27.7 C
Willemstad
• donderdag 3 oktober 2024

Democracy now! | Monday, September 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, September 27, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 26, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Stevenen we af op een oorlog met Venezuela?

HomeMediaAD | Stevenen we af op een oorlog met Venezuela?

Peter Winterman | Algemeen Dagblad

Migranten uit Venezuela klimmen aan boord van een smokkelaar die hen naar Curaçao moet brengen (foto uit september 2016). © Meridith Kohut/The New York Times/HH

Het Nederlandse leger op de Antillen is extra alert na sluiten van de grens door Venezuela. En de inwoners van Aruba, Bonaire en Curaçao houden hun hart vast na de actie van de Venezolaanse president Maduro. ,,Hij zit als een kat in het nauw.”

De supermarktschappen op Aruba, Bonaire en Curaçao raken leger en leger. Sinds de Venezolaanse president Nicolás Maduro de grenzen met Caribisch Nederland voor 72 uur heeft gesloten, stokt de toevoer van verse producten. Zo is er nauwelijks nog fruit en groente te krijgen.

Het Nederlandse leger op de eilanden is extra alert. ,,De ontwikkelingen worden nauwgezet gevolgd”, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. ,,Mocht er aanleiding zijn, dan zal de kustwacht extra patrouilleren.” Op de eilanden zijn zo’n vijfhonderd Nederlandse militairen gestationeerd. Er zijn geen extra manschappen onderweg, meldt defensie.

Spanning

Opnieuw loopt de spanning tussen Venezuela en Nederland op. In 2014 stuurde het Zuid-Amerikaanse land marineschepen naar Aruba, kort nadat een hooggeplaatste Venezolaan op het eiland was gearresteerd. Premier Rutte wist op het nippertje een militair conflict te voorkomen. Ook nu zijn ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag in opperste staat van paraatheid.

,,Ik moet de economische belangen van Venezuela verdedigen”, sprak Maduro zaterdag toen hij de draconische grenssluiting afkondigde. Zijn land verkeert in een diepe economische crisis. Volgens de president worden goederen en levensmiddelen naar de Nederlandse eilanden gesmokkeld, waardoor voor Venezolanen amper iets overblijft.

‘Kat in et nauw’

Maar ik verwacht niet dat dit de opmaat is naar militair ingrijpen. Maduro, en zeker zijn adviseurs, zullen een rationele keuze maken en dat is: de vrede bewaren
Gert Oostindie, directeur (KITLV) en hoogleraar Universiteit Leiden

,,Onzin”, zegt Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. ,,Maduro en zijn voorganger Chávez hebben Venezuela in economische misère gestort. Nu probeert de president de aandacht af te leiden door de Nederlandse eilanden de schuld te geven. Maar het idee dat die paar kleine eilandjes zo’n enorme economische impact hebben op Venezuela, slaat natuurlijk nergens op.”

Toch heeft Maduro het lucht- en scheepvaartverkeer 72 uur stilgelegd. Lastig, vindt Oostindie. ,,Maduro zit als een kat in het nauw.” Al decennialang claimt Venezuela de ABC-eilanden. ,,Maar ik verwacht niet dat dit de opmaat is naar militair ingrijpen”, zegt Oostindie. ,,Maduro, en zeker zijn adviseurs, zullen een rationele keuze maken en dat is: de vrede bewaren. Ja, Venezuela heeft vaker gezegd dat de eilanden niet van Nederland zijn, maar iedereen weet dat de inwoners van de Antillen bij Nederland willen blijven horen, en niet bij Venezuela.”

Lid NAVO

Een militaire aanval ligt volgens Oostindie ook niet voor de hand, omdat het catastrofaal zou uitpakken voor Venezuela. ,,Retorisch is het allemaal reuzeleuk, maar zó gek zijn ze niet. Als Maduro een oorlog begint, doet hij dat tegen Nederland. Wij zijn lid van de NAVO, dus we kunnen in het uiterste geval de hulp van onze bondgenoten inroepen. Voor Venezuela is het een open uitnodiging om een invasie te organiseren, door Amerika bijvoorbeeld.”

Oostindie wijst op de Falklandoorlog in 1982, tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk. ,,Toen besloten de Argentijnse leiders – die ook onder zware binnenlandse druk stonden – om de Falklandeilanden aan te vallen. Die oorlog verloren ze en luidde meteen het einde in van het militaire regime. Falkland heeft zeker een afschrikwekkende werking voor Venezuela.”

Diplomatie

Met stille diplomatie hoopt Nederland de huidige crisis op te lossen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Venezuela om ‘een toelichting’ gevraagd op het besluit om de grens dicht te gooien. ,,Het eenzijdig sluiten van de grens past niet bij het streven naar goede buurlandrelaties”, zegt een woordvoerder. Volgens het ministerie zijn er ‘nauwe economische, familie- en culturele banden tussen de Caribische delen van het koninkrijk en Venezuela’.

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties moet ondertussen op eieren lopen. Hij is deze week toevallig op werkbezoek op de ABC-eilanden. Op vragen van deze krant over de Venezolaanse dreiging gaat hij niet in. ,,Het kabinet wil dit niet nog groter maken dan het is”, zegt hoogleraar Oostindie. ,,Het is in het belang van Nederland om de boel te sussen en te voorkomen dat de situatie escaleert.”

Bron: Algemeen Dagblad

11 reacties

  1. @Joep Meloen,
    Er is een gezegde; ‘never waste a good crisis’. Natuurlijk zal Maduro proberen om ‘garen te spinnen’ met de huidige situatie. Echter als wij kijken naar de cijfers m.b.t koper en goud verkoop, en er melding wordt gemaakt van Curaçao, terwijl Curaçao geen ‘goudmijn’ heeft, dat moet dat vragen opleveren. Dit is niet nieuw. Al jaren wordt hierover gesproken.
    Ondertussen wordt in het nieuws enkel melding gemaakt van drugs, smokkel, handel in mensen (trago meisjes) enz. Kraaltjes en spiegeltjes.

  2. Ik geloof dat ik dit scenario al maanden geleden heb voorgekauwd. Het is voor veel dictators de manier om de bevolking weer voor zich te winnen (althans dat hopen ze).
    Wie even teruggaat in de geschiedenis ziet dat dit een zeer populaire manier is om impopulariteit om te buigen in wat good will. Dat is natuurlijk wanneer alles gaat zoals gewenst. Helaas gaat het vaak fout, zie bv Argentinië met de Falklands of Saddam Hoesein met Kuwait.

  3. Zwaar bewapende zwartgeschminkte Nederlandse militairen in felle vuurgevechten verwikkeld met Venezolaanse militairen, alles om Curaçao en de Curaçaoënaars te beschermen? hhihihihi…

    Dat was het plan maar is tegen gehouden door Sylvana Simons en haar antipietengroep want blanken Mogen zich niet zwartsminken. Dat is racism.

  4. @ redactie schreef; ‘Jouw reactie is in afwachting van moderatie’.

    Zo!? Beste redactie, hoezo is mijn reactie in afwachting van moderatie?
    Snap ik niet hoor, heb ik dan iets wat niet mag misdaan?

  5. Ach, elk jaar doemen dit soort berichten op in de Nederlandse geschreven pers, het is vaste prik! Ik zal toch maar een paar fragmenten van reacties die ik gisteren plaatste overschrijven. :lol:

    Denken jullie echt dat een land als Nederland omwille van jullie ruzie gaat maken met Venezuela of een ander Latino land?? Laat staan oorlog voeren voor jullie, het Nederlandse leger zal nooit en te nimmer het leven van hun soldaten opofferen voor Curaçaoënaars, mooi niet! Zullen ze echt nooit doen hoor, dus beginnen ‘jullie’ maar dat idee fixe uit jullie kop te halen!! Met ‘jullie’ bedoel ik degenen die zich in fantasieland bevinden.

    Ik moet toch zo lachen, want ik zie die oorlogstaferelen al net een filmpje door mijn hoofd voorbij flitsen. Zien jullie het ook? Zien jullie ook die Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen opstijgen om vervolgens luchthavens, havens, spoorlijnen en militaire kazernes in Venezuela met fire and fury te bestoken c.q. plat te bombarderen?
    De Nederlandse vloot die duizenden Nederlandse soldaten afzet op de Venezolaanse kusten…Zwaar bewapende zwartgeschminkte Nederlandse militairen in felle vuurgevechten verwikkeld met Venezolaanse militairen, alles om Curaçao en de Curaçaoënaars te beschermen? hhihihihi…
    ai no homber, ban serio si.. :lol: :lol: :lol:
    Realisme is wat telt, geen fantasie.

  6. Stemmingmakerij van AD voor haar ‘eurocentrisch georienteerde’ lezerspubliek. Wat men graag zou zien is een gewapende strijd om de macht, zoals in de jaren ’80 in Suriname tussen het leger van Desi Bouterse en het jungle commando van Ronnie Brunswijk. Een ‘interne’ affaire wat natuurlijk consequenties kan hebben voor de eilanden.

    AD en KKC besteden aandacht aan allerlei artikelen met enkel als doel om een ongunstige stemming op te wekken bij het lezerspubliek. Vreemd dat aan het werkelijke nieuws, de uitleg van (buschauffeur) Maduro dat zijn familiebanden via Joods Nederlandse- en op de eilanden gevestigde families lopen, geen enkele aandacht wordt besteed. Zijn grootvader kwam van Curaçao en sprak papiamentu.

    De regionale establishment (eilanden, Venezuela en Colombia) hebben er op dit moment baat bij de huidige situatie (corruptie). Distributeurs op de eilanden klagen dat zij producten die ven elders zijn ingevoerd niet kwijtkunnen omdat de schappen vol staan met producten vermoedelijk uit Venezuela.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties