32 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024 13:47

AD | Schadeclaim van 2 ton

Verzoek herziening moordzaak Gasora afgewezen
Slachtoffers Hato-shooting dienen schadeclaim van 2 ton in

Willemstad – De slachtoffers van de schietpartij op Hato in juli vorig jaar hebben bij elkaar zo’n twee ton aan schadevergoedingen gevorderd. Dit betreft medische kosten, materiële schade en immateriële schade.

Stichting Slachtofferhulp lichtte de schadeclaims gistermiddag toe tijdens de inhoudelijke behandeling van de Hato-zaak, waarbij de twee verdachten Givency Maria en Renaldo Martina terechtstonden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gistermiddag twaalf jaar celstraf tegen beide verdachten.

In hun slotwoord betuigden de verdachten spijt aan de onschuldige omstanders die gewond zijn geraakt en aan de nabestaanden van Jais Juliana en Shantley Arnhem die bij de massale schietpartij zijn omgebracht.

De vorderingen op de vijf verdachten varieerden van 2.473,62 gulden tot 49.758,04 gulden. Dit laatste bedrag is geëist door het slachtoffer Chloe Jansen. Deze jongedame heeft niet alleen nog altijd veel pijn nadat een kogel in haar borst terechtkwam, ook heeft zij haar modellencarrière moeten beëindigen en slaapt zij nog altijd slecht.

Het OM was gisteren mild in het formuleren van haar strafeis tegen verdachten Maria en Martina.

,,Een strafeis van twintig tot vierentwintig jaar zou op zijn plaats zijn. Toch eist het OM twaalf jaar voor beide verdachten, vanwege hun bijdrage aan het oplossen van deze zaak.

,,Ik durf wel te zeggen dat zonder de medewerking van deze verdachten het bewijs tegen de daadwerkelijke schutters niet rond was gekomen”,

aldus officier van justitie Gert Rip in zijn requisitoir. Samen met officier Clarelli Hato-Willems is hij op deze grote zaak gezet, die volgens rechter Constantijn van Dam van Isselt een enorme impact op de maatschappij heeft gehad.

,,De vorderingen doen ook geen recht aan het verdriet en de ellende die deze gebeurtenis met zich heeft meegebracht”, aldus de rechter. ,,Die impact is groot door de hevigheid van het feit dat er op een internationale luchthaven, een publieke plaats met omstanders, een bendeoorlog is uitgevochten met automatische geweren.”

Maria en Martina ontkenden gisteren in de rechtszaal te hebben geschoten. Wel had Martina een groot vuurwapen onder zijn stoel in de auto gelegd en een patroonhouder aangenomen van medeverdachte Judrin Martis.

Maria gaf aan niet geweten te hebben wat er met het vuurwapen zou gebeuren.

,,Als ik het had geweten was ik niet meegegaan. Ik was onder invloed van drugs die avond.”

Maria reed, Martina zat op de bijrijdersstoel in de witte Huyndai Accent die achter een zwarte Kia Sportage aanreed. In die voorste auto zaten Martis, Adrian ‘Venenu’ Martha en Raily Bart die de auto bestuurde.

Volgens Rip hebben de twee verdachten die gisteren terechtstonden ‘welbewust deel uitgemaakt van het moordcommando dat naar Hato is vertrokken’.

Volgens het OM zijn het Martha en Martis geweest die op Hato al schietend op Juliana zijn afgerend, waar Martis van dichtbij zijn huls zou hebben leeggeschoten op het hoofd van Juliana die inmiddels op de grond in elkaar was gezakt. Martina zou van het plan hebben af geweten om Juliana te vermoorden, zei zijn advocaat Humphrey Johannes gisteren ter zitting.

,,Maar hij wist niet dat dit zou gebeuren terwijl er omstanders bij waren, het terrein van Hato is groot. Toen het schieten begon kon hij hier niets meer tegen doen. Hij zat er bij en keek er naar.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Bijster irritant de naam van Lips steeds te moeten lezen.
    Ga een keer op facebook zitten of versgeperst daar zitten ook van die “lichten”.

  2. @ Ma

    Je moet eens wat beter lezen mafketel. De rechter in deze zaak is Constatijn van Dam van Isselt. Dus geen Irma Lips !

  3. Justitie in Singapore en Indonesie zou in een half uur klaar zijn geweest met deze zaak met de dag erna 5 begrafenissen.

    Wij hebben Irma Lips.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties