28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 19:23

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Tekort aan leerkrachten

AD | Tekort aan leerkrachten

Tekort aan leerkrachten  | Antilliaans Dagblad
Tekort aan leerkrachten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het is het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) niet gelukt alle openstaande vacatures voor komend schooljaar op te vullen.  Dus zal, net zoals andere jaren, een beroep worden gedaan op gepensioneerde leerkrachten.
Enkele weken voordat het nieuwe schooljaar begint, zoekt het RKCS nog leerkrachten voor negen vacatures in het funderend onderwijs en voor drie bij zowel de scholen voor havo/vwo, als het speciaal onderwijs. Bij de ago-scholen, scholen voor secundair beroepsonderwijs (sbo) en het vsbo ligt het wat ingewikkelder.

Het gaat daar om het invullen van versnipperde uren voor verschillende vakken. Bij het ago zoekt het schoolbestuur nog docenten voor de lessen Nederlands, algemene verzorging, ecotechniek, brood en banket, Engels, godsdienst en haarverzorging. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Bij het sbo en vsbo staan nog uren open voor de vakken Engels, werktuigbouwkunde, drama, Nederlands, elektrotechniek, natuurkunde, koken, maatschappelijke culturele kwalificatie, muziek en kapper. Financieel directeur van het RKCS Karina Lombardi:

,,Om een idee te geven: als je al die uren bij elkaar optelt, gaat het om drie vacatures bij het ago, twaalf bij het sbo en 14,5 bij het vsbo.”

Het RKCS heeft volgens Lombardi met de meeste gepensioneerde leerkrachten een oproepovereenkomst afgesloten. Uit die poule van oproepkrachten kan het schoolbestuur elk jaar weer putten. Maar dan nog kan niet voor alle vakken een docent gevonden worden. Lombardi:

,,Voor de lessen ecotechniek bijvoorbeeld die aan het arbeidsgericht onderwijs (ago) worden gegeven, is moeilijk iemand te vinden. Dan zoeken we een andere oplossing die past binnen de voorwaarden die de inspectie stelt. We kiezen dan bijvoorbeeld voor workshops of lezingen om de stof aan te bieden.”

In mei dit jaar gaven de directeuren van zowel het RKCS als de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) al aan dat de tientallen vacatures voor komend schooljaar moeilijk in te vullen zouden zijn met lokale leerkrachten, maar dat ook de spoeling uit Nederland dun was.

Het aantal lokale studenten dat afstudeert aan de lerarenopleiding van de University of Curaçao (UoC) is beperkt en ook in Nederland is de vraag naar docenten groot.

Volgens de website van het RKCS zijn ruim 1.300 medewerkers werkzaam bij de 54 scholen die onder het schoolbestuur vallen en onderwijs bieden aan 18.000 leerlingen.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties