AD | Synergy onzeker

Efromovich: Insel heeft alleen maar schulden

Minister Martina verbaasd na gesprek en e-mail | Jeu Olimpio

Willemstad – Synergy is niet geïnteresseerd in Insel Air, laat staan om er geld in te steken. Dat tekent FlightGlobal op uit de mond van Germán Efromovich.

Onder de kop ‘Efromovich denies interest in Insel Air’ bericht de website gespecialiseerd in luchtvaartnieuws dat de topman van Synergy, meerderheidsaandeelhouder van de Colombiaanse vliegmaatschappij Avianca, geen belangstelling heeft in de Curaçaose luchtvaartonderneming, die het afgelopen jaar van de overheid een overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden kreeg.

Efromovich geeft toe diverse keren op Curaçao te zijn geweest om er te spreken met de regering over een strategisch partnership om Insel te redden, ‘maar er gaat niets gebeuren’. Letterlijk bericht FlightGlobal op 21 november: ,,‘This is bulls**t,’ says Efromovich. ‘Insel Air is a bankrupt company… it has no value, it’s only debt’.”

Ghim Lay Yeo van FlightGlobal bevestigt vanuit Buenos Aires desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad de authenticiteit van het bericht. Het staat niet als een gratis artikel op de algemene website, maar achter de ‘paywall’ voor abonnees. Of dit correct is, is voor deze krant moeilijk te verifiëren.

De besprekingen hebben nergens toe geleid en volgens Efromovich zijn de berichten in de lokale Curaçaose media ‘speculatief’. Afgelopen week verklaarde minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling te verwachten nog voor de jaarwisseling met Synergy tot afspraken te komen.

De grootste eigenaar van Avianca Colombia zegt echter tegen FlightGlobal geen prioriteit te geven aan het investeren in een Caribische airline of elders in Latijns-Amerika. Synergy is bezig met de afronding van de deal voor deelname van 49 procent in het Mexicaanse Aeromar en is reeds eigenaar van Avianca Brazilië en Avianca Argentinië. ,,Wij vliegen al van Mexico tot Patagonia”, aldus Efromovich.

Het bericht verbaast minister Martina. Hij had twee weken geleden nog een telefonisch onderhoud met Efromovich, die daarop per e-mail bevestigde afrondende besprekingen te willen voeren.

In verband daarmee staat voor volgende week in Miami een ontmoeting gepland van een delegatie van Synergy met een afvaardiging van Curaçao onder leiding van Etienne Ys, voorzitter van de commissie Insel Air. Martina had tot nu toe niet de indruk dat Synergy mogelijk zou afhaken, zegt hij.

Bron: Antilliaans Dagblad

17 Reacties op “AD | Synergy onzeker

 1. Zag vanmiddag commissaris van der Kwast om 17.30 alweer de Heeren ingaan.

  Onder zijn toezicht en dat van Karel Frielink, absolute nietsnutten van commissarissen, lieten Heerenveen en Lippinkhof 100 miljoen dollar in rook opgaan in Venezuela en bouwde het een schuld aan onze overheid (lening en belastingen) van zo’n 250 miljoen gulden.

  Schande dat Heerenveen en Lippinkhof er nog zitten.

  Een nog grotere schande dat Frielink en van der Kwast die het allemaal goed vonden nog steeds commissaris zijn. De een gaf deze week, hoe is het in godsnaam mogelijk, een peperdure masterclass in CORPORATE GOVERNANCE, net het terrein waarop hij zich bij Insel als een volslagen idioot heeft bewezen. De ander zuipt zich vanavond weer een stuk in de hakken in de Heeren, net als donderdag, woensdag, dinsdag, maandag, zondag en zaterdag.

  Frielink en van der Kwast zouden aan hun ballen Insel Air uitgetrokken en persona non grata op dit eiland moeten worden.

 2. @Rens,
  Je hebt gelijk autocorrect stond niet uit. Moet zijn: ‘Tweede Venezuela kan niet in de wateren van Curaçao is (nog) geen olie ontdekt.’

  Inmiddels is wel duidelijk jou sympathie voor dit gestuntel van de kleptocraten en bestuurders van InselAir die van onze belastinggeld willen leven i.p.v. te zorgen voor een goede dienstverlening.
  Goed weekeinde.

 3. Etienne Ys, type Karel Frielink, is nu president commissaris bij de Centrale Bank.

  Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy, respectievelijk politiek benoemd en als nicht van Tromp, hebben dus niets te vrezen.

 4. @Joep Meloen, het geld is weggegooid pardon uitgeleend door een commissie van Wijze Mannen. Zo noemden ze zichzelf tenminste. IJs was er één van.

 5. Als AlcaLM Walle nu eens met Insel gaat snoepreizen in plaats van met KLM, dan is Insel zo uit de problemen.

 6. Het had, ook voor Martina, vanaf het begin af aan duidelijk moeten wezen dat Insel niets te bieden had en heeft.
  Insel heeft, als we de verhalen moeten geloven, een immense schuld bij de belastingdienst en de SVB. Voorts heeft Insel nog behoorlijke schulden bij afhandelaars op buitenlandse velden. Wellicht ook nog open brandstofrekeningen, niet betaalde landingsgelden etc etc.

  Het enige dat voor Avianca interessant zou kunnen zijn geweest waren de landingsrechten, maar dat heeft alleen zin wanneer de opbrengsten van die landingsrechten opwegen tegen de investering. De landingsrechten van Insel zijn echter niet veel waard en je kunt ze zeker niet verkopen. Dat zou inhouden dat men Insel in leven zou moeten houden en dan krijg je dus te maken met de schuldenlast.

  Ik weet nog steeds niet welk ‘licht’ heeft besloten om 33 miljoen in deze bodemloze put te storten, want ook dit had men van tevoren kunnen bedenken. Het argument was dat het eiland in een isolement zou komen wanneer de internationale bestemmingen van Insel niet meer zouden worden aangedaan.
  En wat blijkt ?
  Insel vliegt alleen op de eilanden Bonaire, Aruba en spoorradisch St Maarten, maar wonder boven wonder zijn alle andere bestemmingen gewoon bereikbaar. Weliswaar met een andere maatschappij, maar je kunt er komen. Venezuela wil zoiezo toch niemand naartoe, dus ook daar mis je niet veel.

  Ergo, ik denk dat we IJs, Ruggenaath etc maar eens aan moeten gaan spreken om achter de werkelijke reden van deze financiële injectie te komen. Ik vrees dat het weer met vriendjespolitiek, zakkenvullen en andere vormen van corruptie te maken heeft.
  Ondertussen zit het eiland met een begrotingstekort van 60 miljoen. Geen geld in Insel, de 19 miljoen van Wiels c.s. en alle snoepreisjes van het kabinet zou dat tekort hebben teruggebracht tot krap 6 miljoen. Dat was nog te overzien geweest.

  Het mag wel eens gezegd worden. Dit eiland gaat niet kapot aan een gebrek aan investeerders, dit eiland gaat kapot aan de spilzucht van alle zogenaamde politici, aan fraude, aan corruptie en aan volledig mismanagement.
  Het zou zo mooi zijn wanneer Nederland de boel hier over zou nemen, zodat we eindelijk eens normaal bestuur krijgen, waar niet het jatten voorop staat.

 7. Nee” hoedanook”, Ik heb inderdaad niet zo een onduidelijke pet. Jij wel.

 8. @Rens
  Tweede Venezuela kan niet in de watermen van Curaçao is (nog) geen olive ontdekt.
  Het gaat natuurlijk om de politieke situatie en de heersende kleptocratie, maar de vergelijking gaat misschien jou pet te boven.

 9. Karel Frielink, commissaris bij Insel Air, laat zich deze week vorstelijk betalen voor een masterclass corporate governance.

  Ideetje voor 2018, mijnheer Frielink, een masterclass corporate IGNORANCE?

 10. Karel Frielink, commissaris van Insel Air, heeft het wanbeleid daar jarenlang goedgekeurd.

 11. Mijn vraag is of dat geplande leuke snoepreisje van IJs en Martina (plus) naar Miami om kerstinkopen te doen nou nog doorgaat.

 12. Verbaast me niks, ik heb het altijd al gek gevonden dat Synergy zogenaamd iets met inselair wil. Inselair heeft ook niks anders dan schulden, ja een MD80 die nu ongeveer is afbetaald en dus van inselair. Men verteld er alleen niet bij dat dit toestel hopeloos verouderd is en na december niet meer mag vliegen en inselair niet verder gaat investeren in de MD vloot.
  Martina praat onzin, wordt eens wakker vent!

 13. Ja “hoedanook” het is de opzet van deze coalitie om van Curacao een tweede Venezuela te maken. Lazer toch op man met je onzin.

 14. “Letterlijk bericht FlightGlobal op 21 november: ,,‘This is bulls**t,’ says Efromovich. ‘Insel Air is a bankrupt company… it has no value, it’s only debt’.””
  Zij kunnen niet eens 1 vliegtuig normaal in de lucht krijgen/houden. Martina en Jesus-Leito zijn de lamme en de blinde. Martina probeert a la WA-verzekering, een markt voor InselAir te ‘garanderen’. Echter beleggers trappen daar niet in! Ondertussen worden alternatieven gedwarsboomd en glijden wij verder af naar de situatie als in Venezuela. Misschien is dat wel de opzet van deze coalitie.

 15. Ik lach me suf op het eiland, want huilen heeft geen zin. We missen elke vorm van visie en beleid. Sorry, Kabinet Rhuggenaath, sluit maar aan in het rijtje achter Kabinetten Schotte, Asjes, Whiteman en de anderen. De grote politieke ommekeer laat voorlopig nog op zich wachten.

 16. De brief van Margret Smeets aan Germán Efromovich waarin zij hem vroeg hoe hij het in zijn hoofd kon halen om in Miami met de corrupte tot 3 jaar cel veroordeelde MAVO3 draaideurcrimineel en verkeersmoordenaar Gerrit Schotte op de foto te gaan na besprekingen over Insel Air, zal bij Germán Efromovich wel de ogen geopend hebben.

  En verder hebben hij en Joep Meloen natuurlijk 100% gelijk, Insel Air is een grote failliete porkeria, met door wanbeleid van Heerenveen en Lippinhof en het stuk KPMG afval Andre Delger (salaris 35,000 per maand) een schuld heeft van ruim 300 miljoen dollar. Waarvan ruim 200 miljoen dollar gemeenschapsgeld dat afgeschreven kan worden.

  De payaso van een commissaris Frielink, die zich – en dat kan alleen op Curacao – deze week vorstelijk laat betalen voor een masterclass corporatate governance, zag het allemaal gebeuren en deed niets, net als die zuipschuit van een commissaris van der Kwast.

  Ideetje voor Karel Frielink voor 2018: een masterclass corporate ignorance?

 17. Het is al duidelijk dat deze man geen flauw benul heeft van wat hij mee bezig is. Misschien moet hij zich in het buitenland iets nederiger opstellen. Ik kan me voorstellen dat ze in het buitenland denken, wie is deze arrogante en pretentieuze neger? Die wilt iets van ons maar komt hier met een arrogante houding en irritante overdreven handgebaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *