34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Staking Isla voorbij na gespannen situatie

HomeMediaAD | Staking Isla voorbij na gespannen situatie
Gistermiddag zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) de actie niet te begrijpen omdat al een oplossing was gevonden. | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Gisterenavond nog kon vakbondsvoorzitter Angelo Meyer van Isla-vakbond PWFC melden dat de staking van het personeel van Refineria Isla is gestopt. Een deel van de werknemers van Refineria Isla voerde gisteren actie.

Zij eisten garanties wat betreft de uitbetaling van hun salaris deze maand, maar ook dat Isla de afspraken voor de afvloeiing van het personeel kan nakomen. Tot gisteravond laat is er nog vergaderd met de vakbonden.

Alex Molina van PWFC meldde ook al dat de gesprekken de goede kant op gaan en dat het personeel rustig is. Meyer: ,,Er is afgesproken dat overheids-nv’s die nog geld schuldig zijn aan de raffinaderij, het geld nu overmaken zodat het personeel in elk geval het salaris uitbetaald kan worden. Er zal in de loop van volgende week nagegaan worden wat de arbeiders nog meer tegoed hebben en hoe zij aan dit geld komen.”

De toegangen tot de raffinaderij bij Post 5 en Post 7 werden gisteren geblokkeerd. In een uitzending van TV Direct was te zien dat de stakende medewerkers zich rond vier uur binnen de poort verzamelden toen een vertegenwoordiger van de vakbond verslag deed van een bespreking met de directie van Refineria Isla.

Directe aanleiding voor het neerleggen van het werk door de Isla-medewerkers is de maatregel die de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) nam bij Girobank. CBCS heeft de bank dinsdag tijdelijk gesloten en de tegoeden boven 10.000 gulden bevroren. Vandaag zou Girobank weer opengaan.

Refineria Isla heeft een aanzienlijk bedrag staan op een rekening bij Girobank, maar kan nu niet over die fondsen beschikken. Gistermiddag zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) de actie niet te begrijpen omdat al een oplossing was gevonden.

In een ander artikel in deze editie legt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) uit op welke manier Refineria Isla toch met geld van overheids-nv’s voldoende geld zal hebben om deze maand aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Isla-woordvoerder Earl Balborda heeft geen antwoord gegeven op vragen over de gevonden oplossing, maar ook niet over de situatie bij Isla in verband met de staking.

Rond 14.00 uur gistermiddag laat Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) desgevraagd weten dat de situatie bij de raffinaderij ‘als vanouds is’. ,,De fabrieken lagen al een tijdje stil. De voorraad brandstof is voldoende. Curaçao Refinery Utilities en Curoil werken normaal, dus er is geen sprake van een noodsituatie.”

Eerder op de middag zei vakbondsvoorzitter Angelo Meyer van Isla-vakbond PWFC dat de staking ‘niet in handen is van de vakbond’. Meyer zei zijn leden te hebben opgeroepen om naar het vakbondsgebouw van PWFC te komen. ,,Maar ik kan niet voor de andere bonden spreken. Er zijn er ook die actievoeren tegen de regering, die gaan de straat op.”

Volgens Meyer wil het Isla-personeel horen dat de salarissen gegarandeerd zijn tot het einde van het jaar, dat geld beschikbaar is voor de afvloeiingsregeling en dat de raffinaderij vanaf 1 januari operationeel blijft. ,,Het personeel is heel erg ongeduldig”, zei Meyer tegen TV Direct. ,,Ze hebben er genoeg van. Ik sluit niets uit, maar hoop dat het gezond verstand overheerst en dat we er op een rustige manier uitkomen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Ach Roberto, wat een gezeur en wat een onzin. Alles wat je opnoemt is het resultaat van tientallen jaren zelfbestuur en een poging van een paar jaar proberen zelfstandig land te zijn. Dit alles gerund door stelende YdK`s die met maffia-achtige praktijken zichzelf verrijkten en hun vrienden bevoordeelden, en dat is nog steeds het geval. Dus doe nu niet of het “nieuw” is en alsof het met deze regering geïntroduceerd is, wees eens eerlijk en kijk een goed terug naar alle regeringen en wat ze allemaal NIET hebben bereikt, behalve dan het leeg jatten van de staatskas en verdere onfrisse praktijken. Zo lang men hier voor een belkaart en een flesje rum zich laat omkopen om maar weer op de zoveelste domme partij te stemmen zal er ook niets veranderen.

  2. Eugene Rhuggenaath (PAR) “zucht” de actie niet te begrijpen omdat al een oplossing was gevonden. Eugene, is er een oplossing voor de armoede op Curacao? Is er een oplossing voor de vernietigende drugsproblemen op het eiland? Is er een oplossing voor het vervuilen (door Shell) van ons prachtig eiland? Is er een oplossing voor velen die ‘s avonds met een lege maag naar bed gaan? Is er een oplossing voor de vele arme kinderen die ‘s morgens naar school gaan zonder eerst een fatsoenlijke ontbijt te hebben genoten, en ook de rest van de dag moeten doorbrengen met een lege maag? Is er een…………………………etcétera etcétera. Eugene, hoe kan het volk een liegende, stelende, bedrog plegende, graaiende, onbeschaamde, zelfzuchtige, gewetenloze, hebzuchtige, domme regering vertrouwen die zelfs het verschil niet ziet tussen zijn linker en zijn rechter hand? Een regering die een trotse “air” aan de dag legt en eerder aan zichzelf denkt dan aan het volk? Een regering wiens populariteit van politici individueel tot een ongeëvenaard dieptepunt is gedaald? Een regering met bizarre waarderingscijfers voor zijn immoraliteit en losbandigheid? Velen weten ook niet dat de Curacaose regering haar eigen imago probeert op te vijzelen door de gevoelens van het volk te bespelen. Dus Eugene, probeer de onschuldige domme gans niet te spelen dat je de actie NIET begrijpt daar er al een oplossing is gevonden. Met een banaan kun je een aap vangen Eugene, maar jiu di Corsow NEVER. Een jiu di Corsow laat je dénken dat hij dom is, maar je vergis je, je bent bij het verkeerd adres…………………él que sabe sabe, él que no sabe………..hmmm.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties