27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 08:20

AD | Sentro Pro Arte wordt gesloopt

Met de sloop van Sentro Pro Arte wordt afscheid genomen van een schouwburg die de afgelopen jaren nog maar een ruïne was | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Sentro Pro Arte, Curaçaos eerste echte schouwburg die na 20 jaar van leegstand en verval als klap op de vuurpijl in 2016 ook nog eens in brand werd gestoken, wordt met de grond gelijk gemaakt.

In een brief aan Statenlid Gilbert Doran (MFK) – die vragen had gesteld over de status van een nationaal theater voor Curaçao – vertelt Eugene Rhuggenaath in zijn hoedanigheid van minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) dat de regering in het proces verkeert om het gebouw te laten slopen. Hiervoor heeft reeds een openbare aanbesteding plaatsgevonden om vast te stellen welk bedrijf belast zal zijn met de werkzaamheden.

De OWCS-minister stelt in zijn schrijven aan de Staten dat de regering van Curaçao met de jaren verschillende inspanningen heeft geleverd om een nieuw nationaal theater te realiseren. Rhuggenaath verwijst in dit kader naar een vergadering van 14 maart 2018 waarin de Raad van Ministers het besluit heeft genomen dat het nationaal theater in de binnenstad moet komen.

In die periode werd ook bekend dat het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) interesse had in het gebied en dit wilde vercommercialiseren. Een ander alternatief was dat de regering het eigendom aan APC zou verkopen en de opbrengst hiervan zou investeren in het cultureel centrum dat in de binnenstad moet komen. Rhuggenaath schrijft in zijn brief dat op dit moment de verschillende mogelijkheden worden bestudeerd om te beslissen waar het theater precies zal komen te staan.

Met de sloop van Sentro Pro Arte wordt afscheid genomen van een schouwburg die de afgelopen jaren nog maar een ruïne was. Onlangs heeft auteur Diana Lebacs, die zelf in het bestuur van Sentro Pro Arte heeft gezeten, in een bijdrage in deze krant nog stilgestaan bij de officiële opening van Sentro Pro Arte op 10 september 1968. Toen werden de voorstellingen ‘Esta riku nos bida ta’ met een cast van meer dan 70 spelers en ‘Gai bieu ta traha sòpi stèrki’ opgevoerd.

,,Het toneel minnend publiek was in vervoering en er volgde een periode van grote bloei van het toneelleven met originele en vertaalde stukken, maar ook kinder- en jeugdtheater en dansvoorstellingen met de inbreng van vele scholen en optredens van internationale gezelschappen”, zo schreef Lebacs.

Het is volgens haar vier jaar na de verwoestende brand uit 2016 ‘ten minste onze heilige verplichting om op eerbiedwaardige wijze en met een gebaar van verzoening afstand en afscheid te nemen van Sentro Pro Arte op de oude plek om de gunst van de Muze van de Kunsten niet in toorn om te zetten’.

Wanneer de sloop precies plaatsvindt, is vooralsnog onbekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. We zouden ook geld kunnen stoppen in het verbeteren van de water voorzieningen die 30% lek verlies gaat en kosten van alle burgers. Of we zouden het kunnen steken in een ander project dat de economie en de burgers ten goede zou komen. Ach ja het is waar de prioriteiten liggen.

  2. Dit is toch wel het bestuurlijke definitie van; geeft het volk brood en spelen. Dat brood mot geregeld worden door particulieren organisaties, de spelers kunnen dat dadelijk wel “pro Bono” en aan sloop en bouw kan de elite weer wat verdienen.

  3. Openbare aanbesteding…
    Om een bouwval te slopen.

    Ja als land moeten we prioriteiten stellen in tyden van crisis.
    60% van de bevolking is werkloos, de overheid is failliet.
    Voedsel pakketen worden uitgedeeld niet door de overheid maar door privee instanties en vrijwillegers.

    En wat verzinnen we nu.
    We gaan iets slopen wat een paar miljoen gaat kosten.
    Projecten verzinnen voor een corrupte aannemer die geen geld heeeft zeker. Met een regerings vriendinnetje die een klusje toeschuift.

    Lekker laten staan zou ik zeggen. het eet geen brood.

    Het wordt met de dag gekker op de klip.

  4. Goeie plek om een nieuw belasting kantoor te bouwen. De grond is al van de overheid en er zijn genoeg parkeerplaatsen ervan uitgaande dat de belastingdienst dan gelijk overgaat naar een nieuw goed functionerend systeem zodat nagenoeg alles online kan worden geregeld. ( keep on dreaming)

  5. Wow 30 mei 1969 was echt een goede zet geweest zeg. Nadat de Curacaose bevolking Pan i Respet heeft verkregen en Nederland niet meer de dienst uitmaakte in de regering is alles alleen maar verbeterd. Geen corruptie meer, eerlijke verkiezingen, opbouw van het eiland en hebben laten zien “Nos mes Por”. Centro Pro Arte is door de makamba stinki in brand gestoken want ze gunnen ons niks, het kan niet dat een bon Yu di Korsou profesional ku merese respet dit heeft gedaan. Ook goed te lezen dat volgens premier Billenaad er een openbare aanbesteding is geweest, benieuwd wie de aanbesteding heeft gewonnen. (http://knipselkrant-curacao.com//pbc-4-september-openbare-aanbesteding-cenro-pro-arte/) De aanbesteding ging trouwens over de renovatie en niet sloop van CPA maar goed foutje moet kunnen toch. ook goed te lezen dat de overheid een maximale inspanning heeft gedaan, jep dat kun je hun wel toevertrouwen.

  6. We hebben toch Luna Blou en La Tentashon. Dit soort clubjes hebben altijd een geld probleem.

    Trouwens opvallend dat men nooit de brandstichters te pakken krijgt.

  7. En dit dames en heren,het verval van Centro pro Arte is een voorproefje van hoe heel Willemstad en Curaçao er uit zal zien als dit eiland volledig autonoom zal worden, en de Premier geen “mucha manda” meer is…..

    Centro pro Arte,ooit de grootste schouwburg van de Nederlandse Antillen, gekregen als geschenk.
    Nu vervallen tot een typische derde wereld krot, zoals je die in Port au Prince zou aantreffen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties