28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 18:45

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | ‘Stop de uitzetting van Venezolanen'

AD | ‘Stop de uitzetting van Venezolanen’

Venezolaanse vluchtelingen | Antillaans Dagblad

Willemstad – In het onderzoek van Refugees International, waar deze krant gisteren over berichtte, worden verschillende aanbevelingen gedaan om het vluchtelingenbeleid te verbeteren.

De aanbevelingen zijn niet alleen gericht aan de regering, maar ook aan de ombudsman, de regering van Nederland en de regering van de Verenigde Staten.
Gezien de situatie in Venezuela, moet Curaçao per ommegaande de uitzetting van Venezolanen stopzetten, zo luidt een van de aanbevelingen van Refugees International aan de regering van Curaçao.

Tevens vindt de internationale vluchtelingenorganisatie dat Venezolaanse migranten op Curaçao tijdelijk een verblijfsvergunning moeten krijgen die hen toegang geeft tot de arbeidsmarkt, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook moet een asielsysteem worden opgezet, waarbij mensen die internationale bescherming zoeken de mogelijkheid wordt geboden om op elk moment en ongeacht hoe zij het land zijn binnengekomen, asiel kunnen aanvragen. Ook de personen die asiel hebben gekregen, moeten toegang hebben tot de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg en het onderwijs, vindt Refugees International.

Het kabinet-Rhuggenaath wordt ook aanbevolen om de samenwerking aan te gaan met de UNHCR, om ervoor te zorgen dat op Curaçao effectieve internationale beschermingsmogelijkheden worden geboden. In overeenstemming met de verplichtingen van Curaçao op grond van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, moet ervoor worden gezorgd dat detentie op grond van de immigratiestatus alleen als laatste redmiddel en voor de kortste periode wordt gebruikt, zo stelt de vluchtelingenorganisatie.

Wanneer personen wegens hun illegale status worden vastgehouden, moet er voor gezorgd worden dat ze worden geïnformeerd over hun rechten om internationale bescherming aan te vragen en contact op te nemen met een advocaat. ,,Zorg er dan ook voor dat advocaten ongehinderde toegang hebben tot cliënten in detentie en gedetineerden toegang hebben tot gratis rechtsbijstand”, aldus de organisatie.

Curaçao moet verder prioriteit geven aan het verlenen van verblijfsvergunningen aan verdachte slachtoffers van mensenhandel. Met deze vergunning moeten deze personen ook het recht krijgen tot werk en toegang tot de gezondheidszorg, ook al tijdens het onderzoek, aldus Refugees International.

De ombudsman van Curaçao wordt aanbevolen een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar mensenhandel voor seksuele uitbuiting op Curaçao en om door te gaan met het toezicht op het gebruik en de omstandigheden van detentie van personen op grond van hun immigratiestatus en toegang tot internationale bescherming op Curaçao.

Aan de regering van Nederland doet Refugees International de aanbeveling te garanderen dat het beleid dat wordt toegepast op migranten, asielzoekers en vluchtelingen op Curaçao voldoet aan de verplichtingen van het Koninkrijk der Nederlanden onder internationaal recht, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het VN-verdrag tegen Foltering, het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Ook zou Nederland de krachten moeten bundelen met de UNHCR om ervoor te zorgen dat asielzoekers en vluchtelingen op Curaçao de bescherming en humanitaire hulp krijgen die ze nodig hebben. De laatste aanbeveling aan de Nederlandse regering: roep een bijeenkomst van deskundigen uit Latijns-Amerikaanse en Caribische gastlanden van Venezolaanse asielzoekers, vluchtelingen en migranten bijeen om informatie en best practices uit te wisselen over het bieden van bescherming en hulp om de situatie voor Venezolanen op Curaçao te verbeteren.

In de aanbevelingen komen ook de Verenigde Staten aan bod. Aan Amerika wordt gesuggereerd ondersteuning te geven bij de inspanningen op Curaçao om bijstand te verlenen aan asielzoekers, vluchtelingen en migranten uit Venezuela en andere landen, met bijzondere aandacht voor de toegang tot de gezondheidszorg en de bescherming van vrouwen, inclusief bescherming tegen gendergerelateerd geweld en seksuele handel en uitbuiting, aldus het rapport van Refugees International.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Volgens @Marlon, “Je ziet steeds dat wij Curacaoenaars hartelozer worden. Animals. Bestias.” Nou, volgens mij gaat het om één hufter waar niemand op gestemd heeft.

 2. @ Henk1,

  Denk jij ooit wel eens na voordat je weer een politiek correcte opmerking plaatst ?
  Curacao, eiland met 150,000 inwoners (legaal) en iets van 10.000 illegaal. Een eiland met een immens probleem qua werkloosheid, een raffinaderij die binnenkort gaat sluiten en een kleine 16.000 inwoners in de financiële problemen helpt. Een eiland waar de politici de kas volledig hebben leeggeroofd en welke feitelijk failliet is.

  Venezuela, een land met 30 miljoen inwoners, wat op het punt staat volledig in te storten.

  En jij stelt dan voor om de grenzen gewoon maar open te zetten omdat dit humaan is ? Hoe denk je de logistieke problemen aan te willen gaan pakken. Hoeveel zou je er dan toe willen laten en wanneer dit aantal is bereikt……………ga je dan de rest alsnog weer terugsturen ? Indien jouw antwoord JA is dan is jouw opmerking alleen bedoeld om je eigen geweten te sussen. Zoiets onder het motto van ‘de rest zoekt het maar uit’.

  Curacao kan de vluchtelingen niet opvangen en we moeten ons niet gek laten maken door allerlei idealistische groeperingen, die vanuit een makkelijke stoel anderen gaan vertellen wat die moeten doen, maar zelf steken ze geen poot uit.
  In Nederland is nog zo’n clubje politiek correcte figuren. Ze stemmen vooral Groen Links en stonden te zingen ‘welkom in mijn land’ toen de economische vluchtelingen uit Afrika en het midden-Oosten (plus de Balkan) arriveerden. Nu kregen diezelfde figuren te horen dat er een opvang in hun stadsdeel zal gaan komen en klimmen ze direct in de hoogste boom, want dat was niet de bedoeling.
  En zo gaat het vaak met dit soort figuren. Iedereen moet helpen, het moet vooral door de strot worden geduwd, maar wanneer ze zelf ermee te maken krijgen……………..dan zijn ze niet thuis.
  Kotsmisselijk kan ik worden van dit soort politiek correct gedrag, dat totaal vervreemd is van enig realisme. Oftewel mag ik even een teiltje ?

 3. @derechtsstaat.
  Degenen die zg de regering wil stabiliseren zijn juist mede schuldig aan de bijna failliete financiele huishouding.

  Ik ben u zeer erkentelijk JayBee.

 4. Maar hoe komt het dat Aruba wel zijn best doet om die mensen een menswaardige behandeling probeert te geven. Terwijl die popi jopies van Curacao die mensen als onmens behandelen ?

  Je ziet steeds dat wij Curacaoenaars hartelozer worden. Animals. Bestias. Te zien aan de vele criminele politci, ontspoorde jeugd etc etc.

 5. Men zou het rapport moeten lezen ipv de bekende papegaaientaal bezigen. NL wordt goed op de vingers getikt en is ook juist verantwoordelijk, aangezien AUA, Vur en SXM deel uitmaken vh koninkrijk, en daarbij dient nuet uit het oog verliren te worden dat de UNCHR veel $ ter beschikking stelt voor alle vluchtelingen wereldwijd. Het gaat er grotendeels om dat mensen menswaardig worden behandelt en dat gebeurt hier in tegenstelling tot de andere eilanden niet. Xenofobie, racisme ed zijn dus – hoe shameful – hier aan de orde. Dus nogmaals het rapport lezen, bijzonder verhelderend?

 6. @derechtsstaat.
  Degenen die zg de regering wil stabiliseren zijn juist mede schuldig aan de bijna failliete financiele huishouding.

 7. Was altijd de andere kant opkijken nimmer de koe bij de horens vatten. Steeds maar blijven roepen, Nederland moet bijdragen, terwijl je een oppakken (degene die je te pakken krijg) en uitzetten beleid hanteert. Echter verbaasd mij niks dat al deze knappe koppen bij elkaar (op Gijsbertha na) geen voortschrijdend inzicht op nahielden.

  Afijn, als iemand in dat kabinet of de twaalf discipelen ooit had geroepen laten wij een plan van aanpak opstellen zou Curaçao de dag van vandaag minder financiële/economische en sociale problemen hebben.

  Maar nee, blijf maar roepen Nederland moet helpen, maar zelf niet weten wat die hulp moet omvatten.

  Die tikken op de vingers komen echt niet van dumbo’s, of degenen die z.g. de regering wilt destabiliseren.

 8. Een economische vluchteling die illegaal het land binnenkomt, kan nergens rechten aan ontlenen. Dus terugsturen of opsluiten.
  Opsluiten dient wel menswaardig te zijn.
  Als je je land ontvlucht voor de economie, dien je een legale aanvraag in te dienen. Punt uit.
  Als een illegale economische vluchteling asiel aan kan vragen en een werkvergunning, dan krijg je een overgrote toeloop van illegalen. Want het wordt toch gelegaliseerd?

 9. Ik vraag me af of er in de “aanbevelingen” van Refugees International ook gesproken wordt over de kosten die deze met zich meebrengem. Een land met een begrotingstekort en op het punt staat om failliet te gaan door het uitblijven van aktiviteiten op de Isla kan de met zich meebrengende kosten niet ophoesten.
  Misschien kan de USA, die ,mede verantwoordelijk is door het verbod van olieleveringen aan de Isla. een grote financiële bijdrage leveren.
  Een tijdelijke verblijfsvergunning is o.k. maar werk?????? waar al een werkelozen% van boven de 15% is?
  Hoe kan je met landen als de USA en Nederland vriend blijven als ze je gewoon laten stikken? Buitenlandse zaken is toch een verantwoordelijkheid van Nederland? Het lijkt op wegkijken zoals in de 2e wereldoorlog gebeurde met de joden! En dan later beweren “Wir haben es nicht gewüßt”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties