AD | Spoedvergadering over CBCS/Ansary

Ministers Financien Kenneth Gijsbertha (Curacao) en Perry Geerlings (Sint Maarten)

Willemstad/Philipsburg – De ministers van Financiën van de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten hebben gisteren in Willemstad samen met de gouverneurs van beide landen een urgente vergadering gehad. Over het onderwerp kunnen volgens de Curaçaose minister Kenneth Gijsbertha (MAN) geen mededelingen worden gedaan vanwege het vertrouwelijke karakter ervan.

Het ging echter zeer vermoedelijk onder andere over de kwestie rond Hushang Ansary, de Iraans-Amerikaanse eigenaar van Parman International en de lokale verzekeringsmaatschappij Ennia die sinds medio 2018 onder de werking van de noodregeling valt en in verband waarmee Ennia onlangs een aansprakelijkheidsprocedure – een megazaak waar een jaar lang door een groot team intensief aan is gewerkt – aanhangig heeft gemaakt. En in het verlengde daarvan de omstreden bijeenkomst in Miami van Ansary en interim-president Bob Traa van de Centrale Bank CBCS.

Dit blijkt toch niet enkel een ‘kennismakingsontmoeting’, zoals vorige week in een persbericht van de CBCS werd gemeld. Volgens de Sint Maartense minister van Financiën, Perry Geerlings (United Democrats), had de meeting tot doel ‘informatie te verkrijgen van de aandeelhouder van Ennia’. Daarmee was het een inhoudelijk gesprek over het delicate Ennia-dossier. Zo blijkt uit de woorden van Geerlings, minister namens de partij van Sarah Wescot-Williams, tijdens een persconferentie afgelopen week na afloop van de ministerraad. Daarmee werpt de demissionaire bewindsman een ander licht op de bijeenkomst met Ansary vrijdag 11 oktober, dezelfde dag dat de rechtszaak werd ingediend.

,,De president ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Bob Traa, heeft vorige week, op verzoek van de minister van Financiën van Sint Maarten Perry Geerlings, een kennismakingsontmoeting bijgewoond met Husang Ansary van de Parman Group”, zo meldde het persbericht van CBCS.

Inderdaad, aldus Geerlings volgens The Daily Herald. ,,Ik was samen met de CBCS-president en deze meeting was om kennis te maken met de eigenaren, maar als je ziet wat er in de media staat, is het alsof ik hiertoe heb aangedrongen en ik het initiatief nam. De manier waarop het in de pers kwam, was volledig bezijden de feiten.”

Dit laatste slaat in elk geval niet op het Antilliaans Dagblad, dat als eerste berichtte over de ontmoeting met Ansary in Miami. Want hierover verklaarde de Centrale Bank later op vragen: ,,De weergave in het AD van dinsdag 15 oktober was een correcte weergave, waardoor de CBCS geen noodzaak zag hier verder op te reageren.”

Ook de Herald merkt op dat de Centrale Bank in een persbericht heeft bericht dat de bespreking ‘op verzoek van Geerlings’ had plaatsgevonden. Tijdens zijn persconferentie deed hij een boekje open over die bijeenkomst. Volgens de bewindsman is er behoefte aan meer informatie van de kant van CBCS over de kwestie Ennia/Ansary.

,,Ik kan u vertellen dat dit al een tijdje speelt, dat ik als gevolg van een gebrek aan informatie die ik krijg vanuit mijn eigen Centrale Bank, de noodzaak zag om uit te zoeken wat er aan de hand is aan beide zijden. En dat was precies het enige doel (van de ontmoeting met Ansary, red.).”

Geerlings geeft aan dat het niet was om afspraken te maken, zoals het CBCS-persbericht ook aangaf. ,,Het was enkel om informatie te ontvangen van die groep en wij zijn blij dat we deze meeting hadden. We hebben enkele vragen die op korte termijn aangekaart worden tijdens een urgente bijeenkomst op Curaçao.” Daarmee verwijst hij naar de vergadering met zijn ambtgenoot Gijsbertha en beide gouverneurs.

De minister van Financiën van Sint Maarten sprak tegenover de media in Philipsburg ook zijn bezorgdheid uit over de Girobank op Curaçao, waarvoor evenals Ennia de noodregeling van toepassing is. ,,We hebben ook grote problemen met deze bank en daarmee met veel meer banken op Curaçao.” Dat werd vrijdag eveneens besproken. Want, aldus Geerlings, ‘als deze banken omvallen, zal Sint Maarten te maken krijgen met de ernstige financiële gevolgen daarvan’.

Het Antilliaans Dagblad heeft in verband met de uitlatingen van Geerlings een reeks vragen gesteld aan CBCS en is nog in afwachting van de antwoorden.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | Spoedvergadering over CBCS/Ansary

 1. Curacao revisited

  Uiteindelijk is ennia HR directeur andrey pichardo verantwoordelijk voor wie er wel en niet op de payroll staat dus het zou goed zijn als meneer pichardo en public verhoord zou worden

 2. Curacao revisited

  @knoek-koe: wescot en ys stonden op de payroll maar hun rol en bijdrage was heel onduidelijk.
  Van de andere kant stonden Gilbert Martina en Reinald Curiel ook op de payroll en hun bijdrage was ook heel onduidelijk

 3. Hopelijk draait hoerenloper Ralph “Bentley’ Palm hiervoor de bak in.

 4. Hoezo stonden er mensen op de payroll zonder tegenprestatie? Wel op payroll maar niet fysiek aanwezig?

 5. Curacao revisited

  @steunpunt: in welk opzich is cbcs transparant? Er is geen info over:
  * beloningsbeleid cbcs
  * updaten verouderde regelgeving
  * jaarrekening ennia
  * solvabiliteit ennia
  Cbcs veegt door het proces tegen ansary zijn eigen straatje schoon, de polihouder weet nog steeds niets

 6. Curacao revisited

  @Ojo: Reinald Curiel zit nu al bijna 12 jaar bij die club dus heeft natuurlijk geweten dat er mensen op de payrol stonden om de politiek mee te krijgen (wescot maar ook ys). De huidige ennia directie, net zoals cbcs, is ook maar een stel meelopers die hun ogen sloten zolang de paycheck maar binnen kwam

 7. Ongelovelijk, zoon Sarah Wescot, zoon Emsly TRomp, beiden zonen lange tijd op de payrol van Ennia zonder enige tegenprestatie. Reinald Curiel wist dat ook. Payback nu dus gebruikt Ansary nu Wescott en haar party in dit gevoelige spel dat eigenlijk moet gaan over het belang van vele polishouders.

 8. Steun voor het Antilliaans Dagblad.
  Kritische vragen worden gesteld over het toezicht op instabiele banken en verzekeraars. Het nieuwe hoofd Bob Traa heeft netjes de vragen van het AD beantwoord over zijn gesprek in Miami. Er is eindelijk enige transparantie over het handelen van de Centrale Bank. Het verdient daarom onze steun aan het redactieteam van het AD. Blijf vragen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *