27.8 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Toerist NL goed voor 53 procent overnachtingen

HomeMediaAD | Toerist NL goed voor 53 procent overnachtingen
Circa 70-74 procent van gestelde doelen gehaald

Meer dan de helft van alle toeristenovernachtingen op Curaçao komt voor rekening van een bezoeker uit Nederland. En dit aandeel groeit. Dat blijkt uit cijfers die deze week zijn vrijgegeven door Curaçao Tourist Board (CTB). Het Antilliaans Dagblad dook in de tabellen.

Nederlandse gasten waren in oktober goed voor 155.496 overnachtingen op Curaçao; een stijging van 16 procent vergeleken met de 134.283 in dezelfde maand vorig jaar. In de eerste tien maanden telde CTB 1.616.653 overnachtingen van Nederlandse toeristen, tegenover nog 1.466.879 van januari tot en met oktober 2017. En groei van tien procent.

Alles bij elkaar zijn bezoekers uit het Europese deel van het Koninkrijk verantwoordelijk voor niet minder dan 53,1 procent van de toeristenovernachtingen. En dit percentage blijft stijgen, want een jaar geleden bedroeg dit cijfer nog 50,3 procent.

Om aan te geven welk een bijzonder aanzienlijk belang dit Nederlandse aandeel vertegenwoordigt in de Curaçaose toeristensector: de tweede belangrijkste categorie vormen de Amerikanen (uit de Verenigde Staten) met een aandeel van ‘slechts’ 12,4 procent. Met andere woorden: van iets meer dan één op de tien overnachtingen op Curaçao wordt de rekening betaald door een Amerikaanse toerist. Dit percentage groeit overigens ook, want was vorig jaar in dezelfde periode nog 10,7 procent.

Bezoekers uit de VS brachten in oktober gezamenlijk 30.008 overnachtingen door (oktober vorig jaar waren dat er 27.489); een stijging met 9 procent. En dit jaar tot en met oktober waren dat er 376.858 (was 313.107); een toename van 20 procent.

Na Nederland, met ruim de helft van de overnachtingen, en de Amerikanen met meer dan een tiende, volgen op de derde plaats Duitse toeristen met 5,1 procent in de eerste tien maanden van 2018 (was 6,9 procent). Duitsland zit in de min na het wegvallen van de rechtstreekse verbindingen van Air Berlin. Sinds kort is Condor begonnen te vliegen vanuit Duitsland op Curaçao.

Nederland, Duitsland, België (2 procent), het Verenigd Koninkrijk (0,7 procent), Zwitserland (0,6 procent), Zweden (0,5 procent), Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Denemarken en Finland – kortom Europa – vertegenwoordigen een belang van bijna twee derde van alle overnachtingen in Curaçaose resorts, hotels, appartementen en (gehuurde) privéwoningen, namelijk bijna 65 procent. Ook dit aandeel stijgt, nadat het in 2017 bijna 64 procent bedroeg.

Canada scoort met 4,4 procent ook relatief hoog qua overnachtingen, al is het veel minder dan Nederlandse bezoekers en gasten uit de VS. Op de hielen gezeten door een groeiende markt vanuit Colombia. Dit Zuid-Amerikaanse land zorgt voor 4,3 procent van alle Curaçaose overnachtingen.

Buurland Venezuela zit al enkele jaren fors in de min, ook weer in oktober en in heel 2018, en neemt nog maar 2,9 procent van alle toeristenovernachtingen op Curaçao voor zijn rekening. In absolute aantallen zijn dat er 89.020 dit jaar; bijna een halvering van de 173.831 van vorig jaar in dezelfde periode.
Brazilië heeft een aandeel van 2,1 procent en Suriname van 1,6 procent, terwijl bezoekers uit zustereiland Aruba verantwoordelijk zijn voor 1,7 procent van de overnachtingen.

Al met al zitten percentueel Noord-Amerika (+16 procent) en Europa (+6 procent) in de lift qua overnachtingen en Zuid-Amerika (-12 procent) en de Caribische regio (-6 procent) in de min.

Alles bij elkaar opgeteld vertoonde oktober een groei met 8 procent (300.418 overnachtingen versus 276.983 oktober 2017). En gemeten over de periode januari tot en met oktober werden 4 procent meer overnachtingen geteld. Het gaat dan om ruim 3 miljoen overnachtingen (3.044.679) vergelijken met 2,9 miljoen (2.917.965) een jaar eerder; dus ruim honderdduizend meer.

Eerder deze week berichtte deze krant al over de stijgingen wat betreft de gearriveerde verblijftoeristen. Die vertonen een groei met dubbele cijfers in oktober, namelijk 11 procent, maar doorgaans tellen uiteindelijk vooral de overnachtingen, want hoe langer een toerist blijft hoe meer hij besteedt aan horeca, transport, vertier en aankopen.

Dat is tegelijkertijd ook het grote verschil met cruisetoeristen, die met vele duizenden tegelijk arriveren, maar slechts voor een half etmaal of soms iets langer, en waarvan bovendien een flink deel ook aan boord blijft van het in de haven aangemeerde cruiseschip. Doorgaans zijn vooral de winkeliers in Punda en Otrobanda blij met cruisetoeristen, terwijl groepen cruisepassagiers ook tours over het eiland maken waarvoor ze vaak vooraf op het schip tickets kopen.

Verblijfstoeristen daarentegen geven beduidend meer uit op hun bestemming.
De CTB-cijfers tonen een groeiend aandeel van de Europese toerist, met name vanuit Nederland. Dit houdt ook in een groeiende afhankelijkheid van deze markt: vier op de tien toeristen komt uit Nederland en meer dan vijf op de tien overnachtingen is van een bezoeker uit dit koude deel van het Koninkrijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Nog een paar atrako’s op stagiaires en NL toeristen, en die markt droogt op real quick.
  Die zgn 24/7 controles door de TomTom Macoutes geven al een scary imago (armed camp met die AntMil erbij) en dan nog die hufterige bejegening. Toch safer in Benidorm dan, toch ? We’ll see. Just “Dushi Hende” doesn’t cut it.

 2. Als 155.496 nederlanders 53,1% van het totaal is, dan is het totaal 292.836.

  Een stukje verder staat dat de Amerikanen: 30.008. Dit is 10,2% en niet 12,4% zoals een stukje eerder vermeld.

  Midden in het stuk staat dat het totaal aan bezoeker 300.418 in oktober was. Dan zou het Nederlandse aandeel 51,87% zijn.

  Het is of zeer slordig van het CTB, of het AD moet niet meer in de tabellen duiken, maar deze daadwerkelijk bekijken.

 3. Waar haalt het CTB toch al die waanzin getalen van dan, het ene na het andere hotel gaat naar de knopen of staat in de verkoop, en wordt het verkocht dan word er niet betaald??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties