30 C
Willemstad
• maandag 23 mei 2022 19:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Suzy vraagt onderzoek OM naar extra 200 mln voor HNO

Smaad en laster aangifte tegen Knipselkrant Curacao

,,Ik heb geen cent gestolen of willen stelen. Laat de Landsrecherche en het OM dat grondig onderzoeken.” | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om op korte termijn een onderzoek te beginnen naar de budgetoverschrijding bij Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

- Advertentie -

Camelia-Römer heeft dinsdag procureur-generaal Roger Bos van het Openbaar Ministerie (OM) benaderd met het verzoek voor een feitenonderzoek. Het gaat om de overschrijding van het budget van 421,8 miljoen gulden en de financiering door een lokaal consortium van de extra 200 miljoen gulden die nodig is voor de afbouw en voor de transitie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het nieuwe ziekenhuis dat dan onder de naam Curaçao Medical Center (CMC) verdergaat.

,,Die 200 miljoen vloeit voort uit beslissingen die voor mijn tijd zijn genomen”, zegt Camelia-Römer desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Ik heb geen cent gestolen of willen stelen. Laat de Landsrecherche en het OM dat grondig onderzoeken. Daarna zal ik overgaan tot aangifte wegens valse aangifte.” De minister zegt ook al aangifte te hebben gedaan tegen de Knipselkrant bij de hoofdofficier van justitie wegens laster en smaad.

De GMN-minister wil een einde maken aan de stroom van beschuldigingen en beledigingen, onder andere uit de hoek van de oppositie in de Staten. Gisteren berichtte deze krant over de aangifte die oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT) deed bij de Landsrecherche tegen de vijf ministers die het hoofdlijnenakkoord hadden getekend in verband met de erfpachtuitgifte aan HNO Vastgoed en Beheer: Camelia-Römer, Kenneth Gijsbertha (Financiën), Zita Jesus-Leito (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning), Armin Konket (Bestuur, Planning en Dienstverlening) en premier Eugene Rhuggenaath (Algemene Zaken).

KdNT-partijleider Amparo dos Santos beschuldigt de vijf van oplichting en diefstal. Via een persbericht van haar ministerie laat Camelia-Römer weten dat de aantijgingen ‘iedere feitelijke grondslag missen’. De Statenleden die de ministers openlijk hebben beschuldigd en bij de politie of het OM melding hebben gemaakt van misdrijven, kunnen op hun beurt een aangifte wegens laster verwachten.

Eerder heeft de GMN-minister de Algemene Rekenkamer Curaçao en Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) al ingeschakeld voor een diepgaand onderzoek van het HNO-dossier.

KdNT heeft ook aangifte gedaan tegen Leo Rigaud, die als directeur van Vidanova Bank het lokale consortium vertegenwoordigt. Rigaud is met vakantie en wil geen commentaar geven op de zaak. Vorige week werd het hoofdlijnenakkoord, dat voor veel ophef zorgde, ingetrokken.

Dat gebeurde nadat het ministerie van Financiën een advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ontvangen met de conclusie dat Stichting HNO Holding en de nv’s HNO Vastgoed en Beheer en HNO Transitie en Exploitatie tot de collectieve sector behoren en daarmee onder de Rijkswet financieel toezicht. Dat was precies de reden waarom gouverneur Lucille George-Wout weigerde haar handtekening te zetten onder het concept-landsbesluit waarmee de vijf ministers moesten worden gemachtigd het hoofdlijnenakkoord te tekenen.

Vanwege de urgentie was het akkoord al ondertekend voordat de gouverneur het concept had ontvangen. Het landsbesluit wacht nu op het oordeel van de Rijksministerraad in Nederland en wordt dan óf alsnog vastgesteld óf vernietigd.

Door alle commotie in verband met het hoofdlijnenakkoord dreigt het lokale consortium van financiers af te haken. Ook gisteren kon Camelia-Römer niet meer zeggen dan dat de zes pensioenfondsen en twee banken ‘nog in beraad zijn’. Ondertussen doet de regering met steun van het College financieel toezicht (Cft) toch een poging de financiering van de 200 miljoen gulden in Nederland te regelen met een voordeliger rente.

Vorige week benadrukte Dito Garmers, directeur HNO Vastgoed en Beheer, dat het geld echt dringend nodig is. Van de 200 miljoen gulden moet onder andere de medische inrichting worden betaald. De aktes voor de financiering werden eind juni getekend. HNO Vastgoed en Beheer neemt een deel van de lopende lening in Nederland over van de overheid (342,5 miljoen van de 421,8 miljoen gulden) en krijgt het recht van erfpacht. Het consortium is eerste hypotheekhouder over alle activa (grond, gebouw en erfpachtrecht).

De zes pensioenfondsen binnen het consortium van lokale financiële instellingen lenen 175 miljoen gulden aan HNO Vastgoed en Beheer tegen een rente van 5 procent en een looptijd van 30 jaar. HNO Transitie en Exploitatie tekent een kredietovereenkomst met de twee lokale banken die 25 miljoen gulden vrijmaken als werkkapitaal voor Curaçao Medical Center.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Minister Suzy Camelia Romer heeft naar eigen zeggen een smaad en last aangifte tegen Knipselkrant gedaan. Het gaat om de volgende blog: Blog Koninkrijksbelangen | Coupe HNO mislukt

In de kwestie over de omstreden benoeming van Franklin Chebu Sluis bij Bureau Post en Telecom (BPT) in 2015 vroeg ex VVRP minister Suzy Camelia Romer in 2015 ook al onbevoegd de Algemene Rekenkamer onderzoek te doen
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes
- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. Corruptie is niet alleen zelf iets bewust onrechtmatig doen of nalaten maar ook toestaan vanuit je functie dat anderen dat doen of nalaten waarbij je b.v familie vrienden etc die kans geeft op dat onrechtmatig voordeel. En die werkwijze is op Curacao tot een “ art” verheven door onze politici

 2. Die Chief Corruption Romer weet natuurlijk ook dat het OM dit niet gaat oppakken.
  Allemaal strategie en de fabeltjes krant weer lekker bezig met het publiceren van deze verzinsels.
  Schande, wat een geniepige minister en wat een FLUT blad dat Antilliaans Dagblad/ Fabeltjes krant

 3. @pukkie, Rhuggenaath zonder ruggengraat doet alles wat men zegt. En Suzy is een oude sluwe vos. De rest zal ja en amen zeggen als er voor hunzelf wat geregeld wordt.

 4. Mevr. Römer acteert zo ongeveer in de rol van minister president.
  Zijn die vijf ministers zo onbekwaam of staan ze onder druk?
  Wat zegt Ruggenaath hiervan? Is de coalitie heilig?

 5. Er zijn toch partijen als de Rekenkamer? SBAB, SOAB?

  Rens, OM wordt gevraagd omdat er geprobeerd is 200 miljoen te roven dus dat is OM werk!

 6. Sinds wanneer is het OM een soort financieel controleur die de budgetten moet controleren/calculeren? Onvoorstelbaar de soap op dit eiland. Niets maar dan ook helemaal niets kan hier normaal gaan zonder drama of zakkenvullerij en vriendjesbevoordeling of minstens de zweem daarvan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -