30 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Strand Marriott moet openbaar’

HomeMediaAD | 'Strand Marriott moet openbaar'
Sinds 2016 is het de erfpachter niet toegestaan het strand met afrastering of anderszins af te scheiden van aangrenzende stranden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Niet alleen het strand naast, maar ook het strand direct achter het Marriott Hotel moet openbaar toegankelijk zijn.

Het hotel is nadat de erfpacht in 2016 werd vernieuwd, gebonden aan nieuw beleid van de overheid dat zegt dat stranden niet langer privé zijn.

Dat zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) desgevraagd. Camelia-Römer was in 2016 minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) toen de oude erfpacht van het Marriott bij Piscadera afliep en een nieuwe werd uitgegeven.

Op dat moment treedt het beleid van de overheid in werking dat wordt ondersteund met wetgeving van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (zie kader). Dat betekent concreet dat ook mensen die niet in het hotel logeren met hun stoeltjes en badlakens op het strand mogen liggen. Een hoteleigenaar heeft wel het recht het strand te beheren, bijvoorbeeld met security-personeel.

Camelia-Römer: ,,Net zoals dat elders op het eiland al gebeurt, kan ook Marriott een beheersovereenkomst afsluiten en kan er bijvoorbeeld een concessie worden verleend voor stoelen en een restaurant. Ook kunnen er regels worden opgesteld wat betreft geluid en gebruik van een barbecue en dergelijke.

”Alleen als de overheid ‘bijzondere toestemming verleend’ kan een hotel een strand exclusief voor gasten openstellen. Maar het nieuwe beleid treedt dus alleen in werking op het moment dat een nieuwe erfpacht wordt verleend. ,,Niet als er tussentijds een overdracht plaatsvindt”, benadrukt Camelia-Römer.

In februari werd al bekend dat ook een deel van het openbare strand tegenover het World Trade Center, bekend als Parasasa, aan het Marriott Hotel toebehoort. Dat bleek na meting van de erfpachtgrond. De afgelopen weken ontstond er commotie nadat de nieuwe eigenaar, Piscamar Beach Resort, hekken had geplaatst. Dat leidde tot protesten van onder andere strandbezoekers en buurtverenigingen.

Advocaat Achim Henriquez wijst er op zijn Facebookpagina op dat een ministeriële beschikking van 20 september 2016 bepaalt dat ‘ook anderen dan gasten verblijvende in het aan de erfpachter toebehorende hotel, zonder vergoeding gebruik kunnen maken van het strand waarop het erfpachtrecht betrekking heeft’ en ‘dat het de erfpachter niet is toegestaan het strand door middel van een afrastering of anderszins af te scheiden van aangrenzende stranden’.

Bastiaan Guis van Piscamar Beach Resort kon gisteren nog geen antwoord geven op vragen van deze krant over de hekken die zijn geplaatst en wat het overheidsbeleid in de praktijk betekent voor de inrichting en het beheer van het strand. Guis zegt in gesprek te zijn met de overheid.

Piscamar Beach Resort is bezig met de laatste fase van een grote renovatie en verbouwing van het Marriott Hotel. Daarmee is een investering gemoeid van 21,5 miljoen dollar eigen inbreng en 34,5 miljoen dollar externe financiering door een syndicaat van banken onder aanvoering van de Maduro & Curiel’s Bank. Het hotel wordt met een extra bouwlaag uitgebreid van 248 naar 328 kamers en 8 suites en vier verdiepingen. Het gebouw en omliggende terrein wordt van top tot teen onder handen genomen: van het interieur tot en met de elektriciteitsbekabeling, afwatering, riolering, de airconditioning en de landscaping.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

 1. Zita Jesus Leito had het op TV over dat zij niets aan het stelen van terreinen en het illegaal bouwen van huizen kan doen? Het is dezelfde vrouw die eerst minister van gezondheidszorg wilde worden. (Dios a skucha nos oracion).

  Het parlement blijft zoals altijd slapen ipv een motie van wantrouwen tegen deze minister in te dienen of het moet zijn dat zij ook op stemmen rekenen van al deze illegale bewoners van Haïti village.

 2. Rechtsstaat nog steeds gefrustreerd omdat zijn vriendje Gerrit S. opgesloten is.

  Hebben we eindelijk een stuk vuil opgeruimd, is het nog niet goed.

 3. Hebben wij nooit gehoord over “de vervuiler betaalt”? Zet mensen daar neer om stelselmatig de boel schoon te maken en de betaling daarvan laten geschieden door …. u mag het zelf invullen! Het moreel van dit verhaal is, ik doe niet mee aan het iedereen uitmaken voor “hodedo di kos”.

  Wij hebben een probleem, los het dan structureel op i.p.v. ad hoc domme beslissingen nemen.

 4. Ooit was baya beach op het schiereiland een schone, aangename, veilige beach voorzien van douches, toiletten, restaurant, patio, zwembad, stranstoelen en een schoon en goed onderhouden zandstrand. Daarvoor moet je ANG 5 betalen.. Cooper heeft het toen met veel bombarie ” vrij ” toegankelijk gemaakt voor iedereen , en nu is het een grore dump geworden, waar dode beesten gedumpt worden en grof vuil. Overal ligt puin en elk paadje ligt vol zwerfafval… 3 mooie natuurlijke stranden volledig verrommeld en vervuild..

 5. @ De rechtsstaat,

  Je zou ook eens realistisch de boel kunnen bekijken. Velen gedragen zich hier als losgeslagen wilden. Donderen hun afval overal neer, bezorgen anderen overlast, kortom weten zich gewoon niet te gedragen. Wanneer je dat weet, dan weet je ook dat toeristen, die 700 NAF per dag moeten betalen, niet zitten te wachten op dit soort figuren.
  De economie moet in de toekomst voor het grootste deel gaan draaien op het toerisme oftewel dan moet je ze in de watten leggen. Dit soort kortzichtig gedrag hoort daar niet bij.
  Of je wilt werk voor velen op het eiland of je wilt het niet. Jammer dat velen zich totaal niet weten te gedragen en derhalve moet je de toerist tegen hen in bescherming nemen. En dan neem je ook de economie en werkgelegenheid in bescherming tegen dit soort idioten, want dat zijn het.

  Maar ik begrijp dat jij liever aan de kant staat van de losgeslagen bende oftewel je bent in feite tegen het hele eiland, je ziet de economie liever vandaag dan morgen in de afgrond verdwijnen.
  En terwijl ik dit schrijf hoor ik in de verte weer de piepende banden en gillende motor van een joker die zo nodig moet feveren op de openbare weg.
  I rest my case.

 6. Jammer, het strand daar is net zo netjes en het is voorspelbaar dat het nu snel een grote rotzooi wordt, vergelijkbaar met Caracasbaai. Ook zullen de gasten van Marriot erg goed op hun spulletjes moeten gaan letten. Dit soort acties lijkt puur bedoeld om stemmen te winnen voor bepaalde partijen. Dit is allemaal geen reclame voor deze rots en het toerisme. Maar dat kan de personen die hierachter zitten waarschijnlijk erg weinig schelen.

 7. In zulke gevallen zie je meteen wie graag aan etnische zuivering wil meedoen?

  Een gotspe hoe het volk op deze manier wordt weggezet, bah.

 8. Benieuwd wat er gebeurt wanneer straks de familie Leuteria uit Seru Papaya een Antilliaans verjaardagsfeestje gaat vieren op het strand van het Marriott.

  Of Bertil Bokito uit Seru Fortuna er het trouwfeest van zijn dochter komt vieren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties