindigt mijn verantwoordelijkheid.’”
Een gunstig tax-regime is dan nog steeds zeer goed mogelijk, aldus de spreker. Zelfs zero-tax kan en daar kan niet aan worden getornd. Mits maar wordt voldaan aan de vereiste transparantie, het hebben van ‘substance’ (daadwerkelijke activiteiten) en het voorkomen van schadelijke belastingconcurrentie.
De Jager is op Curaçao bekend als voormalige staatssecretaris van Financiën en oud-minister van Financiën van Nederland. Tegenwoordig is hij als cfo de hoogste financiële baas van het telecombedrijf KPN.
Hij gelooft dat Curaçao ‘de goede fundering en juiste ingrediënten’ heeft om zich succesvol te positioneren als een zogeheten midshore jurisdictie. Dat is zoiets als het midden van onshore en offshore. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Curaçao zich weer kan ontwikkelen tot een sterke jurisdictie”, vertelde hij de goed gevulde conferentiezaal van Santa Barbara Resort.
Als een ware ‘verkoper’ die het product Curaçao aan de man brengt, somde hij de sterke punten op, die veelal samenhangen met de relatie met het Koninkrijk, waarover De Jager zei dat dit wellicht het beste is te omschrijven als een latrelatie: living apart together; met een grote mate van onafhankelijkheid en toch een stevige link.
Behalve dezelfde koning en koningin en de Rijksministerraad (RMR), hebben Curaçao en het Europese deel van het Koninkrijk ook gemeenschappelijk dat justitie goed is geregeld – ‘belangrijk voor investeerders’ – en bovenal volstrekt onafhankelijk opereert, met rechtspraak tot aan de Hoge Raad toe.
De Jager vervolgde: Defensie wordt eveneens gedeeld en als het nodig is kan Curaçao op verdediging rekenen. Op onderwijsgebied is er veel samenwerking en biedt dit de toegang tot vervolgopleidingen, terwijl zeven van de top twintig Europese universiteiten in Nederland staan.
Ook beschikt het Nederlandse Koninkrijk over een uitgebreid diplomatiek netwerk met circa 150 vestigingen – ambassades en consulaten – in de hele wereld. Die kunnen ook worden ingezet voor handelsbetrekkingen; óók door het Curaçaose bedrijfsleven, en veel meer dan tot nu toe gebeurt.
Offshore staat meer en meer onder druk. Van de G20 en de OECD. Van de EU en het IMF. Aldus De Jager, die in 2008 bij het begin daarvan aanwezig was; tijdens de Summit on Financials Markets and World Economy. Het luidde de start in van het einde van de geheimhouding van jurisdicties. De hoogte van het belastingtarief bepaalt het land zelf, als het maar niet in strijd met de afspraken over ‘harmful tax competition’ is. Zelfs nul procent kan, als het maar offshore én onshore is en niet is om andere landen bewust te benadelen.
Curaçao echter – dat overigens zelf al sinds het begin van deze eeuw met het Nieuw Fiscaal Raamwerk (NFR) bezig is het offshore regime af te bouwen – toont zich coöperatief. En doet volgens De Jager al met 83 jurisdicties mee aan uitwisseling van belastinginformatie. Met een meewerkende houding, het juiste beleid, de goede instrumenten, het hebben van substance, is Curaçao zeer aantrekkelijk en kan dit zelfs leiden tot een duurzame groei van de economie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties