26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 07:11

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | ‘Spoedig liquiditeit vereist’

AD | ‘Spoedig liquiditeit vereist’

Al binnen enkele weken behoefte aan steun

Donkere wolken over Willemstad | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het is van belang te constateren dat de Caribische landen van het Koninkrijk – met een liquiditeitspositie die maximaal een maand van de reguliere uitgaven dekt – ‘al binnen enkele weken’ een liquiditeitsbehoefte verwachten voor het opvangen van de tekorten als gevolg van de coronacrisis.

Zoals het Antilliaans Dagblad gisteren berichtte, luidt het advies van het College financieel toezicht (Cft) aan de Rijksministerraad (RMR) om vóór 15 april aanstaande te komen tot de afronding van een eerste tranche liquiditeitssteun.

Naast ernstig negatieve gevolgen van de wereldwijde Covid-19-pandemie voor de economieën en daarmee voor de landsbegrotingen, heeft elk van de landen ook eigen specifieke liquiditeitsproblemen. Zo moet Aruba in 2020 een bedrag van 362 miljoen florin herfinancieren – waarvan volgens eerdere planning 162 miljoen op de buitenlandse kapitaalmarkt – en zou voornemens zijn al op korte termijn 300 miljoen aan te trekken op de buitenlandse kapitaalmarkt, waarvoor toestemming van de RMR in Den Haag vereist is. De monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten heeft onder meer zorgen over een versnelde afname van de deviezen en daarmee de stabiliteit van de Antilliaanse gulden. Om de wisselkoers van de gulden overeind te houden, wordt een steunfaciliteit van maandelijks 60 tot 70 miljoen gevraagd.

Het College financieel toezicht (Cft) geeft in een brief aan de RMR aan dat de Rijkswet financieel toezicht (Rft) ‘in principe niet voorziet in directe ondersteuning van de deviezen’ en adviseert de Koninkrijksregering om een deskundige partij – bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) – te laten adviseren over deze risico’s en de eventuele maatregelen die genomen moeten worden. Het College, dat volmondig erkent dat met de coronacrisis sprake is van een ‘buitengewone gebeurtenis’, tast verder nog in het duister over de geldbedragen die nodig zijn. ,,Voor de noodzakelijke informatie over de te verwachten gevolgen voor economie en overheidsfinanciën is het College afhankelijk van de landen.”

Onduidelijk is wat de onderbouwing van de verschillende scenario’s is en welke scenario’s als meest reëel gezien kunnen worden, aldus voorzitter Raymond Gradus. Dit zal eveneens afhangen van de ontwikkelingen de komende weken en maanden en in het bijzonder op welk moment de beperkingen voor het internationale vliegverkeer worden opgeheven. ,,Ondanks dat de landen reeds diverse (nood)maatregelen hebben gecommuniceerd, is een totaalbeeld daarvan nog niet bekend, evenals de gevolgen van deze maatregelen voor de overheidsfinanciën. Aanvullende informatie van en afstemming met de landen is nodig om tot een onderbouwd totaalbeeld te komen van de te verwachten gevolgen voor de economie en overheidsfinanciën van de landen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. Laten we eerst eens kijken wat Franklin Sluis, Philip Martis en een bus vol Lastens kunnen doen. Die hebben meer dan genoeg bij elkaar gegraaid.

  Daarna gaan we naar Stephen Capella en zijn moeder, die samen de Girobank hebben leeggeroofd.

  Dan zit er nog een MAVO3 draaideurcrimineel in Bon Futuro, die ons honderden miljoenen moet terugbetalen.

  En de door deze kleine tuinkabouter in Forti geplaatste mafiameid dient inmiddels 10 jaar megasalaris aan ons terug te betalen. Maar nee, dat doen we niet: in plaats daarvan benoemen we haar tot coordinatrice van de commissie INTEGRITEIT!

 2. Spoedig liquiditeit vereist,

  Die liquiditeit was allang vereist voor o.a. het gedeterioreerde schoolsysteem, de povere wees en zorghuizen, sociale hulp in wijken, en de gatenkaas wegen.

  Maar toen konden de dike salarissen + pensioenregelingen van de (staats NV ) directeuren en parlementariers, ministers + hun snoepreizen probleemloos betaald worden. Nu dat hun salarissen in het gedrang komen ( en het is nu menens) wordt men nerveus. De mesa di bolo waar de gezagsdragers al die decennia royaal aan zaten te smullen met stapelpensioenregeling + giga salarissen, begint leeg te raken.

  Ze komen in actie…..voor zichzelf uiteraard als eerste….

 3. Spoedig liquiditeit vereist’ en wij hebben mensen incl. parlementariërs die met behoud van hun topsalarissenbehoud thuis zitten.

  Laten we hopen dat de burgers wel zo slim zijn om te weten dat ze moeten bezuinigen als plotseling minder inkomsten zijn.

  Blijkbaar heeft Gijsberta in zijn boekhoudcursus niet geleerd dat debet en credit gelijk moeten zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties