27 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Terug naar alleen cash’

HomeMediaAD | ‘Terug naar alleen cash’
Maduro & Curiel’s Bank (MCB) kondigt maatregel aan in het kader van ‘de-risking’

Willemstad – Als nummerkantoren geen gebruik meer kunnen maken van een bankrekening, dan treft de maatregel direct Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK).

,,Met alleen cashbetalingen gaan we dertig jaar terug in de tijd”, zegt directeur Javier Samson tegen het Antilliaans Dagblad.

De Maduro & Curiel’s Bank (MCB) heeft aangekondigd in het kader van ‘de-risking’ de bankrelatie te beëindigen met de rifero’s, zoals de nummerkantoren in de volksmond worden genoemd. Of de andere banken op het eiland eenzelfde beleid voeren is op dit moment niet duidelijk. Maar FWNK-directeur Samson houdt daar wel rekening mee, juist omdat dit gebeurt onder druk van de correspondentbanken in het buitenland waar de lokale banken een relatie mee hebben.

De stichting heeft namens de overheid onder andere de taak om de dagelijkse trekking van Wega di Number te organiseren, het waarborgfonds te beheren en te garanderen dat vergunninghouders voldoen aan de bestaande regel- en wetgeving. De nummerkantoren verkopen de loten en dragen het geld af aan FWNK. Samson: ,,Als de rifero’s geen bankrekening hebben dan wordt het betalingsverkeer met ons moeilijker en moeten we maatregelen nemen om afdrachten in contant geld te organiseren. De sector werkt dan weer helemaal op basis van cashgeld. Op die manier gaan we twintig, dertig jaar terug in de tijd. Dat willen we niet. De banken ook niet, maar die staan onder druk van de correspondentbanken.”

Fundashon Wega di Number Kòrsou heeft de kwestie besproken met alle banken en met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. ,,We begrijpen welk risico de banken lopen als we op de oude manier doorgaan. Het gaat om het tegengaan van het witwassen van geld en de financiering van terroristische organisaties”, zegt Samson. ,,De sector moet maatregelen nemen. Maar dat neemt tijd.”

Wat de beste oplossing is om het leed voor de rifero’s te verzachten en toch te voldoen aan de aangescherpte internationale eisen, is nog de vraag. Volgens Samson wordt gedacht aan twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het risicoprofiel van nummerkantoren acceptabel is voor de lokale banken: de introductie van een door de overheid gecontroleerd transparant betalingssysteem waar alle rifero’s verplicht van gebruik moeten maken en de introductie van swipemachines in alle verkooppunten waardoor is te herleiden wie, wanneer, wat heeft betaald.

Op pagina 6
Weloverwogen besluit

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Elke burger zou een standaard rekening bij de Centrale Bank moeten kunnen openen voor basis transacties.
    Banken buiten macht te veel uit met hoge bank – en administratie kosten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties