26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

AD | Steven Martina beschikbaar als MAN-lijsttrekker

HomeMediaAD | Steven Martina beschikbaar als MAN-lijsttrekker
Steven Martina | MAN

Willemstad – Steven Martina (55 jaar) is bereid om in deze ‘delicate tijden’ het lijsttrekkerschap van MAN op zich te nemen, mocht er formeel een beroep om hem worden gedaan door de partij.

Dat zegt hij desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. Martina, momenteel chief executive officer van verzekeringsmaatschappij Guardian/Fatum (een topfunctie die hij zal moeten opgeven, zo beseft hij), geeft aan ‘nog weinig concreet te kunnen zeggen’ als het gaat om zijn positie op nummer 1 van de kandidatenlijst van MAN bij de verkiezingen op 28 april.

,,Ik heb het in beraad. Maar belangrijker wellicht, binnen de partij moet hierover overeenstemming zijn en daarvoor dient een proces te worden bewandeld.” Het laatste wat Martina wil is om anderen te passeren, maar dat de MAN zelf er ook van overtuigd is dat Steven Martina als lijsttrekker het beste is voor partij en het land.

,,Ons land bevindt zich momenteel in een gevoelige situatie. En ik heb altijd gezegd dat als het land een beroep op me doet, dat ik bereid moet zijn om het in ieder geval te overwegen. Het land dienen, wij zijn er van huis uit mee opgegroeid”, zegt hij, doelend op het feit dat zijn vader, Don Martina, vele jaren in het Curaçaose en Antilliaanse politieke bestuur – onder andere als premier – actief is geweest en nog altijd wordt gerespecteerd door MAN-istas én politieke tegenstanders.

Met andere woorden: als Steven Martina formeel wordt gevraagd om bij de aanstaande verkiezingen de lijst van de blauwe partij aan te voeren, is de kans groot dat hij ‘ja’ zegt.

Het is niet voor het eerst dat hij wordt genoemd als een sterke verkiezingskandidaat voor de partij die mede door zijn vader werd opgericht. ,,Ik heb altijd gezegd: never say never.” Maar nu wordt hij steeds frequenter en vooral met meer overtuiging verzocht, vooral nu grote groepen mensen zich zorgen maken over de huidige politieke situatie.

Het gaat dan overigens niet over het partijleiderschap – dat kan ook niet gezien de te korte tijd die daarvoor beschikbaar is om het partijcongres zich daarover te laten uitspreken – maar over de plek bovenaan de kandidatenlijst, die overigens al snel, namelijk op 10 maart, moet worden ingediend.

‘Beslissing is aan Koeiman’

Hensley Koeiman is partijleider en was bij de laatste verkiezingen op 5 oktober 2016 lijsttrekker. Hij en de partij deden het daarbij verrassend goed en MAN kwam als grootste partij uit de bus. De politieke realiteit is echter dat het kabinet-Koeiman al demissionair is en dat de oude oppositie een nieuwe meerderheid van 12 van de 21 zetels heeft bemachtigd. Dit vraagt om krachtige inzet bij de stembusronde op 28 april aanstaande en Steven Martina zou de toch wel aangeslagen MAN, die in korte tijd zelfs een zetel verloor met Statenlid Gassan Dannawi die overliep naar het Schottekamp, daar bovenop kunnen helpen.

Zoiets ligt echter altijd gevoelig. Het vergt offers en het doet pijn, om het lijsttrekkerschap te moeten afdragen. Daarom moet er binnen de MAN, en niet in de laatste plaats bij Koeiman, motivatie zijn om Martina hiervoor te vragen.

,,Men moet het natuurlijk vooral ook zelf zien zitten”, zegt Steven Martina. Hij was al eerder minister. Namelijk gedurende zes maanden in het zogeheten ‘takenkabinet’- Hodge; van januari 2013 tot medio dat jaar. Hij was belast met Economische Ontwikkeling en het vicepremierschap. In die periode werd hij vrijgesteld van zijn hoge positie bij Guardian/Fatum, waarna hij kon terugkeren als ceo van het verzekeringsbedrijf dat deel uitmaakt van Guardian Holdings Limited (GHL).

In het geval hij zich verkiesbaar stelt en op de lijst van MAN gaat staan, zal Martina zijn topbaan moeten opgeven. Daar heeft hij naar eigen zeggen al over nagedacht: ,,Als partij en land een beroep op mij doen, dan moet ik daar in principe toe bereid zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Het zou een goede zet zijn van de MAN. Martina is een krachtig figuur met veel invloed op curacrim, als lijst trekker zal hij zeker goed scoren bij MFK/KFO ,KdnT, MP en PS overlopers.

 2. @ Sander

  PNP ?? Ook die club heeft een ‘goed’ verleden met veel corruptie en veroordeelde ‘politici’.
  PNP, net zoals PAR, PS, MFK, Asjes, KdNT en ga zo maar door staan bol van de criminelen en corrupte figuren.
  Helaas kan ik nieman bedenken die ik zou vertrouwen met de leiding van ons land.

 3. Heel goed, ik hoop dat Koeiman dit ook inziet. Als Martina bereidt is op te stappen als CEO dan doe je dat echt niet voor eigenbelang.
  Mijn zegen heeft hij voor de volle 100%.

  En @Ergernis
  Ach wat moet je daar nu op zeggen. Niks dus.

 4. Domme reactie van Ergernis.

  Wat moeten we in de Staten met criminelen die de MAVO niets een hebben afgemaakt en wiens kleine kutbedrijfjes (broodjesbezorger en paintball) failliet zijn gegaan, Schotte dus?

  Martina is een gestudeerd man en heeft 2 grote bedrijven geleid!

  Nee, Ergernis heeft waarschijnlijk liever de terugkeer van Rudney Garmes, de voormalig afwasser van restaurant Cactasclub die van een minimumloon daar ineens naar 13,000 als MFK Statenlid ging!

 5. zou zeker een goede beslissing zijn.
  koeiman is duidelik een oprecht en eerlijk persoon.
  maar een MP moet iets meer daadkracht hebben.
  er blijven maar 4 partijen over waar men met goed fatsoen op kan stemmen:
  MAN/PAR/PNP/Leeflang.

  De rest is duidelijk gericht op eigenbelang en macht en geld.
  en ze dienen het belang van de maffia..
  helaas het volk schijnt het maar niet te kunnen begrijpen.
  ze blijven stemmen op de partijen die het meest beloven.
  onder het motto:
  veel beloven en niets geven doet de gek in vreugde leven.

 6. Zou het beste zijn wat de Man kan doen, met Koeiman de verkiezingen ingaan zal veel stemmen kosten.

  Hopelijk zijn de egos in de partij niet te groot om dit tegen te houden.

  Danki, Martina!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties