28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Taams: Land is uit op faillissement

HomeMediaAD | Taams: Land is uit op faillissement
Taams-klineik-1
Taams: Land is uit op faillissement

Willemstad – Volgens de advocaat van de Taams Kliniek, SMS-advocaten, staat het vast dat de regering erop uit is de kliniek failliet te laten gaan, ‘zodat zij de kliniek op de meest voordelige wijze kan overnemen en opnemen in de nieuwe plannen ten behoeve van Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Dit staat in een brief gericht aan het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en minister Ben Whiteman (PS) waarin melding wordt gemaakt van het indienen van een schadeclaim voor een bedrag van 13 miljoen gulden.

De kliniek stelt dat de regering haar verplichting om de algemene gezondheidszorg te waarborgen ‘ruimschoots en structureel geschonden’ heeft. Want, zo wordt aangevoerd:

,,Het Land heeft de kosten gemoeid met de medische zorg onvoldoende vergoed, ten gevolge waarvan de Taams Kliniek de met deze zorg gemoeide kosten ten behoeve van de verzekerden uit eigen vermogen heeft moeten dragen. Bovendien is het Land nalatig in de vaststelling van tarieven voor nieuwe zorgvoorzieningen die door de Taams Kliniek worden geleverd. De Taams Kliniek heeft aanzienlijke schade geleden als gevolg van het structurele verzuim zijdens het Land om haar verplichtingen ten opzichte van de kliniek na te komen.”

In de brief staat ook dat dit verzuim niet is te rijmen met een verhoging tot twee keer toe van de tarieven van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). De tarieven van Taams zijn vanaf 2001 niet geïndexeerd, evenal de verpleegtarieven die al sinds 1993 ongewijzigd zijn. De cumulatieve inflatie is inmiddels 34 procent ten opzichte van 2001.

De schadeclaim wordt overigens ingediend vanwege toezeggingen van de minister van Economische Ontwikkeling (MEO) en Financiën in 2011 en 2012. Daarbij is door de regering ook aangegeven dat ‘het nimmer de bedoeling van de Curaçaose wetgever kan zijn geweest om verlieslijdende omstandigheden te creëren voor haar zorgverleners’.

Ook is onderling overleg toegezegd om tot nieuwe kostendekkende tarieven te komen. Onlangs heeft de Taams Kliniek een rechtszaak tegen het Land gewonnen en is het land veroordeeld tot het betalen van 1,8 miljoen gulden ter vergoeding van voorschotten voor uitgevoerde oogoperaties.

De Taams Kliniek is sinds 2007 officieel aangemerkt als ziekenhuisvoorziening vallende onder de Landsverordening zorginstellingen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @zomaareenmening:
  Je hebt mijn stuk niet goed gelezen denk ik. Er is niets “van horen zeggen”
  Het zijn feiten.
  De huidige eigenaren geven nu de overheid de schuld. Ieder die een bedrijf heeft stelt een begroting op en als bepaalde plannen niet haalbaar zijn dan zal je die begroting moeten aanpassen. Maar als je van financiën geen kaas hebt gegeten dan zal je een accountantsbureau in de arm moeten nemen en dat heeft men niet gedaan.
  Je maakt een vergelijk met een bedrijf. Als het bij een bedrijf niet goed gaat kunnen ze ook geen beroep doen op de overheid om b.v. de O.B. of invoerrechten te verlagen of minder andere belastingen te betalen. De Taams kliniek is ook een bedrijf! Het wordt geleid door particulieren. Zij maken wel afspraken met de overheid maar dan moet je wel met goede cijfers op tafel komen.

 2. Beste opmerker,

  Zoals je naam verklaart zou je iets moeten opmerken! Om dit te doen moet je je beter informeren en niet klakkeloos aannames overnemen van bepaalde personen!

  Dat de Taams kliniek in de schulden zit is een feit maar om hun hiervoor volledig de schuld te geven is natuurlijk belachelijk.

  Voorbeeldje: je werkt bij een bedrijf en hebt een bepaald loon afgesproken. Na jaren van prijsstijgingen en indexeringen krijg jij nog steeds het loon dat vanaf het begin is adgesproken. Vraagje, hoe kan jij je vaste lasten e in je onderhoud voorzien ?

  De heer Whitman, en met hem onze huidige regering heeft duidelijk laten blijken dat ze totaal geen verstand hebben van regeren. Deze regering is vanaf het begin uit op eigen gewin. Na jarenlange studies met volledig uitgewerkte plannen voor een nieuw ziekenhuis krijgt deze regering het klaar om alles in de prullenbak te gooien en hun eigen zin ( om de eer achter hun naam te krijgen) door te drukken om het nieuwe ziekenhuis op een onmogelijke plaats neer te laten zetten. Een onogelijk ziekenhuis wat absoluut niet past binnen het huidige stadsbeeld.
  Tweede voorbeeld: de Curacaose sportstichting Sedreko, die jarenlang goed werk heeft verricht wordt op een sluikse manier ( van de ene op de andere dag geen subsidie meer ) buitenspel gezet door onze huidige “premier” onder het mom van: dit is goed voor onze jeugd!!

  Een regering die het niet waard is om de naam van bestuurders te dragen aangezien ze tot op heden geen enkele moeite hebben genomen om de misselijkmakende daden van de regering Schotte recht te trekken. Om deze schoften, die Curacao miljoenen hebben ontstolen ter verantwording te roepen!
  En jij durft te beweren dat het failissement van Taams de bevolking geld gaat kosten?

 3. @Pukkie:
  Je hebt het over een “goedlopend bedrijf”. Waarschijnlijk heb je het hele verhaal niet goed gevolgd! Juist door het wanbeleid van de eigenaren is het zover gekomen dat er miljoenen aan schuld is ontstaan.! Ondoordachte uitbreiding van gebouwen, een wanbeleid met personeelsaanname, het laten opzetten van een nieuw computersysteem en als laatste het onttrekken van inkomsten t.b.v. de heren specialisten die hun eigen praktijk hebben waar diverse onderzoeken worden verricht die in de kliniek hadden moeten plaatsvinden.
  Door de zogenaamde lage tarieven voor oogoperaties aan te voeren is kolder want de specialisten die deze operaties uitvoerden die kregen juist minder betaald vandaar dat een van de beste specialisten inmiddels het eiland heeft verlaten om zijn hulp elders te geven.
  Wat je de overheid (belastingdienst) wel kwalijk kan nemen is dat zij niet eerder hebben ingegrepen.
  Het is trouwens de vraag of er een degelijk onderzoek heeft plaatsgevonden of er geen financiële middelen zijn onttrokken om elders te (mis) gebruiken.
  Er wordt gesproken over 20 miljoen schuld! en het is de vraag of er niet meer lijken uit de ziekenhuis kast gaan komen.
  Als de overheid oftewel de bevolking daarvoor opdraait zal dat binnenkort te merken zijn aan premieverhoging.
  Met dank aan de directie van de kliniek.

 4. En zo wordt duidelijk wat een ramp het is als corrupte bestuurders het land besturen. Een goed lopend bedrijf, klantvriendelijk, behulpzaam en deskundig, wordt om zeep geholpen door de bureaucratie en bestuurlijk onvermogen. Dat dit bedrijf ook nog eens verantwoordelijk is voor een derde van de zorg op dit eiland , deert deze onverantwoordelijke lieden niet. Zij betalen, zij bepalen. Er is maar een woord voor deze toestand : WANBELEID !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties