27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

AD | Transactie KPMG ANG 250.000,=

HomeMediaAD | Transactie KPMG ANG 250.000,=
Voormalige verantwoordelijke KPMG bestuursvoorzitter Ralph Palm en ex-partner KPMG Accounting Advisory Services, ex-KPMG AAS partner Victor Bergisch en ex KPMG accountant Gianni Schob (tegenwoordig Ernst-Young) gaan vrijuit | Chronicle

Willemstad – De schikking die ex-KPMG Dutch Caribbean met het Openbaar Ministerie heeft getroffen, waarover deze krant gisteren al berichtte, betreft een transactie in de vorm van betaling van 250.000 gulden, waarvan 175.000 voorwaardelijk.

Als KPMG AAS of haar rechtsopvolger in de komende twee jaar geen strafbare feiten pleegt betaalt zij een bedrag van 75.000 gulden.” KPMG Accounting Advisory Services bv (KPMG AAS) heeft deze door de officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (OM) aangeboden geaccepteerd. Zo meldt het OM in een persverklaring die dinsdagmiddag werd uitgestuurd.

,,Het OM verwijt KPMG AAS dat zij verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu vervolgd worden.” In Nederland en Curaçao worden meerdere personen vervolgd in de zaken Cymbal en Troja. Deze personen – het OM noemt geen namen maar het is algemeen bekend dat het enkele leden van de familie Grynsztein betreft – worden vervolgd omdat zij verdacht worden van witwassen door middel van het zogenaamde ‘dollar-swipen’ of ‘dollar- toerisme’.

Door middel van ongeveer een miljoen transacties met creditcards is aan – met name Venezolaanse – toeristen gedurende de jaren 2004-2014 in totaal 320 miljoen dollar contant geld uitbetaald. Aldus het OM. ,,Deze transacties werden in de boeken van de onderneming die hierin een spilfunctie vervulde, Caribbean Distributors Group nv (CDG), verhuld als aankopen van kleding of medicijnen.” In het onderzoek-Turquoise onderzoekt het OM samen met het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) ‘de rol die financiële dienstverleners hebben gespeeld in het faciliteren van deze activiteiten’.

Het OM in een persverklaring: ,,Deze financiële dienstverleners (accountants en belastingadviseurs) zijn niet alleen ondernemingen die winst willen maken, zij fungeren ook als ‘poortwachters’ die de integriteit, stabiliteit en reputatie van de financiële sector beschermen en witwassen moeten signaleren.”

‘Dollar’-activiteiten zijn nooit gemeld

KPMG AAS heeft voor CDG voor de jaren 2004-2009 de jaarrekeningen samengesteld.

,,Deze jaarrekeningen hebben een belangrijke rol gehad in de modus operandi van het plegen van de strafbare feiten door de verdachten die nu vervolgd worden in de onderzoeken Cymbal en Troja”, aldus het Openbaar Ministerie. Zo zijn deze jaarrekeningen gebruikt bij het doen van fiscale aangiften winstbelasting bij de Curaçaose Belastingdienst en voor het aanvragen van pinterminals bij creditcard-providers. KPMG AAS stelde de jaarrekeningen van CDG op basis van door deze klant aangereikte gegevens alleen samen en controleerde deze niet. Het OM verwijt KPMG AAS dat zij in die jaarrekeningen ‘nooit melding heeft gemaakt’ van de ‘dollar’-activiteiten terwijl zij daar volgens justitie wel van op de hoogte was. Ook heeft het advieskantoor er niet bij CDG op aangedrongen daar melding van te maken in haar jaarverslagen.

,,Tevens zijn de door CDG gepresenteerde winstmarges in de jaarrekening niet juist”, vervolgt het OM. ,,Op deze wijze heeft KPMG AAS haar poortwachtersfunctie ernstig verwaarloosd en mede ten gevolge daarvan heeft CDG tot 2009 meer dan twee miljoen gulden te weinig belasting betaald.” Over de redenen voor de ‘transactie’, ofwel schikking, zegt de persverklaring:

,,Het OM is van oordeel dat er daarnaast ook sprake is van bewijsbaar strafbaar handelen, in de vorm van in ieder geval (medeplegen) van valsheid in geschrift en medeplegen van dan wel medeplichtigheid aan het doen van onjuiste belastingaangiftes.” Het OM is van oordeel dat er ‘goede redenen zijn’ om de vervolging van KPMG AAS ‘met een transactie af te doen’.

,,KPMG Curaçao heeft na het bekend worden met de feiten die zich tot 2009 binnen KPMG AAS hebben afgespeeld, deze zelf onderzocht en meegewerkt met onderzoek naar deze feiten, die dateren van jaren geleden. De personen die bij KPMG AAS direct verantwoordelijk zijn geweest voor hetgeen door het OM en TBO wordt onderzocht zijn al langere tijd niet meer werkzaam bij de KPMG-organisatie.” Daarbij komt, aldus het persbericht, dat KPMG AAS de werkzaamheden waarin de onderhavige feiten zich hebben afgespeeld al in 2016 heeft afgestoten en dat CDG al negen jaar géén klant meer is.

,,Bovendien heeft KPMG AAS in de loop der jaren na 2009 haar complianceprocedures sterk aangescherpt en verbeterd.” Ten slotte heeft KPMG AAS ‘relatief beperkte omzet gehaald’ op het bijstaan van CDG bij het samenstellen van de jaarrekeningen, het gaat daarbij om een bedrag van in totaal ongeveer 75.000 gulden, bezien over de gehele onderzoeksperiode van zes jaar.

,,Dit alles overwegende,” stelt het OM tot slot ,,houdt de transactie met KPMG AAS in dat zij een geldbedrag zal betalen van 250.000 gulden, waarvan 175.000 wordt opgeschort onder de voorwaarde dat KPMG AAS (of haar rechtsopvolgster) gedurende een periode van twee jaar na verschijnen van dit persbericht geen strafbare feiten pleegt.

Als KPMG AAS in de komende twee jaar geen strafbare feiten pleegt betaalt zij dus een bedrag van 75.000 gulden.” Ook de publicatie van het persbericht maakt deel uit van de transactie.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. nieuwe bench mark dus iedereen kan maar witwassen want een boete van 75000 is een lachertje voor wat ze als compensatie hebben ontvangen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties