27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 08:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Stijging meldingen kindermishandeling

Stijging meldingen kindermishandeling

Willemstad – Het aantal meldingen van kindermishandeling stijgt. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kinderbescherming Curaçao (SKBC) van 2007 tot en met 2015. In de meeste gevallen (tussen de 34 en 44 procent) gaat het om emotionele mishandeling en verwaarlozing.

In 2015 gaat het om 189 (36 procent) gevallen van de in totaal 519 meldingen. Dit blijkt uit een artikel in de laatste uitgave van Modus van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), geschreven door Ellen Maduro-Jeandor, naar aanleiding van gegevens van de SKBC en van de kindertelefoon.

Tussen 2007 en 2015 neemt het aantal meldingen bij SKBC toe van 309 naar 519, met in 2014 een top van 557 meldingen. Hierbij wordt wel vermeld dat niet kan worden aangenomen dat het aantal gevallen van kindermishandeling drastisch aan het stijgen is.

- Advertentie -

,,Mede door informatie en voorlichting omtrent deze problematiek groeit waarschijnlijk het besef bij de ouders dat gesignaleerde mishandeling moet worden gemeld”, aldus de auteur. Want, zo komt ook uit de gegevens naar voren:

,,Het aantal door SKBC geregistreerde zaken dat door ouders is gemeld, is door de jaren heen toegenomen. Ten opzichte van 2007 is het aantal in 2014 verviervoudigd tot 44 procent (in 2015 is dit 39 procent).”

Over het soort mishandeling wordt vastgesteld dat het aantal geregistreerde gevallen van fysieke mishandeling en verwaarlozing schommelingen vertoont (in 2015 gaat het om 114 gevallen, 22 procent). Ook wordt geconstateerd dat na 2010 het aantal meldingen van affectieve en cognitieve verwaarlozing behoorlijk is toegenomen (2015: 111 meldingen, 21 procent).”

Voor wat betreft leeftijd en geslacht stelt Maduro-Jeandor: ,,Het aantal minderjarige cliënten (bij SKBC, red.) is vanaf 2007 continu toegenomen. Er kunnen twee pieken geconstateerd worden, in 2013 en 2014, waarvan de hoogste in 2014. Voor die betreffende jaren is het aandeel meisjes beduidend groter dan het aandeel jongens.

- Advertisement -

De verklaring voor deze toename is de actieve voorlichtingscampagne van SKBC via de scholen om bekendheid te geven aan het project Kindertelefoon. Tevens is door SKBC een groot aantal zaken vanuit de scholen afgehandeld. In 2015 was de toegang tot de scholen weer minder, vanwege de vele andere projecten die via de scholen verliepen. Voor 2016 wordt een gelijke situatie als in 2015 verwacht.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ik wil niet op elke slak zout strooien maar ik lees, “groeit waarschijnlijk het besef bij de ouders dat gesignaleerde mishandeling moet worden gemeld”. Hoe moet ik dat zien? Ouders geven zichzelf aan? Het probleem is dat docenten en huisdokters nog steeds bang zijn om kindermishandeling te melden.

    Blijkbaar moet voor alles een potje zijn anders steekt niemand een vinger uit. Ik heb het hier over de kinderen waarvan de ouders hier illegaal zijn, die hebben toch ook recht op onderwijs. Bij kindermisbruik wordt er geen aangifte gedaan want de angst om uitgezet te worden is groot.

    Mensen nemen mij weleens kwalijk als ik Girigorie een pedante, arrogante opgeblazen eikel noem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -