AD | Strijd om de macht

Weekend lijkt beslissend of Schotte de meerderheid weet te krijgen

Willemstad – Amper vier maanden na de verkiezingen lijkt er binnen de coalitie nog steeds geen rust tot stand te zijn gekomen. Hoewel partijen naar buiten toe in alle toonaarden zwijgen, blijkt er achter de schermen een strijd te woeden.

Een strijd binnen de coalitie, maar ook tussen coalitie en oppositie die vermoedelijk dit weekend tot een einde zou moeten komen wanneer een van de twee kampen als eerste elf zetels of meer – en daarmee de meerderheid – heeft weten te behalen.

Dat melden bronnen die dichtbij het onderhandelingsproces staan tegenover deze krant.

Weet Koeiman decoalitie te behouden? | Antilliaans Dagblad

In het ene kamp zit de grote winnaar van de verkiezingen MAN (4 zetels) en verder PAR (3), PNP (2) en – zo blijkt nu – ook Un Kòrsou Hustu (1) van Omayra Leeflang. Hoewel PS-leider Jaime Córdoba eerder heeft aangegeven er tegen te zijn dat Leeflang deel uitmaakt van de coalitie omdat ze een ‘problematisch persoon’ zou zijn, zijn de overige coalitiepartners en Hustu het – na lange en diepgaande gesprekken – op grote lijnen eens over de inhoud van het regeerakkoord. Het andere kamp wordt aangevoerd door MFK (4) van de omstreden oud-premier Gerrit Schotte en bestaat verder uit Kòrsou di Nos Tur (3) van Amparo dos Santos.

Pueblo Soberano (2) zou de zwakke en onzekere factor vormen voor de coalitie. Uit informatie waar deze krant over beschikt, blijkt dat Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) al naar het kamp van MFK zou zijn overgestapt (al dan niet publiekelijk). Schotte zou proberen PS-Statenlid Sherwin Leonora ook zover te krijgen zich bij deze groep aan te sluiten. Dit blijkt echter een minder gemakkelijke taak: Leonora staat namelijk voor de volle 100 procent achter de deal voor de overname van de raffinaderij door Guangdong Zhenrong, terwijl MFK meer zou voelen voor het voortzetten van de huidige overeenkomst met de Venezolanen.

Over blijven onafhankelijk Statenlid Eduard Braam (voorheen PAR) en Movementu Progresivo van Marilyn Moses. Beiden beschikken over één zetel. Het is vooralsnog onduidelijk naar welk kamp de voorkeur van Moses en Braam uitgaat.

Beide kampen zullen dit weekeinde gebruiken om nieuwe leden te ‘recruiten’ en handtekeningen te verzamelen. Inmiddels hebben al gesprekken plaatsgevonden tussen MAN en Braam en Moses over het mogelijk uitbreiden van de coalitie. PAR heeft eerder deze week een ledenvergadering gehouden waarbij akkoord is gegaan met de uitbreiding van de coalitie door oud-PAR-lid Leeflang. Tegen deelname van Braam zou wel bezwaar zijn geuit. Braam is ook oud-PAR-lid en verliet de partij nog maar kort nadat hij na de verkiezingen als Statenlid was beëdigd.

Uitgaande van succesvolle onderhandelingen met Braam en Moses en een scenario waarbij PS niet langer deel uitmaakt van de regering, zou de nieuwe coalitie er mogelijk zo uitzien: MAN (AZ en Financiën), PAR (GMN, MEO), PNP (Justitie en VVRP), Hustu (Onderwijs), Braam en Moses (BPD en SOAW).

Als het MAN niet lukt om Moses en Braam achter zich te scharen, zou Schotte volgens de bronnen waar deze krant zich op baseert naar de gouverneur stappen om aan te geven dat hij een meerderheid in de Staten geniet.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | Strijd om de macht

  1. Vergeet de woorden v/d partner van wijlen HELMIN MAGNO WIELS niet
    de moordenaars van H.WIELS zitten in de PS.
    Het is te triest voor woorden hij werd door zijn eigen partij genoten verraden en tot de dood veroordeeld H.WIELS wist te veel.

  2. Kan je afvragen wie de leiding heeft binnen de PS? En waarom Cijntje zoveel macht heeft. Cordoba heeft veel grote woorden maar kan zijn Eigen mensen niet in bedwang houden?

  3. NB
    Ander punt is Braamd werkelijk veroordeeld kan het uit het artikel niet ventileren:
    https://knipselkrant-curacao.com//ad-braam-zaak-wegens-smaad/

  4. t’ Moet niet moeilijk zijn om Leeflang en desnoods Moses mee te krijgen. Alles om die maffiose MFK en die andere clowns buiten de deur te houden. De grootste fout was om met die dommekrachten vd PS in ze te gaan. Maar goed met al dat geleuter kunnen die ouwe knarren hun pensioen weer opkrikken, en misschien kan onbenul Cijntje verder plakken. Net als Victorina die zo dom als de pest was.

  5. als dit gaat gebeuren, dan kan Curacao het schudden.
    Als weer de maffia de gelegenheid krijgt om over Curacao te regeren…
    ik hoop dat de anderen nog wel een beetje betrouwbare politici dit weten te stoppen.
    desnoods met Moses, die toch oorspronkelijk betrouwbaar zou zijn.
    zonder PS en Braam, dat is duidelijk, zonder Wiels is PS ook gewoon bij de Gok maffia in bed gekropen.
    en braam is ook een veroordeelde idioot.
    deze gokmaffia die achter de moord op Wies zat.
    heaas schijnt het door het OM niet bewezen te kunnen worden.
    slap OM en slappe rechters.

  6. Ik had niet anders verwacht van Cijntje. Je kon vanaf het begin al zien dat deze loser in de macht van Gerrit de Raaf was, alleen het zou teveel opvallen als hij direct al de boel had gesaboteerd, dus moest dit op wat later tijd stip gebeuren, wie dit niet heeft zien aankomen is doof en blind, Maar de MAN en de PAR hebben deze rotzooi die er nu is ontstaan aan zich zelf te danken, Gerrit en Corallo hebben het toch nog voor elkaar gekregen dat Gerrit nog voor dat hij in hogerberoep gaat en vast word gezet in het gevang, de macht heeft gepakt,zal mijn tijd wel uit duren hoe lang dan dit weer bij elkaar opgeraapt zooitje politic het gaat volhouden, het zal mij niet verbazen als NL het een en ander gaat ondernemen na de verkiezingen in maart, ik denk aan Curacrim onder curatelen stelen, aangezien NL Gerrit de Raaf niet meer toloreerd, ook niet als de grote man achter de strooiman /vrouw van de MFK/KFO. Ik zou zeggen het worde voor Gerrit de dood of de gladiolen, haal de kogelvrije vesten en kogelvrije auto’s maar vast uit de kast en de garage. Het word een burger oorlog op Curcrim geloof mij maar.

  7. Pracht foto van Schotte die de eed af legt, terwijl hij al 7 jaar lang het vuur uit zijn schoenen loopt voor de mafia en tot 3 jaar cel wegens corruptie veroordeeld is.

    Wat een circus!

  8. Zou triest zijn als Mac Cijntje, voormalig kantoorhulpje bij de douane en net als Amerigo Thode vader van een grote drugsbaron, de coalitie zou laten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *