26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 02:57

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Soepele begrotingsnormen bepleit

Dat zegt president ad-interim van de Centrale Bank CBCS, Leila Matroos-Lasten

Willemstad – In tijden van economische crisis als gevolg van externe schokken kunnen strikte begrotingsnormen ‘contraproductief’ werken en zelfs het zicht op economisch herstel tenietdoen.

Dat zegt president ad-interim van de Centrale Bank CBCS, Leila Matroos-Lasten. Ze was gisteren te gast bij de Rotary Club Curaçao waar zij, vergezeld van medewerkers, een speech hield. Als zij spreekt over ‘externe schokken’ dan bedoelt ze in het geval van Curaçao de sterk nadelige effecten van de Venezuela-crisis op de algemene bedrijvigheid van Curaçao.

Matroos-Lasten pleit ‘daarom voor meer flexibiliteit qua begrotingsnormen in tijden van langdurige economische terugval’ veroorzaakt door ontwikkelingen van buitenaf. In dit verband spreekt de hoogste functionaris van de Centrale Bank in feite de politieke beleidsbepalers van Curaçao én de Rijksministerraad in Den Haag aan over hoe de Rijkswet financieel toezicht (Rft) door het College financieel toezicht (Cft) in bijzondere tijden zou moeten worden toegepast.

- Advertentie -

Wat de waarnemend Centrale-Bankpresident betreft op ‘flexibele wijze’ dus en minder strikt. De discussie is actueel. Curaçao kampt met een forse economische terugval als gevolg van de malaise in buurland Venezuela. Als alle nog overgebleven business met het buurland zou wegvallen dan krimpt de Curaçaose economie met circa 5,2 procent.

Om tegelijkertijd de landsbegroting op orde te houden – iets waar het Cft streng op toeziet – moet de overheid echter de hand op de knip houden en zelfs snijden in uitgaven. Dit terwijl, aldus Matroos-Lasten, de private investeringen die nodig zijn om de economie aan te zwengelen vereisen dat ook de overheid investeert in zaken als infrastructuur en mensen. Een ‘groeistrategie voor de toekomst’ dient volgens haar gepaard te gaan met dit soort publieke-sectorinvesteringen.

Daarmee gaat Matroos-Lasten een stap verder dan eerder toen zij bij de publicatie van het jaarverslag 2017 stelde dat Curaçao (en Sint Maarten) al geruime tijd ‘klem zitten’ in een omgeving van lage economische groei, terwijl de overheden niet over de financiële middelen beschikken om deze investeringen te verrichten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Wat een domme-praat allemaal op die rots en nu nog wel van de Centrale Bank aldaar.
  Al die jaren voor de schuldensanering door ons, de Nederlandse belastingbetaler, was er geen enkele beperkende regel ten aanzien van de begroting. Misschien dient deze dodo eens na te gaan of er toen spectaculaire groei gerealiseerd werd, ABSOLUUT NIET!
  Het Rft en de toezichthouder Cft, zijn een Godsgeschenk te noemen! Voor ons, maar ook voor de eilandbewoner zelf!
  Diep trieste vertoning weer uit de West.

 2. Matroos Lasten is een vreemde dame, die bij mij alleen al heeft afgedaan omdat ze de politieke benoemingen van Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy, zonder vacatures – zonder advertenties – zonder sollicitatieprocedures (en in geval van Taco Tara met een waardeloos CV) – niet heeft teruggedraaid, terwijl ze er alle kennis van heeft.

  Daarnaast spreekt ze herhaaldelijk voor haar beurt, zoals bij de VBC lunch (nieuwe munteenheid).

  Daar sloeg ze ook al de plank volledig mis door voor investeren van de overheid in private ondernemingen te zijn.

  Terwijl dat in het verleden en heden (Insel Air!) juist een groot fiasco blijkt te zijn geweest.

  Overigens was Zus de Lannoy de nicht van tiran Tromp, maar ook dat was voor lola Leila geen red flag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...
- Advertentie -