AD | Topaccountant rekent op vrijspraak

Peet Vogels | Algemeen Dagblad

De voormalige CFO en directeur van KPMG Jaap van Everdingen was In zijn gloriejaren de grote man, die de boeken controleerde van klanten als Philips, Shell en andere grote multinationals. Nu wordt hij verdacht van belastingfraude | ANP

Topaccountant Jaap van Everdingen belandt mogelijk in de cel. Hij wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De oud-KPMG-directeur voelt zich verzeild in een voor hem absurde situatie.

Voormalig KPMG-directeur verdacht van belastingfraude

Nooit eerder eiste het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke celstraf tegen een voormalige bestuurder van een groot accountantskantoor – een man die ooit plechtig beloofde dat hij de financiële handel en wandel van bedrijven en ministeries minutieus tegen het licht zou houden. Die belofte is in het geval van Van Everdingen niet ingelost, stelt het OM. Justitie verdenkt hem ervan de fiscus voor 13,5 miljoen euro te hebben getild.

Niet alleen de strafeis maakt het proces ‘historisch’, ook dat Van Everdingen überhaupt in het beklaagdenbankje zit, maakt dat hier geschiedenis zal worden geschreven. In zijn gloriejaren was Van Everdingen de grote man, die de boeken controleerde van klanten als Philips, Shell en andere grote multinationals.

Negen maanden moet hij de cel in, als het aan de officier van justitie ligt. Ook andere partijen deden mee aan het gesjoemel, maar Van Everdingen is de grootste vis, volgens het Openbaar Ministerie.

De verdediging ziet het meer als een absurd proces. Daan Doorenbos, de advocaat van Van Everdingen, rekent op vrijspraak. ,,Deze zaak is een fiscaal geschil. Dit is helemaal geen strafzaak. Als de rechter het hoofd koel houdt zal er vrijspraak komen.”

Van Everdingen zelf was eerder deze week ook duidelijk. ,,KPMG is een oor aangenaaid door de Belastingdienst”, tekende het Financiële Dagblad op uit zijn mond.

De zaak gaat over de bouw van een nieuw hoofdkantoor van accountants- en adviesorganisatie KPMG. Het gaat om de aftrek van de kosten van de nieuwbouw. KPMG wilde de inrichtingskosten in één keer van de belasting aftrekken, in plaats van gespreid over meerdere jaren. Dat leverde het accountantskantoor in dat jaar een flinke fiscale meevaller op. Het OM zegt dat die constructie illegaal is en besloot tot vervolging over te gaan.

Grof geschut

,,Een vreemde zaak”, noemt Doorenbos het proces. Volgens de advocaat meldde Van Everdingen de constructie netjes aan bij de fiscus. ,,KPMG had een convenant met de Belastingdienst dat er overleg zou zijn als er een fiscaal probleem was. Dan heb je een fiscaal geschil, zoals elke burger dat wel eens heeft met de Belastingdienst. Dan praat je er over en los je het op. Maar hierover heeft de fiscus nooit gezegd dat de constructie niet deugde.”

Van Everdingen was dan ook verbijsterd toen de FIOD ineens binnenviel en bleek dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem en KPMG liep. Hij wist niet beter dan dat de fiscus geen bezwaar had tegen de manier waarop KPMG de kosten aftrok.

Dat het OM met grof geschut tekeer gaat tegen KPMG is niet toevallig. Het is niet de eerste keer dat het chique accountantskantoor in opspraak is. In 2014 stapte toenmalig topman Jurgen van Breukelen op vanwege een affaire met een privé-investering in vastgoed.

Ook in de accountantstak was het een en ander mis. Zo schikte KPMG in 2007 voor 7 miljoen euro met de fiscus vanwege een steekpenningenaffaire van bouwbedrijf Ballast Nedam. KPMG zou hebben geweten dat de steekpenningen verhuld werden in de boeken.

Smeergeldaffaire

De accountants van het bedrijf lagen toen al onder vuur omdat het de boeken controleerde van SBM Offshore, dat betrokken bleek bij een grote smeergeldaffaire in Brazilië. KPMG accountants deden ook het boekenonderzoek bij woningcorporatie Vestia die failliet ging en bij het eveneens failliete Imtech.

De financiële waakhond AFM kwam met scherpe kritiek op de Nederlandse accountantskantoren. De kwaliteit van de controles was ondermaats, de kantoren waren vooral bezig met zoveel mogelijk geld verdienen. Daarvoor werden goedkope, vaak onervaren, krachten ingezet voor de controles, terwijl er werd gedeclareerd voor tarieven van dure accountants.

Voormalig topman van ING Jan Hommen werd binnengehaald om KPMG ‘uit te mesten’. Hij zette in op een cultuurverandering bij de organisatie. Ook het beloningsbeleid werd aangepast, waarbij de bonussen vrijwel werden afgeschaft.

Het is niet de eerste keer dat het chique accountantskantoor in opspraak is

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *