28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AD | Spoedoverleg coalitie over HNO

Regering informeert Statenleden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering heeft de Statenleden van de coalitiepartijen zaterdagavond geïnformeerd over de gang van zaken rond de extra financiering van Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

,,Nee, er is geen crisis”, zegt PAR-parlementariër Stephen Walroud desgevraagd. ,,Eerder een gebrek aan informatie.” Walroud wijst erop dat juist tijdens het reces van de Staten de ontwikkelingen rond de financiering van HNO in een stroomversnelling zijn geraakt.

,,We hebben nu een update gekregen en de mogelijke scenario’s besproken. De komende week zullen we zien hoe alle partijen die hierbij betrokken zijn reageren, zoals het lokale consortium, de Curaçaose regering, het College financieel toezicht en de Rijksministerraad.”

Dat de bijeenkomst op een zaterdagavond plaatsvond had alles te maken met minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) die in het buitenland was. ,,De vergadering was direct de dag nadat zij weer terug op het eiland was”, zegt Walroud.

De afgelopen week is veel commotie ontstaan over de lening van 200 miljoen gulden via een lokaal consortium nadat gouverneur Lucille George-Wout heeft geweigerd haar handtekening te zetten onder een landsbesluit dat daar indirect mee te maken heeft. Het is nu aan de Rijksministerraad in Nederland om te beslissen of het landsbesluit al dan niet vernietigd moet worden.

Het overleg begon zaterdag om 17.00 uur en duurde tot na 20.00 uur. De coalitieleden in de Staten kregen van de GMN-minister een breakdown van de opbouw van de 200 miljoen die dringend nodig is om het nieuwe ziekenhuis te kunnen afbouwen. Volgens Walroud ontstond er een uitgebreide discussie over de constructie van de financiering en het proces dat doorlopen is om tot die beslissing te komen. Maar ook over het verschil van mening tussen de regering en de gouverneur. Walroud:

,,Wij wilden weten waarom uiteindelijk gekozen is voor een lokaal consortium. Je zou verwachten dat Nederland, waar de eerste lening werd gesloten, nu ook welwillend zou zijn om deze extra behoefte te financieren. Wat is er nu anders dan toen?”

Daarnaast heeft het kabinet-Rhuggenaath duidelijkheid gegeven over de relatie tussen het ‘Hoofdlijnenakkoord inzake de erfpachtuitgifte met betrekking tot de ondergrond en de opstallen van HNO’. Gouverneur George-Wout heeft twijfels bij de constructie waarbij HNO Vastgoed en Beheer het terrein met het daarop gebouwde in erfpacht krijgt met de verplichting 330 miljoen gulden van de lopende lening van 436 miljoen gulden in Nederland af te lossen. Met het landsbesluit zouden vier ministers gemachtigd worden het hoofdlijnenakkoord te tekenen, maar George-Wout vraagt zich af of de inhoud daarvan niet in strijd is met de Rijkswet financieel toezicht.

Tijdens het overleg zaterdag is de Statenleden van de samenwerkende partijen uitgelegd op welke manier het hoofdlijnenakkoord samenhangt met de erfpachtkwestie. Walroud kan niet in detail treden, maar zegt dat het bijvoorbeeld gaat om de vraag of de lening niet kan doorgaan als het hoofdlijnenakkoord niet is getekend.

,,We hebben daarover duidelijkheid gekregen en ook over de scenario’s die mogelijk zijn als het akkoord onderwerp van dispuut blijft.” Eén ding is zeker, weet Walroud, er moet een oplossing komen en snel, want vertraging gaat geld kosten. ,,Bouwer Ballast Nedam schroomt niet om claims in te dienen, dat is al gebleken”, aldus Walroud.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2019 07 25 – Koninklijk Bes… by Black Lion on Scribd

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Pssst @Fox,
  Ooit gehoord van ‘een leugentje om bestwil’.
  Het is naïef te denken da politici niet liegen.
  Volgens Jan Kwint worden ze er zelfs op getraind.
  Kwint geeft aan dat “de belangrijkste verklaring is
  dat politici weten wat hun volgers (hun partijgenoten,
  als @Fox [HDO]) willen horen.”
  Zie ook:
  Zijlstra en de psychologie van liegen,
  https://ltpscience.nl/zijlstra-en-psychologie-van-liegen/

 2. Tip: Voor alle betweters en zij die echt geïnteresseerd zijn hoe alles nu werkelijk in elkaar zit, kijk dan de vandaag live uitgezonden persconferentie terug. Werd simultaan uitgezonden op zowel Telecuraçao en TV13 uitgezonden.

 3. Er valt niets te bezien. Er is aangifte gedaan en het OM dient de zaak te onderzoeken. Dit houdt automatisch in dat Rhuggenaath, Zita-Jesus, Gijsbertha en Camelia-Römer, in navolging van Steven Martina, hun ambt moeten neerleggen. M.a.w. weldegelijk crisis en zeker einde van kabinet Rhuggenaath. Opgeruimd staat netjes.

 4. Mooi artikel van FTM en zonde dat mensen met principes zoals Jan Huurman na verloop van tijd het werk onmogelijk wordt gemaakt.

 5. Ik verwacht van Walroud als Parlementariër dat hij en zijn collega’s hun werk doen en de Regering aan de tand voelt. Als Parlementariër is het zijn werk om controle uit te oefenen op de Regering.

  Dino, Jij woont zeker niet op Curacao? De Staten op Curacao is een nutteloos instituut dat alleen opdrachten uitvoert van de regering. Er is geen scheiding en de Staten controleren de regering niet.

 6. Ik verwacht van Walroud als Parlementariër dat hij en zijn collega’s hun werk doen en de Regering aan de tand voelt. Als Parlementariër is het zijn werk om controle uit te oefenen op de Regering.
  Wat hier gebeurt is dat Parlementariërs samen met de regering “iets” bedenken om toch het plan van de lening te laten doorgaan.
  Niet om het volk te behoeden voor diefstal van grond en geld.

 7. Snoepreizende dansleraren in de Staten zijn nu precies het probleem van dit eiland.

  Bralroud kan ons best een salsa move uitleggen, maar de ingewikkelde materie van het HNO begrijpen?

 8. een hele lap tekst maar nog steeds onduidelijk 1 waarom er lokaal geleend wordt voor 5% ipv via Nederland voor bijna niets 2. waarom 4 ministers iets getekend hebben dat zij niet zouden mogen tekenen. Waar hebben die mensen 3 uur lang over zitten praten???

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -