28.2 C
Willemstad
• dinsdag 8 oktober 2024

Extra | Journaal 4 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, October 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Tijdsdruk raffinaderij

HomeMediaAD | Tijdsdruk raffinaderij
Verantwoordelijken aansprakelijk stellen en 8 maanden om nieuwe strategische partner te vinden. Vlnr. Norbert Chaclin (RdK), Clift Christiaan (MDPT), premier Eugene Rhuggenaath en Gilbert Martina (RdK) | Jeu Olimpio

Willemstad – Het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) heeft vanaf nu vier maanden de tijd om een deskundige aan te trekken die belast wordt met de zoektocht naar een nieuwe strategische partner nu de regering niet langer meer met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) in zee gaat.

Deze expert heeft dit jaar dan nog acht maanden de tijd om een nieuwe strategische partner te vinden. Het gehele jaar 2019 zal vervolgens worden benut om het contract tussen de nieuwe strategische partner en Curaçao af te handelen.

Dit proces moet afgerond zijn wanneer op 31 december 2019 het leasecontract met PdVSA eindigt. Dat heeft voorzitter Clift Christiaan van het MDPT gisteren verklaard tijdens een persconferentie. Premier Eugene Rhuggenaath (PAR), waarnemend directeur Norbert Chaclin van Refineria di Kòrsou (RdK) en Gilbert Martina, president-commissaris van RdK, waren daarbij ook aanwezig.

Christiaan gaat ervan uit dat het lukt om in een kort tijdsbestek een strategische partner te vinden. Sinds zaterdag het nieuws bekend werd gemaakt dat GZE uit beeld is bij de regering, hebben andere gegadigden zich al aangemeld, aldus de voorzitter.

Bij de persconferentie kwam naar voren dat er al tijdens het kabinet-Whiteman vragen waren over GZE. Toen werd al gevraagd om een due diligence van het Chinese bedrijf, aldus Rhuggenaath. ,,Er is gevraagd om via de Nederlandse ambassade in Beijing informatie over GZE te verkrijgen, maar die informatie heeft de minsterraad niet bereikt.”

Rhuggenaath verklaarde dat de informatie van de ambassade hem pas bereikte op het moment dat hij in juni 2017 premier werd.

De minister-president gaf toe dat als de zaken opnieuw konden worden gedaan, hij in de Heads of Agreement (HoA) de clausule zou opnemen dat de regering de samenwerking met GZE kon verbreken bij een negatieve due diligence. Hij erkent ook dat er fouten zijn gemaakt in het proces. Zo is het onduidelijk hoe de keus uiteindelijk op GZE is gevallen terwijl er in totaal 23 bedrijven waren die zich hadden aangemeld.

De premier zou nu een veel transparantere openbare aanbesteding willen. Op het moment dat het addendum op de HoA in september vorig jaar werd getekend, was de due diligence volgens het MDPT voor 80 procent afgerond en was er geen reden tot bezorgdheid.

,,Maar een paar maanden na het voorlopig rapport van januari 2017 stonden alle seinen op rood over de positie van GZE”, zo legde de premier uit.

Verantwoordelijken aansprakelijk stellen

Rhuggenaath benadrukte ook dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop het proces is verlopen, daarvoor aansprakelijk moeten worden gesteld. Hoewel er verder nog weinig over wordt gezegd, heeft de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) een tijd terug een onderzoek afgerond naar het functioneren van het MDPT in de tijd dat Werner Wiels voorzitter was. Op 18 december is directeur José van den Wall-Arnemann van RdK voor twee maanden geschorst. Over de reden voor de schorsing worden geen mededelingen gedaan.

Nu het getekende akkoord met GZE is vernietigd, staat het de regering vrij om op zoek te gaan naar een strategische partner, zo legde de premier uit. Norbert Chaclin vervangt de geschorste directeur Van den Wall-Arnemann. Chaclin verklaarde dat RdK graag met PdVSA verder wil. De exploitant moet dan wel onder andere de huidige lage productie van 30 procent verhogen en de kwaliteit van de geraffineerde producten verbeteren.

,,Voor Curaçao is het belangrijk dat er ook een derde partner betrokken wordt bij de exploitatie van de Isla. Zo is de situatie meer in balans en hoeft het land het niet in haar eentje tegen een machtige multinational op te nemen”, aldus Chaclin.

De problemen bij de Isla worden deels veroorzaakt doordat de raffinaderij niet genoeg stroom en stoom geleverd krijgt van de CRU. De installaties van CRU zijn aan vervanging toe, zo legde Chaclin uit. Hij verwacht dat er circa 60 miljoen nodig is om de installaties te vernieuwen; RdK is daarover in gesprek met PdVSA.

‘GZE geeft nog niet op’

GZE geeft de plannen nog niet op; een vertegenwoordiging van het bedrijf komt morgen op Curaçao aan, zo heeft woordvoerder Chau Lu laten weten. In een brief aan de regering en het MDPT schrijft GZE dat het erg teleurgesteld is en ook niet begrijpt waarom de regering afziet van een partnership.

Volgens GZE is er vooruitgang geboekt in de financiering van de modernisering van de raffinaderij. Ook zou er een financiële basis zijn gelegd om de raffinaderij van ruwe olie te voorzien zodat het een normale productie kan hebben.

,,Uw analyse heeft het negatieve deel van de due diligence uitvergroot en heeft het belangrijkste aspect verwaarloosd, namelijk het feit dat GZE er financieel niet slecht voor staat en dat de Chinese regering bezig is het bedrijf weer op de rails te zetten.”

Het is om deze reden dat grote Chinese bedrijven als Baota en CCIEE, die beter op de hoogte zijn dan het MDPT, bereid zijn om met GZE samen te werken in het project op Curaçao, aldus de brief. In de verklaring wordt de regering erop gewezen dat conform de HoA het bedrijf met andere bedrijven zal samenwerken om het moderniseringsproject van de raffinaderij te realiseren.

GZE ontkent stellig dat het zich anders heeft voorgedaan. Het besluit van de regering wordt door GZE gezien als een schending van de bepalingen uit de MoU, de HoA en het addendum daarop. De brief eindigt met de mededeling dat het bedrijf overweegt naar de arbitragecommissie te gaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Ach, het kan niet moeilijk zijn toch? Gewoon 1 van de 23 gegadigden uit het ongelofelijke aanbod van belangstellenden kiezen. Heb dus zo mijn twijfels over die 23 die staan te trappelen om onze nationale lekkende en mega vervuilende roestbak over te nemen. Mocht er ergens waarheid in dat gegeven zitten dan is de onderhandelingspositie van Curacao behoorlijk verzwakt na dit Chinees debacle en de naar 31 december 2019 doorlopende klok.

    We zijn weer eens te laat, het is te lang voor ons uitgeschoven en we hebben domweg geen expertise om dit aan te kunnen. Het lijkt InselAir wel, gewoon door blijven vliegen naar Venezuela zonder dat er ook maar een cent onze kant opkomt. Denken we dat we echt wat te verwachten hebben van de PdVSA behalve dan alles laten voor wat het is en nulpuntnul investering dan wel upgrading? Alleen Bullenbaai is wat waard, de rest kan iedereen gestolen worden zeer zeker ook afgewogen tegen het onstabiele karakter van de wijze waarop men hier zaken doet en met de red-tape omspringt en ook waar men altijd de verantwoordelijkheid neerlegt.

  2. Het blijft voor mij een raadsel waarom Ruggenaath nog vertrouwen heeft in de MDTP. Twintig miljoen later zijn we nog niets opgeschoten.

  3. Weer geen eigen initiatief. De commissie benoemt een commissie of zo iets.
    Praat met PdvSA en met Greentown. Behoudt werkgelegenheid tijdens de transitie. Creëer daarmee een nieuwe economie voor Curacao.

  4. Het is toch zo klaar als een klontje boter die je in de bakpan gooid “hij smelt” hoe is het mogelijk dat de familie oplichters bende met de achternaam Wiels, net zoals Gerrit de Raaf de hele boel hebben kunnen leeg roven, en geen hond die ernaar kraait, of zal dat toch nog komen als Gerrit in het gevang zit en begint te kotsen om strafverbetering ( beetje meer bevoegdheden zoals tv mobieltje etctra.) krijgt. Maar ook dat gaat niet gebeuren omdat Gerty weet dat als hij één wordt verkeerd uit zijn grote bek laat valen, de kogel al onder weg is, maak met Carollo geen grapje’s.

  5. PDVSA heeft geen rode cent dus is geen optie!

    En waarom verder met de MDTP die al jaren lang miljoenen kost en niemand doet er wat!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties