33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Schotte kreeg ruim 8 ton dollar voor aankoop Playa Abou (2)

HomeMediaAD | Schotte kreeg ruim 8 ton dollar voor aankoop Playa Abou...
Bedrag was voor aankoop Playa Abou | Vigilante

Willemstad – Twee maanden voordat MFK-politicus Gerrit Schotte de eerste premier werd van het nieuwe autonome Land Curaçao, kreeg hij 822.640 dollar gestort op de Zwitserse UBS-bankrekening van zijn bedrijf Nobrand Ltd. op de Marshalleilanden, onder de vermelding ‘/RFB/Acquisition Playa Blou Prop CU’. Deze omschrijving verwijst expliciet naar een aankoop in het gebied tussen de Grote Knip en de Kleine Knip op Curaçao.

Het Antilliaans Dagblad publiceert aan de hand van het ontnemingsvonnis van het gerecht van vorige week, waarbij Schotte voor 1,8 miljoen gulden wordt ‘geplukt’ en anders drie jaar hechtenis, in een serie over deze bijzondere transactie. Vandaag deel twee.

De SPF Nobrand (met dezelfde naam als Nobrand Ltd. van Gerrit Schotte) is op 3 mei 2007 opgericht. Uit het uittreksel van het register van de Kamer van Koophandel en Nijverheid blijkt dat het bestuur bestaat uit First Columbus Trust (Curaçao). Dit trustbedrijf wordt op zijn beurt bestuurd door Marie Perret Gentil. Schotte was tot 19 november 2008 de ultimate beneficial owner (ubo) van SPF Nobrand, met eenzelfde naam dus als Nobrand Ltd., eveneens van Schotte.

Vanaf de bankrekening van Atlantis World Management nv (een onderneming die toebehoort aan Atlantis World Group, AWG, waarvan Francesco Corallo de ubo is) zijn verschillende overboekingen gedaan, waaronder op 6 maart 2008 het bedrag van 280.898,88 dollar met Stichting Derdenrekening Notaris Hu-A-Ng met ‘SPF Playa Abou’ als omschrijving; op 10 september 2008 een bedrag van 500.000 gulden aan SPF Nobrand; en op 21 oktober 2010 een bedrag van 469.920 gulden aan opnieuw Stichting Derdenrekening Notaris Hu-A-Ng met als omschrijving ‘Jan Noorduynweg Curaçao’.

Met betrekking tot die laatste overboeking is te melden dat op de computer van Rudolf Baetsen – uit het dossier blijkt dat hij een vertrouwenspersoon is van Corallo (die op een bepaald moment in het kabinet-Schotte door Financiënminister George ‘Jorge’ Jamaloodin naar voren werd geschoven als president-commissaris van de Centrale Bank CBCS, iets dat na de publiciteitsgolf over de relatie van Baetsen met Corallo en diens gokimperium AWG niet doorging, red.) – een pdf-bestand is aangetroffen onder de naam ‘FC-Schotte appraisal report Jan Noorduynweg property.pdf’.

Het betreft een taxatierapport van 1 juni 2010. Het doel van de taxatie is het verkrijgen van financiering en inzicht in de waarde van het onroerend goed. De onderhandse verkoopwaarde van het onroerend goed is gesteld op 4.200.000 gulden en de executiewaarde op 3.500.000 gulden.

Terug naar Playa Abou en Knip. Schotte heeft ter terechtzitting over zijn rol bij het Knip-project onder meer het volgende verklaard: ,,De heer Werleman en de heer Freitas Franca (hun voornamen worden in de ontnemingsbeslissing niet genoemd, red.) hadden de terreinen in 2007 al in optie verkregen. Die twee personen zochten investeerders voor het project.

Toen zijn we (het gerecht: later bleek dat veroordeelde vaak in de ‘we’-vorm spreekt, waar hij het alleen over zichzelf heeft) ingeschakeld en op dat moment is in kaart gekomen dat een groep, een consortium van zakenmannen waaronder de heer Corallo, eventueel interesse had. Een SPF – een Stichting Particulier Fonds – was een vehikel dat op dat moment bestond. De bedoeling daarvan was om met zo’n vehikel investeerders binnen te trekken. Het was heel moeilijk om investeerders binnen te trekken wanneer de optie op naam was. Daarom hebben deze twee personen een SPF opgericht. Vervolgens is SFP Nobrand opgericht. Ik was ook de ubo daarvan. De groep heeft besloten een budget te plaatsen. Binnen dat bedrag moest worden getracht om iedereen zo ver te krijgen de bevoegdheden naar één plek toe te schuiven. Als alle oprichtersbevoegdheden op één plek waren, konden we zakendoen. Dat is uiteindelijk met de tijd ook bereikt.

Op 5 maart 2008 heeft Nesser Holding (gelieerd aan Corallo, red.) de oprichtingsbevoegdheden van Playa Blou en op 10 maart 2008 heeft Corplease AAV (eveneens van Corallo, red.) de oprichtingsbevoegdheden van Playa Abou gekregen. U vraagt mij wat voor werk ik precies heb gedaan. Ik heb met mensen moeten onderhandelen, zodat de oprichtingsbevoegdheden op één plek waren. Mijn rol was dat we eerst negatief hebben geadviseerd. We konden geen enkele investeerder voor de heer Werleman en de heer Freitas Franca krijgen, als zij een optie op naam hadden. Dat was het eerste struikelblok voor hen. Dat telde voor iedereen. In de haalbaarheidsstudie na de tweede optie had ik geen rol, want ze hebben de opdracht voor de haalbaarheidsstudie aan andere bedrijven gegeven.” Tot zover Schotte.

Schotte was van 30 juni 2007 tot 8 oktober 2010 lid van de Eilandsraad van het Eilandgebied Curaçao. Volgens de LinkedIn-pagina van hemzelf was hij in de periode van februari 2006 tot en met december 2006 gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme en van juli 2007 tot en met september 2010 was hij lid van de commissie Economie en Toerisme.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Playa Bou en Abou-Corallo en Baetsen-Gerrit Schotte-Lionel Alvaro Freitas Franca-Werleman, gedepureerden Eugene Rhuggenaath en Anthony Godett

3 reacties

  1. Dit vond ik ook zo grappig uit het vonnis: “Op 22 maart 2011 heeft de verdachte C bericht dat het voorstel voor de benoeming van E, die voor C werkte en de Hotelschool als hoogste genoten opleiding had, als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao zal worden aangenomen door de Raad van Ministers”.

    LOL

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties