26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024 09:42

AD | Schuld MIO aan banken

‘Voldoende overlevingskansen’ ondanks
schuld van meer dan 20 miljoen | Foto Mariano Luis Heyden

Willemstad – EOCG Wireless nv van MIO Group Ltd. is in een deplorabele financiële positie gekomen door ‘ernstig mismanagement’ vanaf haar oprichting in 2005. De algemene indruk is wel dat de vennootschap met een nieuw management voldoende overlevingskansen heeft.

Bewindvoerder Arnold Huizing van EOCH Wireless nv schrijft dat op 16 september 2010 een voorlopige surseance van betaling is verleend. De concurrente crediteuren zullen in een crediteurenvergadering die volgende week op 14 januari zal worden gehouden, beslissen of er een definitieve surseance zal worden verleen.

Zelf zal Huizing op die vergadering adviseren om voor deze definitieve surseance te stemmen, omdat dit de enige mogelijkheid biedt dat deze crediteuren na verloop van tijd een betaling – hetzij geheel hetzij gedeeltelijk – tegemoet kunnen zien. Voorwaarde is dan wel dat EOCG Wireless volledig wordt gesaneerd en dat een nieuwe financierder wordt gevonden om in elk geval een deel van de concurrente vorderingen te voldoen.

De schuld aan de crediteuren, inclusief de vorderingen van het consortium van banken ter waarde van 19,8 miljoen gulden, bedraagt het enorme bedrag van bijna 28,4 miljoen. Wat de preferente crediteuren betreft moet de Eilandsontvanger nog 10.700 gulden ontvangen en de Landsontvanger nog 433.500 gulden. De bewindvoerder baseert zich hierbij op de boeken van EOCG Wireless (MIO).

Zoals gesteld heeft het consortium met Girobank als agent een vordering ten bedrage van 19,8 miljoen op de vennootschap. Deze vordering is gedekt met een pandrecht op de aandelen van EOCG Wireless, gehouden door MIO Group Ltd. Voorts rust er een pandrecht van het consortium op alle ‘assets’ (roerende zaken en vorderingen) van EOCG Wireless. De executiewaarde van de aan het consortium overgedragen assets wordt op 25 november 2010 door de accountant vastgesteld op ongeveer 3 miljoen gulden. Indien de crediteuren tegen het verlenen van een definitieve surseance zouden stemmen, kan dat tot gevolg hebben dat EOCG Wireless nv in staat van faillissement wordt verklaard. Dit zal betekenen dat het consortium banken haar zekerheidsrechten zal uitwinnen. De opbrengst zal echter bij lange na niet voldoende zijn om de vordering van het consortium te voldoen – en de concurrente crediteuren zullen geen uitkering ontvangen. Zo waarschuwt bewindvoerder Huizing.

Bankschuld steeds verder opgelopen

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat (tegenwoordig) als (enig) bestuurder Christiaan ‘Chris’ Engels ingeschreven. De officiële benaming is EOCG Wireless nv, maar de handelsnaam is MIO. De vennootschap werd in juni 2000 opgericht. Maar de naam die wordt genoemd in verband met de financiering door het lokale consortium van banken is die van de Amerikaan Gilbert Richard Armenta, woonachtig in Fort Lauderdale, Florida. Hij was na de overname van Curanet door de MIO Groep (EOCG Wireless) van mei 2005 tot juni 2009 directeur. Armenta is ook de uiteindelijk (economisch) belanghebbende van de MIO-vennootschappen. Curanet nv, dat dus onderdeel uitmaakt(e) van de MIO Group, werd al op 29 januari 2010 in staat van faillissement gesteld.

In verband met het faillissement van Curanet, maakte de eerdergenoemde Huizing – toen als curator – melding dat ‘de banken op Curaçao een schade hebben opgelopen van ruim 13,5 miljoen gulden’.

Onderzoek door deze krant wees toen uit dat het bedrag – gedeeltelijk – een lening vertegenwoordigt, die in oktober 2005 is verstrekt door een consortium gevormd door Girobank, Banco di Caribe, Ennia Leven en Ennia Schade aan de moedermaatschappij Zocor Limited (thans ‘MIO Group Limited’) gevestigd op de Britse Maagdeneilanden BVI en onder meer een zevental dochterondernemingen gevestigd in de Nederlandse Antillen, waaronder Curanet en EOCG Wireless.

Girobank trad op als ‘agent’ van het consortium. Het oorspronkelijke bedrag van de lening lag een stuk lager, maar is opgelopen vanwege diverse betalingen die het consortium aan met name providers en andere crediteuren van EOCG Wireless heeft verricht, omdat deze vennootschap daartoe financieel niet in staat was.

En ook doordat op een gegeven moment de aflossingsverplichtingen niet meer werden nagekomen, door de moedermaatschappij noch door Curanet of enige andere Antilliaanse MIO-vennootschap, liep de schuld van deze vennootschappen steeds hoger op. Bewindvoerder Huizing komt nu ten aanzien van EOCG Wireless uit op een bedrag van bijna 20 miljoen (19,8 miljoen) dat de vennootschap aan het consortium verschuldigd is.

Toen medio 2009 – na diverse aanmaningen en ingebrekestellingen die mede gericht waren aan de eerder genoemde Amerikaan Gilbert Armenta (directeur en uiteindelijk economisch belanghebbende van de MIO-vennootschappen) – de afbetalingsverplichtingen niet werden hervat, heeft het consortium banken met gebruikmaking van haar stemrecht als pandhouder van de aandelen van de vennootschappen, Armenta gedwongen als directeur af te treden en de samenstelling van het management gewijzigd. Doel daarvan was om te proberen te redden wat er nog te redden was. Het faillissement van Curanet was toen al onafwendbaar.

In december 2009 volgde nogmaals een wisseling van de directie. Het ging met Curanet, ook voor de overname door Amerikanen, al administratief mis. Zo constateerde curator Huizing dat Curanet, in januari 1996 opgericht, nooit goedgekeurde jaarstukken heeft laten opmaken.

De openbare verslagen van de curator in het faillissement van Curanet schetsen een beeld van (administratieve) chaos: boekingen van vorderingen die niet hebben bestaan; schulden aan achterstallige belastingen (560.000 gulden), de Sociale Verzekeringsbank (143.000), personeel (153.000) en concurrente vorderingen (718.000); maar vooral banken op Curaçao – die door het ‘doorsluizen’ door de bedrijvengroep van gelden uit Curanet naar de andere groepsvennootschappen van de MIO Groep – een miljoenenschade hebben opgelopen.

De curator spreekt in zijn verslag aan de rechter-commissaris van ‘bedrieglijke bankbreuk’: ,,Er werd helemaal geen boekhouding bijgehouden. Sterker nog, de verschafte balans is gefabriceerd.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 8 januari 2011

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties