26 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 08:55

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | SSC onzeker over studie NL

AD | SSC onzeker over studie NL

Vertrek onder voorwaarden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vanwege de onzekere situatie rond het coronavirus heeft de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) vorige week een brief geschreven aan alle aankomende studenten (397) die een aanvraag hebben ingediend voor een studie in Nederland.

Daarin wordt de onzekere situatie uit de doeken gedaan en wordt uitgelegd dat SSC met grote waarschijnlijkheid niet alles kan regelen zoals dat doorgaans gedaan wordt.

In gesprek met deze krant legt waarnemend directeur Arcadia Tromp nader uit dat door het coronavirus niets gegarandeerd kan worden. ,,Het kan zomaar zijn dat er een tweede virusgolf komt. En in het kader van social distancing: Kunnen we wel reizen met rond de 300 studenten? Hoe gaat het met de opvang op Schiphol? Kunnen we in bussen vertrekken naar de opvangadressen? Kunnen we helpen met het aanvragen van een burgerservicenummer (BSN)? Kunnen we een bankrekening openen? Allemaal vragen die we niet kunnen beantwoorden en zaken die we normaal gesproken voor de hele groep tegelijk regelden.”

Voorlichter Juliette Chirino-Mendez legt verder uit dat studenten doorgaans voor een jaar een kamer toegewezen krijgen maar dan moeten verhuizen om ruimte te maken voor de nieuwe aankomende studenten. ,,Het kan zijn dat door de pandemie studenten geen andere kamer hebben kunnen vinden, maar het kan ook zijn dat er minder vraag is naar kamers waardoor we de studenten die er nu inzitten mogelijk kunnen laten blijven. Dit ook om leegstand te voorkomen.”

In de brief die aan de studenten is gestuurd wordt de onzekere situatie uitgelegd en aangegeven onder welke voorwaarden een student alsnog kan gaan: ten eerste is de reis geheel op eigen risico. Verder kan geen kamer gegarandeerd worden, zo staat in de brief. Er kan mogelijk geen hulp geboden worden bij BSN, dokter, bankrekening, studentenreisproduct en kennismaking op de hogeschool of universiteit. Dit alles omdat niet voorzien kan worden wat de maatregelen zijn die de Nederlandse regering neemt. De studenten reizen op z’n laatst op 30 juli naar Nederland met een speciale bursalenvlucht. Volgende week wordt er weer een brief gestuurd naar de studenten. ,,Dan willen we inventariseren wie toch weg gaat en wie besluit te blijven”, zo legt Tromp nader uit.

Want, zo voegt Chirino-Mendez eraan toe: ,,In principe zijn er kamers beschikbaar. Als een student echt wil gaan, dan kan dat, op eigen risico dus en zonder de garantie dat SSC met alles kan helpen.” Wat betreft de regiostudenten (131, inclusief de Verenigde Staten) geeft zij aan dat deze nog geen brief hebben gekregen. ,,Zij reizen pas medio augustus en SSC regelt minder voor hen, dus is de beslissing meer in handen van de student zelf.”

Op de vraag of er een alternatief bedacht wordt voor de studenten die nu niet meer weggaan, antwoordt Tromp dat dit aan de overheid is en dat sectordirecteur Onderwijs en Wetenschap Wladimir Kleinmoedig met een groep bezig is een en ander voor de gestrande studenten voor te bereiden. Kleinmoedig:

,,Het klopt dat we hiermee bezig zijn. Bij de University of Curaçao (UoC) wordt een ‘pre-academic program’ opgezet, à la het Academic Foundation Year (AFY) van Aruba. De studenten krijgen dan niet alleen verschillende talen aangeboden, maar er worden ook academische vaardigheden aangeleerd en zij krijgen inhoudelijke cursussen met betrekking tot de studie van hun keuze. We willen als overheid hieraan bijdragen zodat de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. We zijn ook bezig met de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC) en de University of the Dutch Caribbean (UDC) om wat meer hun programma’s te promoten onder de jeugd, zodat de examenleerlingen wat meer opties hebben. Het is een mooi alternatief voor de studenten die nu niet direct weggaan maar wel hun academische vaardigheden willen aanscherpen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ok niet slecht het alternatief die meneer Kleinmoedig aanbiedt. Eigenlijk zou het voor alle bursalen vanaf nu moeten gelden. Eerst een academic year op Curacao om aan te tonen dat je het niveau in Nederland aan kan. Dan bedoel ik ook dat men op kamers verblijft en zelf moet koken en voorzien etc. Dus een real life simulatie van het leven dat hun te wachten staat in Nederland. Op die manier gaan ze goed voorbereid naar Nederland toe en kan er meteen gekeken worden wie liever nog een paar jaar onder moeders rokken zou moeten blijven. Gevolg: minder dropouts, aspirant studenten die sterk in de schoenen staan en goed zijn voorbereid en waardevolle aanvullingen aan Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties