29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Stagiaire waarschuwt: Vertrouw niemand

Door José de Bruin

De plek waar de ontvoerde stagaire berooft, aangerand, naakt en gekenveld aan handen en voeten van de rotsen werd gegooid en voor dood achtergelaten. Er is inmiddels een volledige bekentenis van een van de beide daders | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Vertrouw niemand.” Dat is de boodschap van de stagiaire die op 25 augustus werd ontvoerd, gewurgd, aangerand, vastgebonden en naakt van de rotsen bij Knip werd gegooid.

,,Dit heeft niets te maken met Curaçao, maar kan overál gebeuren. Wees alert en je ervan bewust dat er echt, echt heel slechte mensen zijn.”

- Advertentie -

Het was 25 augustus laat op de avond toen ze zat te wachten op haar taxi op een bankje bij een tankstation langs de Caracasbaaiweg, één van de drukste wegen van het eiland. Het zou nog drie kwartier duren tot haar taxi zou komen, toen er een auto voor haar stopte. Een vrouw, de op vrijdag door de politie gearresteerde 33-jarige A.E.M, bood haar een lift aan. Met de woorden: ,,Je moet ‘s nachts hier niet alleen op straat wachten. Ik breng je wel thuis”, won ze het vertrouwen, waarop de stagiaire instapte.

,,Als ik had geweten dat er een man in de auto zou zitten, was ik nooit meegegaan”, vertelt ze zelfverzekerd. Wat volgt lijkt op een slechte film. ,,Ik dacht elk moment dat ik een kogel door mijn kop zou krijgen.”

Vlak nadat de stagiaire is ingestapt voelt ze twee handen om haar nek, achter de passagiersstoel blijkt iemand verstopt te zitten die ze niet heeft gezien bij het instappen, en wordt ze gewurgd tot het zwart voor haar ogen wordt. ,,Ik weet niet hoe lang we hebben gereden”, vertelt ze. Naar schatting een uur later komt ze aan bij een pinautomaat.

In de rit vanaf het tankstation langs de Caracasbaaiweg naar de pinautomaat krijgt de jonge stagiaire verschillende verwijten en opmerkingen naar haar hoofd. ,,Zo vroeg de vrouw of ik niet geleerd had van mijn moeder dat ik vreemden niet kon vertrouwen. Toen ik antwoordde dat ze me dat wel had geleerd, vertelde ze me dat het ‘nu te laat was’ en dat ik ‘beter had moeten luisteren’. De blauwe plekken die haar nagels hebben achtergelaten in mijn bovenbeen zaten er twee weken later nog steeds.”

- Advertisement -

Aangekomen bij de eerste pinautomaat, waarbij de stagiaire opdracht kreeg van het stel om te lachen en doen alsof er niets aan de hand was, lukt de transactie niet. De 29-jarige man loopt zenuwachtig achter haar langs en neemt haar later in een wurggreep weer mee.

,,Het enige wat er uit kwam waren een heleboel witte bonnetjes. Ik denk dat ze heel boos zijn geworden omdat er geen geld uit de pinautomaat kwam. De man zei letterlijk: ‘I don’t wanna kill anybody today’.” Toch lijkt dat wel degelijk de bedoeling. De jonge vrouw wordt geblinddoekt met haar eigen string, haar armen worden vastgebonden met een stuk stof en haar voeten met haar eigen bh. ,,Het is zo bizar, ik dacht urenlang ‘dit was het dan’.”

Ze wordt de auto in gedwongen en weer rijden ze een stuk. ,,Ik wist niet waar ik was”, zegt de jonge vrouw, voor wie het eiland niet onbekend is. Het is er donker en het is er verlaten. Later blijkt dat aan de andere kant van het eiland zijn, op een plek tussen Grote en Kleine Knip, beroemd om de witte zandstranden.

,,Je voelt je zo machteloos”, vertelt ze. Dat gevoel wordt alleen maar groter als ze wordt aangerand, en haar kleding (haar bh en string heeft ze dan al niet meer aan), van haar wordt afgeknipt. ,,Vervolgens werd ik door de vrouw aan mijn haren omhoog getrokken. Daarin zat zoveel haat. Het leek wel alsof ze er van genoot.” Naakt worden er foto’s en video’s van haar gemaakt.

Daarna wordt ze weerloos van de rotsen gegooid. ,,Ik ben eerst op twee rotsen terecht gekomen en daarna in de zee beland, ik kon mijn bh met één ruk los krijgen van mijn voeten en heb me in het water onder de rotsen in het water verstopt”, vertelt ze. Haar handen bevrijden is lastiger. ,,De rotsen daar zijn zo scherp. Terwijl ik daar in het water lag heb ik met mijn handen geschuurd langs de rotsen tot de stof scheurde.”

Juist door die scherpe rotsen beseft ze hoeveel geluk ze heeft gehad. ,,Ze hebben met de zaklamp van hun telefoon naar beneden geschenen en gekeken of ik echt dood was.” Bang blijft ze een tijd liggen. ,,Ik weet niet hoelang.”

Ondertussen, zo blijkt uit de beveiligingsbeelden die zijn vrijgegeven door de politie, blijkt dat de 29-jarige man, nadat hij de vrouw voor dood heeft achtergelaten, nog een keer geld opgenomen met haar Europese bankpas. Hij heeft zich dan omgekleed.

Doodsbang gaat de stagiaire aan de verlaten kant van het eiland het water in en zwemt ze een tijd naar het dichtstbij gelegen strand. Met bebloede rug zwemt ze ‘een hele tijd’ met de stem van haar moeder in haar hoofd naar een strand. Dat blijkt Grote Knip te zijn. ,,Ik was doodsbang. Ik heb me verstopt en heb daar een half uurtje of zo gezeten. Ik wist totaal niet waar ik was. Bij elk vogeltje, elk geluid was ik zo ontzettend bang.”

In gedachten ziet ze overal het stel staan wat haar van de rotsen heeft gegooid. Na ongeveer een half uur wordt ze, naakt, zwaargewond – ,,Mijn hele rug, rechterarm en elleboog lagen open” – en getraumatiseerd gevonden door een vrouw.

,,Ze heeft mij heel goed opgevangen en meteen de politie en later de ambulance gebeld.” De vrouw gaf haar kleding en pas toen kwam het besef wat ze had meegemaakt. De stagiaire: ,,Op geen enkel moment heb ik gehuild. Pas toen ik doorhad dat ik veilig was, werd ik overstuur.”

Wat volgt is een periode, wat ze beschrijft als ‘levende hel’. ,,Ik kon niet van het eiland af, want ik moest elke dag naar de recherche. Ik slaap nog steeds niet. Ik zie de man overal staan. Achter elke boom en zodra ik mijn ogen dichtdoe.”

Uiteindelijk mag ze naar Nederland, worden de beelden van de beveiligingsbeelden online gezet en volgen er twee arrestaties. ,,Ik ben zo opgelucht dat hij alles heeft bekend. Elk detail dat staat in mijn verklaring heeft hij bekend.”

Het KPC wil ze graag bedanken. ,,Ze hebben zulk goed werk gedaan. Ze hebben me van alles op de hoogte gehouden.” Kritiek dat de beelden ‘te lang op zich hebben laten wachten’ wuift ze dan ook van de hand. Ook politiewoordvoerder Zwerwer laat weten dat er zorgvuldig is omgegaan met de beelden. ,,Dit is een zeer complexe zaak. Je wilt voorzichtig omgaan met het bewijs”, vertelt hij.

Er zijn vanuit de stagiaire vooral complimenten voor het speciale, zogenoemde atrakoteam dat zich heeft beziggehouden met deze zaak. De woordvoerder van het KPC vertelt dat er ‘extra mensen’ zijn ingezet om de zaak op te lossen.
Als het onderzoek is afgerond volgt, zoals gebruikelijk, de rechtszaak.

,,Mijn ultieme wens is om daar bij te kunnen zijn en de daders toe te spreken. Ik weet al precies wat ik tegen de vrouw ga zeggen. Maar ik weet niet of dat kan en of dat mag.”

Voor nu is het doel om mensen, vooral meisjes, te waarschuwen. ,,Stap niet zomaar bij iemand in de auto die je niet kent. Iedereen kan in en in slecht zijn. Zelfs een vrouw. Wees alert.”

Journalist José de Bruin was voorheen enkele jaren werkzaam als verslaggever bij het Antilliaans Dagblad op Curaçao en werkt momenteel als presentator en dj bij Radio Dolfijn FM.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

27 reacties

 1. “Er dient eens echt goed geprotesteerd te worden op dat inmiddels onleefbare Curaçao.”
  wat een negativiteit weer! Gelukkig hebben wij nog integere instituties zoals CBCS, integere consultants (Betrian en Martina), integere directeuren (de Geus, Martis, Curiel) en integere politici (Pik, Walle) dus Curacao heeft genoeg potentie: NOS MES MAS POR!

 2. Er dient eens echt goed geprotesteerd te worden op dat inmiddels onleefbare Curaçao. Het heeft juist WEL te maken met Curaçao omdat er een slechte mentaliteit BLIJFT heersen op dat eiland. Het is een angstcultuur en er is constant die misplaatste trots. De (emotionele) intelligentie is in het algemeen ver beneden peil (‘dom verstand’) en men is zo passief als de neten.

  Het is godgeklaagd!!!!

  Duizenden petjes af voor het slachtoffer die voor mijn part een heel boek mag schrijven over wat Curaçao ECHT is. Goed dat het merendeel van de reacties van de lezers meelevend zijn.
  Arme maar ook dappere meid! Ze had mijn dochter kunnen zijn!!

  Mi NO ta stima Korsou nunka mas!!!!

 3. Nog even een NB
  Laten we ons drukker maken over het te pas en te onpas gebruiken danwel misbruiken van bepaalde terminologien. op dit forum.

 4. Onlangs nog is een Venezolaanse vrouw door messteken om het leven gebracht. Helaas kan zij het niet navertellen en horen we niemand daarover het gaat maaaar om een Venezolaanse vrouw.

 5. Destileer ik uit je betoog @ beste Eric dat het woord Makamba nu i.d.d. officieel als scheldwoord wordt gebezigd en geclassificeerd?

  Daar het een negatieve connotatie op zou roepen bij zowel de gebruiker als de ontvanger?

  In tegenstelling tot wat sommige beweren, dat makamba “vriend” zou betekenen?

  Het woord klinkt in elk geval niet zo vriendelijk als het uit de mond van de sommige eilandelijke politici komt die menen dat iemand met een makamba uiterlijk geen echte Curaçaoënaar is.

  Ik juig het toe dat de dappere stagiare zich zo uitdrukkelijk en eerlijk uitspreekt over haar “Curaçaosche” ervaring met landgenoten, iets wat niet altijd in dank wordt afgenomen op Curaçao.

  En het pleit des te meer voor haar dat ze dat op een intellectueel zeer volwassen en beschaafde manier heeft gedaan!

  Iets wat je helaas niet bepaald van onze Minister van Justitie, hoofd van Politie en directeur van het Toeristenbureau kan zeggen die zoals met veel zaken op dit eiland de zaak op zijn beloop hebben laten gaan.

 6. Clapias, onder welke steen kom jij vandaan gekropen met je bekrompen commentaar ? Dat meisje heeft gedaan wat in ieder normaal land heel normaal is en waarvan we allemaal hopen dat het op onze rots ook nog eens zover komt. Dat jij het vervolgens voor die zieke beesten opneemt zegt vooral veel over de toestand van jouw geest, die is waarschijnlijk geen haar beter. Daarmee gaan we ons doel zeker niet bereiken. Ik hoop vooral dat het meisje erbovenop komt. Het zou jou, en onze regering sieren, om publiekelijk excuses te maken.

 7. Onvoorstelbaar de richting die veel reaguurders uitgaan. Clapas voorop natuurlijk. Ik vind het moedig dat het meisje haar verhaal heeft willen vertellen. Het is nogal wat en kan je alleen maar hopen dat zij zo’n vreselijke traumatische gebeurtenis ooit een plaatsje kan geven.
  Dat door zo’n verhaal zelfs de comment police moet ingrijpen zegt wel degelijk iets over het gehalte van veel mensen.

  Deels doorgehaald door Commentpolis.
  Henk: als je niet weet wat er in het verwijderde bericht stond, gebruik het dan ook niet ten eigen faveure.

 8. Truly brave girl. Blij dat zij het, ondanks dit trauma, redelijk maakt en hopelijk goed hersteld. Ook blij dat haar verhaal behoorlijk wat play krijgt op bv. Twitter. Gigantisch leermoment voor Korsou. althans,….mag je hopen.

 9. Geachte Meneer Patat met Pindasaus.
  Zoals E La Pias in zijn heldere momenten ook zelf aangeeft is dat er helaas heel veel mensen op ons eilandje rondlopen die op een ander niveau denken en ook een andere manier van redeneren hanteren.
  Pias spot daar mee en op zich is dat goed. Hij spreekt ook soms dingen uit die andere groepen denken maar niet kunnen zeggen omdat je dan weer in een loop discussie terecht komt.
  De Pias moet echter niet kunnen komen tot een hij die zwijgt stemt toe. Laat hem maar vuren en zowaar soms komen er zeker zinnige dingen uit. Maar als de Nar te vergaat moet hij ook teruggefloten worden.
  Ik denk dat het prima is om steeds opnieuw te laten zien dat dit ons eiland niet verder helpt.
  en dat we manier zoeken om dingen te verbeteren waar iedereen achter kan staan.
  Zonder dat er weer stigma’s aan worden gekoppeld die vaak gevoed worden door jaloezie. Of minder of meerder waardigheid gevoelens.

  En ja het houdt de discussie levend ook. Wat altijd goed is voor de hits en waar dit medium het van moet hebben. Net als kranten. Als iedereen het overal mee eens is houdt dit snel op. Laat het toetsenbord maar heftig klikken.

  Maar Pias moet niet iemand gaan verwijten die meer dan respect verdient op de heldhaftige wijze waarop ze dit heeft overleefd en nu moet verder dragen, zoals gezegd een verhaal dat me tot tranen roert.

 10. @ambulant
  U heeft helemaal gelijk, maar u heeft net de gedoogde(*) trol gevoerd. Ik ook nu enigszins. Negeren dit armetierig karakter .

  * waarom gedoogd? :
  hij/zij wordt door KKC gedoogd vanwege het aantal clicks welke zijn/haar controversiele ‘bijdrages’ veroorzaakt. Dan rankt de KKC hoger in de zoekmachines.

 11. eric la pias,
  T zal vast wel als zwartgallige humor bedoeld zijn. Om de boel een beetje op te stoken. Maar er zijn momenten dat het kinderachtig wordt en niet meer op zijn plaats.
  Eerlijk proces… Wat denk je dat dat verhaal van haar in de krant anders is dan wat ze al 2 maanden bij de politie heeft verteld en wat door een compleet team is vastgelegd. Een rechter kijkt niet naar een krantenverhaal zoals jij. Maar naar proces-verbalen van de politie.
  Elk verhaal staat altijd al eerder in de krant dan dat iets voor de rechter komt. En bij ons met beeldmateriaal waarbij de politie is gebalked maar de rest niet. Ik ben blij dat er geen beelden zijn opgedoken hiervan. Dat gaat op internet nooit meer weg.
  We mogen Dios danken en petje af voor deze dame. Ik kan nog niet zeggen wat is de politie goed bezig geweest maar in ieder geval haar woorden waren lovend. Daar moeten we haar heel dankbaar voor zijn ook.
  Dat ze het zo heeft kunnen overleven. Ik had tranen in m.n ogen van dit verslag.
  Het heeft niks te maken met of ze wel of niet goed voorbereid is op gevaarlijk curaçao. Dat is de wereld omdraaien.
  Waar gaan we dan van leven als we ook de stagiaires en toeristen weg jagen…. We jagen onze laatste inkomstenbronnen weg.
  Er is niks hier van nature wat echt (legaal) geld opbrengt. We hebben niks om legaal te verkopen. En de trustsector en banken gaan er nu ook vandoor of failliet.
  Alles moeten we importeren en binnenkort zijn er dus ook geen deviezen meer om dat te betalen.
  toerisme is het enige wat echt overblijft. En Stagiaires zijn ook gewoon toeristen. Die duur huizen huren en veelal hun familie overlaten komen. Wat denk je dat Aruba heeft gedaan en wat het heeft gekost toen met die dame daar die verdween.
  We zijn ons graf aan het graven zo. En het zou je sieren als je ophoudt met scheppen.

 12. Wat ‘n horror scenario, heb echt met de dame en haar familie te doen. En zoveel moed, om bij rechtszitting aanwezig te willen zijn. Sterkte meisje, en pas op aub in ned, er zijn veel ydk daar.

 13. @ Die ene: bij jouw reactie past op zijn minst de nuancering dat dit niet maakt dat het meisje het zelf schuld is, of dat zij het zelf heeft uitgelokt. Het tegendeel is namelijk aan de orde.

  Natuurlijk moet je hier goed uit je doppen kijken. Natuurlijk is het niet handig om bij een vreemde (maar misschien wel aardig ogende) mevrouw in te stappen. Maar is het wel handig om op vrijdagnacht (alleen) naar je auto te lopen die achterin bij Mambo staat geparkeerd? Of daar misschien wel aan de straat?

  Dat soort situaties is praktisch gezien echter onvermijdelijk. Dus de prioriteit moet liggen bij het (preventief) aanpakken van dergelijke daders, pas daarna komt de voorlichting aan potentiële slachtoffers.

 14. Wat een belachelijke reacties die het meisje en sowieso stagiares de schuld geven. De foute is de vrouw en man, hoop dat zij minstens 15 jaar liefst levenslang krijgen voor ontvoering, mishandeling, poging tot moord en aanranding. Zulke mensen hebben wij niet nodig op dit eiland helaas is doodstraf afgeschaft.

 15. Ik begrijp niet hoe zo’n meisje midden in de nacht alleen op straat zit te wachten op een taxi. Worden deze stagiaires dan helemaal niks uitgelegd over Curaçao? Ik als (grote) man zou het nog niet eens doen. Ik parkeer altijd mijn auto waar ik hem kan zien, kijk goed om me heen, draag geen sierraden of dikke horloges. Nederlanders zijn over het algemeen erg naïef maar met alle illegale venezolanen en stijgende criminaliteit op het eiland moet je ten eerste toch wel goed ingelicht worden en ten tweede het zelf ook wel voelen aan de samenleving.

 16. Volgens mij maakt @Knoek-koe een fout, ik heb begrepen dat niet alle blanke Nederlanders een Macamba zijn.

  Macamba schijnt meer met het gedrag van de blanke Nederlander te maken hebben. Laat ik het anders uitleggen, niet alle zwarten zijn negers maar alle negers zijn zwart.

 17. Eric zegt: “Wellicht is dit de tijd om ons af te vragen of we die stagiaires echt nodig hebben.

  Wellicht vraagt men zich in Nederland ook af, of ze die antillianen echt nodig hebben, vooral die lichtbegaafde die exponentieel oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit.

  Het zijn overigens de stagiaires die het totaal ingeklapte ziekenhuis hier draaiende houden, en ook de horecagelegenheden.

 18. “Wellicht is dit de tijd om ons af te vragen of we die stagiaires echt nodig hebben.”
  dat is toch helemaal niet het punt van het verhaal? De stagiaires zijn er nu eenmaal en dan zou het Curacao sieren om ook voor tijdelijke inwoners veiligheid te bieden. Het is wel bizar dat er vanuit de politiek geen medeleven is getoond.
  De taxi branche is ook aan vervanging toe: 45 minuten wachten op een van de drukste wegen op Curacao is wel bizar

 19. Het is toch schandalig dat dit meisje haar verhaal in de krant doet terwijl de zaak nog voor de rechter moet, dit beïnvloedt de kans op een eerlijk proces.

  Voor zover van een eerlijk proces sprake kan zijn als de rechters blank zijn en de slachtoffer is blank. Wellicht is dit de tijd om ons af te vragen of we die stagiaires echt nodig hebben.

  Blijkbaar heeft dit meisje niet de moeite genomen om zich in de gebeurtenissen op Curaçao te verdiepen voordat ze hier naar toe kwam anders had ze geweten dat mensen zelfs overdag bij bushaltes overvallen worden.

 20. ,,Dit heeft niets te maken met Curaçao, maar kan overál gebeuren”.

  Wat wél te maken heeft met Curaçao is het feit dat er openlijk anti “Makamba” sentimenten gebezigd worden.

  Als “Makamba” op dit eiland moet je extra op je hoede zijn, door de anti nederlander haat die politici aanzwengelen, maar ook b.v. leraren op school die anti makamba sentimenten openlijk ventileerden in de klas.

  Het zal niet de eerste keer zijn dat er als beesten op “Makambas”gejaagd” is door een opgejutte groep die als karakterloze schapen hun politiek leiders blindelings volgen.

  Incidenten als de Nieuw Straat waarin een jongeman met een baksteen het hoofd ingeslagen werd, en nederlanders ogende burgers achterna als beesten nagezeten werden, staan nog vers in het geheugen.

  Idem met “69”, waar er letterlijk op blanken gejaagd werd en je je leven niet veilig was.

 21. Allereerst bied ik als Yu di Korsow mijn oprechte excuses aan voor wat u heeft moeten doorstaan. Het is onvergeeflijk wat u is aangedaan en dat kan nooit meer teruggedraaid worden. De enige hoop die ik heb, is dat u nog een keer wil terugkeren naar ons land om te proeven van de welgemeende gastvrijheid van het goede deel van mijn landgenoten. Ik hoop daarom dat u dit op een zo goed mogelijke wijze kunt verwerken en een plek kunt geven en wordt uitgenodigd door de KPC (en op kosten van het OM) om de rechtszitting bij te wonen en daar uw zegje kunt doen om dat ook te kunnen afsluiten. Het is nog maar de vraag of mensen met een laag IQ en een gebrek aan geweten kunnen invoelen wat u is aangedaan. Ik hoop dat ons land bereid is om alles in het werk te stellen uw verschrikkelijke ervaringen te delen in de rechtbank en de toeristische sector bereid is u een andere kant van het land te laten zien vanuit de diepste gevoelens van gastvrijheid. Ik schaam mij diep voor de ellende die u is aangedaan door mijn landgenoten. Django Alvarès

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -