28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 01:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Sona vraagt meer geld

Suzy Camelia-Römer begint rechtszaak tegen Sona | Jeu Olimpio

Willemstad – De eerder aangekondigde rechtsgang door minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur tegen Sona, die belast is met het project HNO, is ingezet.

Afgelopen vrijdag is het verzoekschrift in deze zaak ingediend. ,,Er is meer dan ooit behoefte aan een ordemaatregel”, zo stelt de bewindsvrouw. Er is hier sprake van een spoedeisend belang, zo wordt gesteld in het verzoekschrift. Immers, Sona heeft in een brief van 6 maart 2018 het Land wederom verzocht om een storting van een bedrag van ruim 7 miljoen gulden. Dit ‘terwijl het nog steeds onduidelijk is waarvoor zij dit bedrag nodig heeft en vooralsnog geen deugdelijke financiële verantwoording is gevolgd’, zo staat in het verzoekschrift dat namens de minister van Gezondheid is ingediend door advocatenkantoor Soliana Bonapart & Aardenburg.

Sona heeft een verzoek ingediend voor aanvullende fondsen ‘terwijl er een reëel restitutierisico aanwezig is voor het Land, zeker ook als blijkt dat er onverklaard gebleven uitgaven hebben plaatsgevonden’. De situatie is volgens Camelia-Römer dermate dringend geworden ‘waardoor onverwijld handelen geboden is’.

- Advertentie -

In het 23-pagina’s tellende verzoekschrift worden de eerdere verwijten aan het adres van Sona nogmaals uitgebreid herhaald.

,,Sona maakt voortdurend inbreuk op het recht van het Land om financiële verantwoording te verschaffen en ook te krijgen over de bestede gelden die door het Land zijn aangeleverd. Open en transparant inzicht in het verloop van het project wordt het Land nog structureel onthouden. Het Land kan deze onrechtmatige situatie niet langer voort laten duren nu de afronding van het HNO-project in het gedrang komt en er nog steeds geen zicht is op besteding van de (geld)middelen.”

In de brief van 6 maart heeft Sona, zo stelt de minister, ‘weer geweigerd om zich aan het overeengekomen te houden, zich daarbij weer ten onrechte op het standpunt stellende dat zij reeds voldoende heeft bericht omtrent de aanwending van de aan haar ter beschikking gestelde publieke middelen’.

,,Met dit schrijven handhaaft Sona onverkort de impasse in de uitvoering van de contracten en de stagnatie bij het verloop van de successievelijke trajecten”, aldus het verzoekschrift. En verder: ,,Het Land ziet zich kortom geconfronteerd met aanmerkelijke restitutierisico’s, doordat er vooralsnog geen geauditeerde jaarrekeningen (en jaarverslagen) en geen (daadwerkelijke) facturen zijn overgelegd (in een overzicht valt immers niet te controleren of de voldoening van voornoemde facturen wel noodzakelijk zijn).”

- Advertisement -

Het Land was eerder onder dreiging van het spaaklopen van het HNO-project genoodzaakt om aanzienlijke geldbedragen over te maken, zo wordt in het verzoekschrift gesteld. Maar nu wordt gevreesd ‘dat de reeds verstrekte gelden teloor kunnen zijn gegaan, terwijl er nu al een overschrijding van ruim 100 miljoen gulden, of in elk geval zoals door Sona zelf gesteld van 71 miljoen gulden, wordt voorzien’

‘Inzicht in deugdelijke onderbouwing fondsen’

Door de rechtsgang hoopt Camelia- Römer dat het Land inzicht krijgt in de deugdelijke onderbouwing van de reeds verstrekte fondsen, de rekening en verantwoording van nog te verstrekken gelden en de status van de transitie van het Sint Elisabeth Hospitaal naar het Hospitaal Nobo Otrobanda (HNO).

In dit kader verzoekt de minister het gerecht om Sona te bevelen de jaarcijfers over de jaren 2013-2017 te leveren, evenals overzichten van alle facturen van de verschillende dienstverleners en leveranciers van producten die (reeds) voldaan zijn over de periode 2013 tot en met heden en die tot op heden (nog) niet zijn voldaan, een overzicht van alle overeenkomsten, afschriften van de aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint maarten gegeven betalingsopdrachten ten laste van de HNO-betaalrekening van Sona bij de bank over de jaren 2013-2017, afschriften van de HNO-betaalrekeningen van Sona bij de CBCS over de jaren 2013-2017 en afschriften van andere rekeningen die gebruikt werden en worden voor de ontvangsten en aanwendingen van (financiële) middelen afkomstig van het HNO-budget over de jaren 2013- 2017.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -