30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Schoop-Isenia: ook functie als SG misgelopen

HomeMediaAD | Schoop-Isenia: ook functie als SG misgelopen

Met aangifte

Voormalig Girobank medewerkster Neysa Schoop-Isenia | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Neysa Schoop-Isenia is eerder ook een baan als topambtenaar bij het ministerie van Economische Ontwikkeling misgelopen, naar nu blijkt omdat er vertrouwelijke – nooit eerder aan haar voorgelegde gegevens over haar werkperiode bij Girobank – naar haar mening bewust was uitgelekt.

Zij was destijds de gedoodverfde nieuwe secretaris-generaal (SG), zo weet deze krant ook uit andere goede bron. Maar haar aanstelling ging toch niet door. Overigens is de 37-jarige registeraccountant momenteel al een tijdlang chief financial officer (cfo) van energiebedrijf Aqualectra.

,,Ondergetekende sluit niet uit dat de Centrale Bank en mevrouw Matroos-Lasten ook reeds in een eerdere benoemingssituatie de na te noemen informatie buiten de Centrale Bank brachten teneinde haar toenmalige sollicitatie naar de functie van secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Ontwikkeling in een voor ondergetekende negatieve richting te dirigeren.”

Aldus de aangifte van Schoop-Isenia, gedateerd 23 mei 2019, bij de Landsrecherche. Deze krant berichtte vrijdag al over de inhoud van deze aangifte. Volgens de aangifte is het zeker niet uit te sluiten dat Matroos-Lasten het screeningsproces ter benoeming van Schoop-Isenia als minister ‘heeft willen obstrueren en op zijn minst beïnvloeden’, dit terwijl de waarnemend president van de CBCS een ‘absolute geheimhoudingsplicht’ heeft.

Vaststaat dat interim-president Leila Matroos- Lasten op 22 maart een e-mailstring naar de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), inzake ‘Memo Neysa Schoop-Isenia’ heeft doorgestuurd. Het memo gaat terug tot ‘een lang vervlogen periode’, namelijk 2010-2013 over haar toenmalige werk bij de Girobank en haar persoonlijke zaken bij Girobank. Deze kwestie speelt al een tijd in de publiciteit en is onderwerp van ‘zelfstandig onderzoek’ door de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank CBCS. Het onderzoek bevindt zich in de eindfase en de RvC heeft voorlopige eindrapporten ontvangen.

In het kader van hoor en wederhoor zijn afgelopen maandag de leden van de Raad van Bestuur (RvB) – waarnemend president Matroos- Lasten en financieeleconomisch directeur José Jardim – in de gelegenheid gesteld om input en/of commentaar te leveren, alvorens de RvC zijn standpunt zal bepalen.

Maar dat er óók nog iets zou spelen omtrent de benoeming van Schoop-Isenia als hoogste ambtenaar van Economische Zaken, was tot nu toe niet bekend. Hierbij zou dezelfde informatie – interne CBCS-gegevens over het memo – buiten de Centrale Bank zijn gebracht. Het komt er volgens de aangifte op neer dat de CBCS meent dat Schoop-Isenia zodanige misslagen zou hebben begaan waardoor zij niet integer zou hebben gehandeld. Zij was van het bestaan van het dossier niet op de hoogte en is nooit in de gelegenheid gesteld hierop te reageren om zich te verdedigen.

De persoon waar het allemaal om gaat had bij Giro een zogenaamde ‘niet beleidsbepalende functie’ als finance manager en daarna als assistant manager director Finance and Operations. Saillant is, aldus de aangifte, dat Schoop-Isenia nooit van haar functie werd ontheven. Zij is door de Girobank noch door de CBCS aangesproken en er is ook geen disciplinaire maatregel gevolgd.

,,De CBCS heeft de interne notitie indertijd (2014) gearchiveerd en nooit meer enig vervolgonderzoek uitgevoerd, waarbij ondergetekende in ieder geval nog zou moeten worden gehoord (als het ooit de bedoeling was om het zorgvuldigheidsbeginsel na te leven).”

De Centrale Bank en Matroos- Lasten, tegen wie de aangifte is, hebben de op hen drukkende geheimhoudingsplicht ‘op grove wijze overtreden’, omdat er geen reden en zeker geen op de wet gebaseerde reden bestond voor de verstrekking van die berichten die over ondergetekenden zijn opgemaakt.

Dat heeft niet alleen het screeningsproces voor het ministerschap nadelig beïnvloed, maar naar nu (b)lijkt mogelijk ook de benoeming als SG bij Economische Ontwikkeling.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC:

Aangifte

2019 05 23 – Aangifte Neysa Schoop-Isenia-girobank Gijsbertha CBCS by Black Lion on Scribd

36 reacties

 1. @Curacao Revisited, Bij de bekende bedrijven is het 1 kliek. Directie en HR ook. Hele HR netwerk is ook ons kent ons. Om dit aan te pakken betekend ook geen carriere op Curacao.
  Aan de andere kant zie ik ook een aantal jonge dames die het blijkbaar toch wel leuk vinden… Boottochtjes, VIP tafel bij feestjes etc.

 2. Wanneer wordt er eindelijk eens onderzoek gedaan naar de Ctex gate, het bankroete luchtkasteel van Anthony de Lima, waarbij Eric Garcia en Stephen Capella met medeweten van Neysa Isenia schaamteloos hun zakken hebben gevuld? Ook vergeten, Neysa Amnesia?

  Garcia, Capella en Isenia: true Yu di Korsow.

  https://www.youtube.com/watch?v=9dksqOruwP4

 3. @Brian S: denk dat je gelijk hebt. Je kan als vrouw op Curacao geen carriere maken als je ethiek opzij zet, en het aankaarten bij HR is sowieso kansloos want dat is vaak ook een en al vriendjes politiek en familie.

 4. Neysa Isenia, Neysa Schoop. Neysa Martina, hoe ze ook heet wist als finance manager alles van de foute geldstromen bij Girobank, gestuurd door ‘Bonny and Clyde’ Eric Garcia en Stephen Capella.

  Als je dan door hen gevraagd wordt om tot de directie toe te treden vraag je je eerst af waarom – het zal niet vanwege je integriteit zijn.

  Als je dan toch ja zegt kun je twee dingen doen, de wantoestanden aanpakken en de klok luiden of de andere kant opkijken en niets doen. En daarvoor riant beloond worden.

  Neysa Isenia Schoop Martina koos voor het laatste, een registeraccountant onwaardig, en werd de rubber stamp van Garcia en Capella en zag haar bankrekening groeien.

  Vrouwen als Neysa Isenia Schoop Martina, Stella van Rijn en Tilly Pikerie doen mij overwegen een geslachtsoperatie te ondergaan.

 5. “Wij geven toch aan dat dat wel kan, mits die eigen benen in de spreidstand gebruikt worden?”: dat zijn ook mijn ervaringen. De meeste dames die promotie maken blijken achteraf by-sides te zijn.

 6. Als hard werkende YDK is al ook niet goed, maar maakt niet uit, terwijl anderen praten en anderen afzeiken (zoals mevr. Schoop- Isenia) werken anderen zich vooruit, ja ik heb het hier over vooruitstrevende YDK zowel man en vrouw die hun land goed wil zien.

  YDK en hard werken? Dat gaat vaak niet samen..
  Duidelijk dat CI geen idee heeft wat er gebeurt op Curacao.
  En de YDK wil het land niet goed zien maar ze willen alleen zichzelf verbeteren! VIP Tafeltje is de droom!

 7. Het uber triest dat zoveel commentaren aangeven dat vrouwelijke proffesionals die een buitenland en/of lokaal studeren nimmer nooit op eigen benen zich omhoog kan werken, dus ik ben benieuwd wat dien hun mannelijke collega’s te doen om zich omhoog te werken?

  Dat zou je wel willen weten he? Aangezien jij zelf in de goot elke dag zit met je MFK buddies.
  Vraag het aan je vriendjes Robbie dos Santos, Jamaaloodin en Gerrit Schotte hoe zij zich omhoog hebben gwerkt!

 8. Curacao Independiente schrijft:
  ‘Het uber triest dat zoveel commentaren aangeven dat vrouwelijke proffesionals nimmer nooit op eigen benen zich omhoog kan werken’

  Wij geven toch aan dat dat wel kan, mits die eigen benen in de spreidstand gebruikt worden?

 9. Het uber triest dat zoveel commentaren aangeven dat vrouwelijke proffesionals die een buitenland en/of lokaal studeren nimmer nooit op eigen benen zich omhoog kan werken, dus ik ben benieuwd wat dien hun mannelijke collega’s te doen om zich omhoog te werken? Want blijkbaar is een opleiding en werkervaring niet genoeg! Of druip het hier van de afgunst, moeilijk he om te geloven dat vrouwen intelligent, kennis van zaken hebben en meer dan sterk genoeg zijn om hun doelen te bereiken zonder extra verdiensten te verlenen aan een man. Als hard werkende YDK is al ook niet goed, maar maakt niet uit, terwijl anderen praten en anderen afzeiken (zoals mevr. Schoop- Isenia) werken anderen zich vooruit, ja ik heb het hier over vooruitstrevende YDK zowel man en vrouw die hun land goed wil zien.

 10. @Wim1.
  Omdat ze in het buitenland meer kennis vergaren en bij terugkomst worden ze hier niet meer gepruimd vanwege die kennis en binnen de kortste keren weggepest.

 11. Er zijn genoeg afgestudeerden van Curaçao die, deze functie kunnen krijgen, daar hoor nooit iets daarover. Het zijn altijd dezelfde. Schandalig, waarom gaan ze, dan in het buitenland studeren!?

 12. Brian S heeft gelijk, CBCS heeft gedaan wat ze moest doen, waarschuwen voor een dame die absoluut niet ministeriabel is.

  Als je geschoren wordt moet je stilzitten. Dat heeft mevrouw Isenia niet gedaan met als gevolg dat alle shit over haar nu op straat ligt en geen zichzelf respecterende organisatie haar nog in dienst durft te nemen.

  Het enige wat haar nog rest is zich Stella van Rijniaans / Anuska Covaiaans ergens omhoog vrijen.

 13. @Curacaorev,
  Die Forensic Services is ook geen betrouwbare partij. Die doet wat je ze opdraagt. Wie betaald bepaald!
  Indien het in het belang van het land is mag de CBCS juist wel informatie delen! Vooral bij een zeer belangrijke positie als Minister! Deden meer instanties dat maar!

 14. @ericlapas: eens ik schat in dat nu al deze rotzooi op straat ligt, haar carriere in de financiele wereld er snel zal opzitten en dat ladies night een van de weinig alternatieve carrierepaden zal zijn.

 15. De vraag is of deze Neysa Schoop-Isenia niet MAN voor de rechter moet slepen. Als MAN nooit bij haar heeft aangeklopt dan was dit alles niet bekend geworden.

  MAN bleek voor haar “the kiss of death” te zijn. Ze is gewoon door MAN misbruikt en letterlijk door Steven Martina gepakt en nu zit ze met lege handen.

 16. Mevrouw Isenia, gebruikt de achternaam Schoop. Is die nu de huidige of ex-man?

  Verder, heeft zij wel een lekker mondje. Stevie heeft wel de Ron Jeremi gespeeld met haar? Denk ik niet, hij is een slappe l%*.

 17. De betwiste e-mail van Leila Lasten waarin ze een boekje open doet over het falen van Neysa Isenia bij Girobank is bij de aangifte gevoegd maar hierboven door haar advocaat bewust weggelaten.

  Misschien kan de familie van Neysa Isenia, die haar Whatapp berichten al naar de media doorstuurt, die bijlage even op KKC posten?

 18. @CR

  Ik hoop dat CBCS ad interim president mevrouw Leila Lasten ook zo kritisch en kordaat is in haar optreden t.a.v. de wijze waarop haar collega Zus de Lannooy haar topfunctie bij de CBCS in de hoogste schaal op zeer controversiele en vriendjespolitiekerige wijze verkregen heeft via haar neef Emsley Tromp.

  Is Zus de Lannooy niet tevens de persoon van wie het gewaagde memo (inzake de in twijfel getrokken integriteit) van mevrouw Neysia Isenia afkomstig is?

 19. @Brian S: klopt semi private sector staat onder toezicht CBCS. Gekozen politici niet, daar hebben wij het OM of andere instanties (bv forensics) voor nodig. CBCS bemoeit zich nu met alles en voert niet eens haar basis taken (gezond financieel toezicht) goed uit. Hoe zou jij het vinden als Selikor opeens politici gaat beoordelen terwijl de vuilnis niet eens wordt opgehaald?!

 20. @Curacao revisited. Wellicht is er toch een groot verschil tussen iemand die in de (semi) private sector werkt en om Minister van een land worden!

 21. Curacao Revisited, naar mijn mening heeft Leila Lasten gedaan wat ze moest doen: voorkomen dat een niet integer bankiersvrouwtje dat zich via de matras van Piscadera omhoog probeert te werken minister werd.

  Ik ben geen jurist, maar als Leila Lasten daarbij een regel heeft overtreden mag ze gerust een tikje op de vingers krijgen tegelijk met het compliment dat wat ze deed goed voor het eiland was.

  Substance over form.

  Als je langs het Waaigat rijdt en daarin een dame ziet verdrinken parkeer je je auto ook zonder eerst bij de parkeermeter te betalen.

  Behalve als die dame Stella van Rijn of Jacintha is, dan rijdt je door naar de parkeergarage van Pietermaai. Hoogste verdieping.

 22. @Marian: wat CBCS nu doet is pure blackmail. Als je personen afkeurt waarom dan niet meteen de persoon uit functie zetten en daar mee wachten of achter de schermen de persoon dwarszitten? Ik heb ook geen hoge pet op van de integriteit van deze mevrouw maar hoe CBCS handelt is heel geniepig. CBCS moet zich niet bezighouden met politieke spelletjes.

 23. CR, je schrijft onzin.

  Je kunt ergens binnenkomen met een mooi en schoon CV en vervolgens in aanraking komen met criminelen als Eric Garcia en Stephen Capella die je indecent proposals (een bungalow op Piscadera Bay?) doen waarvoor je zwicht. Het vlees is zwak (weet Steven Martina ook).

  Moet wel zeggen dat de bedrijven waar Neysa Isenia voorheen werkte (PWC en Ansary’s BdC/Ennia) ook alles behalve integer zijn. Niet geheel toevallig heeft Stephen Capella ook bij beide organisaties ‘gewerkt’.

 24. CBCS moet het goede voorbeeld geven en transparant zijn: als deze mevrouw echt niet geschikt is, dan had zij nooit bij Girobank die functie mogen uitvoeren. CBCS is nu bezig met een staaltje machtspolitiek en wie weet hoeveel screenings nog ergens op de plank heeft liggen die te pas en te onpas misbruikt gaan worden.

 25. De persoon waar het allemaal om gaat had bij Giro een zogenaamde ‘niet beleidsbepalende functie’ als finance manager en daarna als assistant manager director Finance and Operations. Saillant is, aldus de aangifte, dat Schoop-Isenia nooit van haar functie werd ontheven. Zij is door de Girobank noch door de CBCS aangesproken en er is ook geen disciplinaire maatregel gevolgd.

  We weten allemaal dat nooit gebeurd… Mensen die geen goed werk doen of fraude plegen gaan in goed overleg weg omdat ze toezijn aan een nieuwe uitdaging.

  Het nivo van de finance managers en de accountants is toch al schrikbarend laag. Veel van deze lieden zijn kroegtijgers die overal voor tekenen zolang zij maar bij Omundo kunnen zuipen. Internationaal is dit bekend.. niet voor niets moesten PWC en KPMG de deuren sluiten op Curacao.

 26. De byside van Steven Martina heeft een lachwekkende ratvocaat.

  ‘Het memo gaat terug tot ‘een lang vervlogen periode’.
  Volgens de ratvocaat heeft gebrek aan integriteit dus een houdbaarheidsdatum. Stella van Rijn zou dus nu ook weer integer zijn. Haar vrijer Gerrit Schotte wanneer hij uit de gevangenis komt ook.

  ‘Zij is door de Girobank noch door de CBCS aangesproken en er is ook geen disciplinaire maatregel gevolgd’
  Ja, dank je de koekoek. Op het moment dat het memo werd geschreven was rupsje nooitgenoeg Neysa Isenia zelf al bij Girobank vertrokken, omdat het haar te heet onder haar voeten werd.

 27. We hebben al vele voorbeelden op het eiland gehad van R.A.’s tot A.A.’s die hun “signature” maar al te graag op de jaarrekening plaatsten van evident obscure en onbetrouwbare companies, of bewust wegkeken op momenten waarop ze juist moesten “uitkijken” en zich uiteindelijk lieten leiden door hun onbeteugelbare lust naar geld en macht.

 28. @Brian S: Dit hele gedoe zegt m.i. méér over de personen en partijen die haar willens en wetens recruteren en voordragen voor benoemingen!
  Om een bekende uitroep te citeren “Vuilnisman, kunnen deze zakken ook mee?”

 29. Wordt het niet tijd dat Aqualectra Neysa Isenia bij het sushi grof zet?

  Wegens gebrek aan integriteit niet te handhaven als assistant director bij Girobank, niet te benoemen als minister en niet als SG, maar wel integer genoeg voor CFO bij ons enige nutsbedrijf?

  Tijd dat de RvC van Aqualectra ingrijpt, of zitten daarin weer types als Karel Frielink (Insel Air) en Remigio Booi (Studiefinanciering)? Over willful blindness gesproken.

  Tot dan maar goed de overboekingen naar Panama in de gaten houden daar, of niet, Stephen Capella?

 30. Neysa Schoop, Neysa Isenia na haar vechtscheiding (omdat ze, zo informeerde de redactie van de KKC ons, met Steven Martina de lakens deelt?), was als finance manager bij Girobank uitstekend op de hoogte van de malversaties van Eric Garcia en diens laffe loopjongen Stephen Capella, en moet onder andere ook de overboeking van 200,000 dollar door Stephen Capella op de bankrekening van zijn moeder in Panama gedaan of gezien hebben.

  Maar Neysa Isenia deed niets. Willful blindness. Een doodzonde voor een registeraccountant.

  Neysa Isenia kan daarmee toegevoegd worden aan het illustere rijtje YdK accountants Terry Hernandez, Gianni Schob, Anthony Cijntje en Henry Jourdain.

  Maar niet getreurd Neysa, als mislukt RA kun je altijd nog terecht bij Baker Tilly Pikerie. Kun je samen Victor Bergisch aftekenen op de Walt Disney jaarrekening van Ennia. Misschien wel in ruil voor een bungalow.

 31. Gelukkig zijn we bij Neysa Isenia kritischer dan bij Stella van Rijn, prominent M(afia)F(orsa)K(riminalidad) lid die door volledig in het hol van de corrupte Gerrit Schotte te verdwijnen SG kon worden en daardoor nu al bijna tien jaar onterecht 20K per maand verdient – met goedvinden van onze o zo integere coalitie.

  De vrijages van Stella van Rijn zijn niet bijzonder gelukkig. Eerst dus gekke Gerrit die Curacao aan de rand van een faillissement bracht en daarna Edward Heerenveen die datzelfde deed met Insel Air wat de belastingbetaler nog eens honderden miljoenen kostte.

  Sluit daarom niet uit dat ze nu het bed deelt met de directeur van de raffinaderij.

 32. Duidelijk dat deze foute Neysa zich graag een baantje in de overheid wil regelen.. om er dan nooit meer weg te gaan.
  Als zij topkandidaat was zegt het ook wat over de andere sollicitanten!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties