34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Samen vuist maken’

HomeMediaAD | ‘Samen vuist maken’
Rhuggenaath: Minder afhankelijk en tegen ‘onrealistische voorwaarden’ Nederland

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) meent dat nu hét moment is om als bevolking van Curaçao samen een vuist te maken vóór minder afhankelijkheid en tégen de ‘onrealistische voorwaarden’ die Nederland verbindt aan verstrekking van de leningen in verband met de coronacrisis.

Aan de vooravond van een besluit dat vandaag moet vallen in de Rijksministerraad (RMR) bereidt de regeringsleider iedereen erop voor dat er maatregelen genomen moeten worden om zo meer economisch, financieel en mentaal zelfstandig te worden, legde hij gisteren tijdens een ingelaste spoedpersconferentie uit.

,,We hebben lang politieke instabiliteit gekend. Voor degenen die denken dat Nederland de oplossing is, wil ik zeggen: Nederland is alleen geïnteresseerd in ons als we niet hun probleem worden en we niet voor ‘gedoe’ zorgen. En dan wordt deze regering telkens verweten naar de pijpen van Nederland te dansen (‘mucha mandá’), maar ik wil niet meer afhankelijk zijn van Nederland. Ben ik een ‘mucha mandá’?

Nou, ik ben me bewust van de rol die Nederland in het Koninkrijk speelt en ik geloof in samenwerking, ook met de BES-eilanden. Maar als je geld leent, worden er condities gesteld. Daar ben ik het mee eens. Als ex-bankier weet ik als geen ander dat je voorwaarden moet stellen aan klanten die geld lenen, maar wel altijd met het doel dat die klant er sterker en beter van wordt. Nederland stelt onrealistische condities, waar wij niet aan kunnen voldoen.”

De minister-president: ,,Dus nu moeten we het zelf gaan doen, niet voor Nederland, maar voor onszelf. Zelf stappen nemen om vooruit te komen, met een sterke ‘mindset’ en als een interne eenheid. We moeten stoppen met de afhankelijke mentaliteit en de minderwaardigheid. We gaan dit samen bewerkstelligen, met iedereen in de samenleving: de private sector, de niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), het overheidsapparaat, de vakbonden, het parlement, de oppositie en de bevolking. Iedereen die een steentje wil bijdragen is ‘bon biní’.”

Curaçao moet niet meer in de verleiding komen om via Nederland aan financiën te komen, dat is slecht voor de eigen reputatie. ,,Om financieel en economisch onafhankelijk te zijn moeten we offers brengen en pijn lijden, maar op de lange termijn worden we daar sterker van. En we kunnen het, want kijk maar naar de coronacrisis. We doen niet onder voor andere landen in de wereld en we hebben beter met elkaar samengewerkt dan ooit.”

Volgens Rhuggenaath staat Curaçao op een kruispunt: ,,Óf we buigen onder de druk van buiten en volgen de besluiten die anderen voor ons nemen en ons opleggen, óf we komen samen om een eigen land te construeren.”

Met de Rijkswet financieel toezicht (Rft) wordt Curaçao klemgezet. ,,We kunnen niet naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF), niet naar de Wereldbank, niet naar de Europese Unie én niet naar onze eigen lokale banken om een lening aan te gaan. We kunnen alleen bij Nederland geld lenen en er worden zulke onrealistische eisen gesteld in deze moeilijke periode, dat we ondanks alle moeite die we doen en alle stappen die we ondernemen, hier niet aan kunnen voldoen. Zonder uitzondering moeten we dus allemaal offers brengen om de lening te krijgen en om deze terug te kunnen betalen.” De enige manier om het heft zelf in handen te nemen is om te beginnen met een grote reorganisatie van het overheidsapparaat. ,,Er moet een effectieve, efficiënte, gedigitaliseerde en veel kleinere overheid komen met nieuwe structuren, systemen en processen. Er komt een nieuw personeelsbeleid waarbij iedereen beoordeeld wordt op prestatie. Het apparaat dat in 2010 is ontworpen, is niet goed voor ons land”, aldus Rhuggenaath.

Op de korte termijn zijn er ook al andere concrete besluiten genomen. De premier somt op: Ambtenaren boven de zestig jaar kunnen met vervroegd pensioen. Het gaat om meer dan 300 mensen. Er is 35 miljoen gekort dit jaar in het overheidsapparaat, maar er wordt nog eens bezuinigd met 10 procent, wat een structurele besparing oplevert van 25 tot 30 miljoen gulden. Voor de komende drie jaar worden alle salarissen van het overheidspersoneel en alle overheidsinstanties bevroren, de zogenoemde nullijn. De omzetbelasting (ob) van 7 procent wordt verhoogd naar 9 procent. De producten zonder ob blijven gehandhaafd en de producten met 6 procent ob blijven ook hetzelfde. De benzine- en dieselprijzen worden in stand gehouden ondanks dat de olieprijzen gedaald zijn. De opbrengsten komen in het Steunfonds en worden gebruikt voor sociale ontwikkeling. Van de ministers en parlementsleden wordt 10 procent ingehouden op het salaris. Er mag niet meer dan 60 uur ‘overtime’ gewerkt worden, de rest wordt opgenomen als ‘time back’. Er wordt 5 procent extra geheven op geldtransacties via Moneygram en Western Union. Op aanraden van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het IMF, is besloten geen solidariteitsheffing in te voeren maar de indirecte belastingen te verhogen waardoor degenen die andere belastingen niet betalen, ook bijdragen. De salarissen in overheidsbedrijven en -stichtingen worden teruggebracht naar het niveau van ambtenaren. Dit plan is al getekend en goedgekeurd.

Bron: Antilliaans Dagblad

22 reacties

 1. Rhuggenaath : Er komt een nieuw personeelsbeleid waarbij iedereen beoordeeld wordt op prestatie.

  Oei, als dat door gaat, is hij zijn baan kwijt.

 2. De wind wordt uit de zeilen genomen van de oppositie. Het maskeren van het eigen falen. Huilie Huilie en de vinger naar de andere wijzen. Dus het imf, wereldbank en andere geldverstrekkers mogen ook geen eisen stellen? Neen meneertje rhuggenaath. Zo werkt het niet en dat weet je d*nders goed.Wil je een complete onafhankelijkheid? Te beginnen met pers vrijheid inperken? 2estap het inperken van de vrijheid van meningsuiting van de burgers? 3e stap proberen de curmil onder gezag van ministerie algemene zaken plaatsen? 4e stap de pontjes brug gesloten houden voor Nederlandse marine schepen, nadat ze uitgevaren zijn?

 3. Samen een vuist maken of samen de middelvinger opsteken.
  Maar dan wel naar de juiste.
  Het eiland was al in crisis voor de corona en is niet in crisis door de corona.
  Onze elite heeft niets gedaan om de crisis het hoofd te bieden.
  Onze elite is door gegaan met geld uitgeven wat er niet was. En zich zelf te verrijken.
  De maatregelen genomen door de corona hebben het naderend bankroet versneld. En onze regering? Gewoon doorgaan met het uitschrijven van ongedekte checks.
  Nood hulp voor bevolking komt uit giften van vrijwilligers.
  Distributie van noodhulp werd gedaan door vrijwilligers en nu door het Nederlandse leger. En de regering? Bezig blijven met het uitschrijven van ongedekte checks nu naar ambtenaren (om dat ze dat wettelijk verplicht zijn).
  Maar wat dan met de zorg plicht voor alle inwoners?
  Wat dan met de zorg plicht voor de zwakste in de samenleving?
  Wat dan met de zorgplicht voor industrie (het is niet veel maar is er wel)
  Het lijkt er op dat de zorgplicht beperkt is tot eigen (elite), ambtenaren, en personeel overheidsentiteiten. En de rest?
  Die kunnen shute aflopen.
  Er moet een vuist worden gemaakt of minimaal een vinger op gestoken worden. Maar dan wel naar de juiste de elite.

 4. “samen een vuist te maken vóór minder afhankelijkheid en tégen de ‘onrealistische voorwaarden’ die Nederland verbindt aan verstrekking van de leningen in verband met de coronacrisis.”

  Nederland heeft Curacao al een renteloze lening van Naf 175,127,614 verstrekt. Ik zie hier geen onrealistische voorwaarden aan verbonden, het tegendeel is waar. Het is een uitermate gunstige leningsovereenkomst vaniut Nederland naar het eiland toe.

  Verder is Nederland berid miljarden aan steun te leveren :


  Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn drie zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Zij hebben een eigen regering en parlement en zijn zelf verantwoordelijk voor bestuur en wetgeving. “Die kloppen nu bij Nederland aan voor hulp”, zegt Knops. “Dat betekent dat we aan economische steun in de vorm van leningen zeker strenge voorwaarden stellen.”

  Een daarvan is dat de landen de hulp wel door moeten geven aan ondernemers en werknemers om de economie draaiende te houden. Ook zal Nederland eisen stellen aan de overheidsfinanciën. “De drie landen hadden voor de crisis hun begrotingen al niet op orde”, zegt Knops.

  Wat meneertje niet leuk vind is :

  1. De hulp is bestemd voor ondernemers en werknemers om de economie draaiende te houden ( helemaal terecht het is niet bestemd voor graaiers )

  2. Nederland gaat eisen stellen aan de overheidsfinanciën ( weer terecht want de regering heeft door wanbeleid en corruptie getoond niet verantwoordelijk om te kunnen gaan met fondsen. Het feit dat ze hun begroting niet op orde weten te krijgen laat zien hoe incapabel deze gasten zijn )

  Eugene heeft lef om terechte en verantwoorde voorwaarden af te schrijven als : “onrealistische voorwaarden”. Dit komt ten koste van het volk dat miljarden aan hulp vanuit Nederland had kunnen krijgen.

 5. Rhuggenaath behoort dus ook tot de kliek die het eiland naar de afgrond duwt.
  Het duurde bij mij ook even. Ik had echt hoop. Maar hij maakt echt deel uit van de elite. En daar zit geen één die deugt. Hij heeft het bevestigd wat ook betekenen dat de hele elite opzij moet worden gezet. 1 over laten betekent dat de het gewoon weer terug gaat komen. Het is onkruid dat alle planten overwoekerd en verstikt.
  Onkruid wieden moet radicaal om resultaat te bereiken

 6. ” Met de Rijkswet financieel toezicht (Rft) wordt Curaçao klemgezet. De enige manier om het heft zelf in handen te nemen is om te beginnen met een grote reorganisatie van het overheidsapparaat. Er moet een effectieve, efficiënte, gedigitaliseerde en veel kleinere overheid komen met nieuwe structuren, systemen en processen. Er komt een nieuw personeelsbeleid waarbij iedereen beoordeeld wordt op prestatie”….et cetera

  Bovenstaand en paar citaten uit het verhaal van Rhuggenaath. Omdat Nederland niet gewillig is een blanco cheque uit te schrijven aan Rhuggenaath c.s. voelt R. zich klemgezet en gaat het kabinet thans allerlei efficiency slagen maken die zij allang had moeten maken ook zonder de corona-perikelen.
  Als Nederland wel had betaald volgens de wensen/eisen van R. dan had hij bovengenoemde en andere noodzakelijke plannen dus helemaal niet uitgevoerd! Dan had hij de (deplorabele ) boel de boel gelaten.
  Heb je ooit zo’n zout gegeten?! Rhuggenaath behoort dus ook tot de kliek die het eiland naar de afgrond duwt.

 7. Ik weet niet waar de term “Cunacaose Kennedy” vandaan komt, de man heeft nl noch de opleiding, klasse en charme van de Kennedy’s.
  Maar dat even terzijde.
  Het kan dus niet wat er is gebeurd, men zet geen microfoon uit waar mensen in dit geval journalisten hun vraag mogen stellen.
  Als je die niet kunt wilt beantwoorden is dat een ernom zwaktebod en geeft eigenlijk aan uit welk hout je gesneden bent.
  Deze regring die vanaf 2017 de armoedeprpblematiek had zullen aanpakken zoals in hun regeerakkoord verwoordt heeft er geen zak van terecht gebracht, ergo er zijn duizenden mensen bij gekomen. En gooi niet alles op COVID-19, ervoor was nl 31%vd bevoking ver onder de armoedegrens.
  Dus deze vlieger gaat niet op.

  Dan een reactie op de vele reaguurders die ongetwijfeld door deze regering zijn gevraagd te reageren, op diverse posts en alles op de “Makambas’ gooien, ik zeg altijd als je NL staatsburgerschap je niet bevalt wat let je dan om een andere te zoeken.
  Of doe zoals ik heb er 2.

 8. Zijn er thans mensen die met de verloren zoon overeenkomen? Jazeker, een zekere premier genaamd Eugene Rhuggenaath van de PAR partij. Deze premier wil bewijzen dat hij een beter leven voor jiunan die Corsow kon opbouwen. Hij wilde doen waar hij zelf zin in had, en hij wilde zich niet iets anders door niemand (Nederland) laten dicteren. Net als de verloren zoon verlangde deze premier naar onafhankelijkheid. YEAH. Hij dacht, uiteindelijk hebben wij (regering) allen een vrije wil en zullen voor onszelf rekenschap aan niemand afleggen. Het dilemma van deze verloren zoon werd verergerd door het feit dat niemand (Nederland) hem iets meer gaf. Maar hij raakte berooid en had helemáál geen geld meer. Hij voelde zich als een verdwaald kind dat een lieve moeder (Nederland) nodig had om hem zoals altijd te leiden. Hij ging terug naar mamma en hij wilde nóóit meer onafhankelijk van mamma (Nederland) leven. De verloren zoon kwam tot dus tot een soortgelijk besef, en het eiland (Corsow) leefde nog lang en…………..gelukkig.

 9. Begint populistische trekjes te vertonen, het volk achter zich optrommelen tegen bemoeizuchtig Nederland.

  De macht van het getal met zich mee proberen te krijgen?

  Onder tussen wordt alle wanbestuur weer onder het tapijt geveegd, wél over loontrede praten, maar niet over de torenhoge salarissen, Ennia, Giro, CBCS, SELIKOR, HNO corruptie, verspilling, benoemingen etc etc

 10. Act 2, nu gaan we zeggen dat het de schuld van Nederland is omdat wij buigen naar hun voorwaarden. maar het is genoeg wij moeten het zelf doen.

  Een verbindende vijand/zonde bok creëren
  Je achterban vergroten door het vergroten van de eigen waarde.

  Act 3 wordt een versterking van act 2 aangevuld met onderbuik gevoelens.
  Deze acties zullen samen gaan met acties van trollen op de forums.

 11. Wow onze Kennedy wil nu de grote man uit gaan hangen met stoere woorden.

  Maar zijn eigen rotzooi corruptie neptonisme durft hij niet aan te pakken?

  Kennedy hoe zit het nu met die illegale Pisas benoemingen?

  Hoe is het bij Eniia, giro en centrale bank?

 12. En wat zijn dan die voorwaarden?

  Die zou ik graag willen weten om zelf te kunnen bepalen of die onrealistisch zijn danwel niet prettig voor bepaalde mensen !

  Transparantie moet niet alleen worden toegepast wanneer het je uitkomt.

  Dat we allemaal het in onze portemonnaie gaan voelen door deze crisis is duidelijk, de verdeling van de lasten zal eerlijk mketen gebeuren.

  Populistische praat van Rhuggenaath gister en genante vertoning bij persconferentie waarbij de regels (onderwerp) tijdens de wedstrijd veranderden.

 13. ‘maar ik wil niet meer afhankelijk zijn van Nederland’

  Stop dan met waanzinnige salarissen betalen in overheids NV’s.

  Stop dan met het betalen van honderden zo niet duizenden Tilly Pikeries.

  Stop dan met dansleraren en dj’s naar hitech verkeersbeurzen te sturen, in groepen van 8.

  Kies voor kwaliteit, en dat is niet mafiameid Stella van Rijn als voorzitster va de commissie Integriteit benoemen.

  Ik krijg zin om hier, zoals de commentpolis het noemt, een kutpipo van William te plaatsen.

 14. …..”Bob traa heeft hier niet veel aan, Jardim en Lasten zitten nog steeds hun tijd uit.”…..

  @Curaçao Revisited, Ja het kaf blijft zitten, en de expertise word letterlijkt de laan uitbedreigd!!!

  Iemand anders wil daar graag hoofdtuinman worden van de geldbomen.

 15. En dit is dan gezegd tijdens een persconferentie waarbij journalisten de mond werd gesnoerd omdat die uitsluitend ging over onderwijs????

 16. “jullie moeten mijn salaris opbrengen, want ik ben niet van plan ook maar iets in te leveren en mijn vrienden ook niet.”
  klopt het eerste plan was om de belastingbetaler in Nederland te laten opdraaien voor de salarissen van Ruggie & friends. Nu lijkt dat niet te gaan lukken, en moet de bevolking zelf : de offers en de pijn zullen niet door Ruggie & friends gedragen gaan worden.

  “Er komt een nieuw personeelsbeleid waarbij iedereen beoordeeld wordt op prestatie. ”
  Bob traa heeft hier niet veel aan. Jardim en Lasten zitten nog steeds hun tijd uit

 17. Ruggenaath is volledig de weg kwijt. Begint nu met populaire opmerkingen om het stemvolk, dat Nederland haat, aan zijn zijde te krijgen.
  We moeten het samen doen zegt hij dan. Wat hij bedoelt te zeggen is echter: ‘jullie moeten mijn salaris opbrengen, want ik ben niet van plan ook maar iets in te leveren en mijn vrienden ook niet.

 18. Rhuggenaath: als Nederland ons niet geld wil geven op onze condities dan moeten we het DUS zelf doen!
  Nee R. je moet het in eerste instantie DUS zelf doen als autonoom land ( dat laatste benadruk je zelf maar al te vaak) en dan netjes vragen of belastingbetalers aan
  de andere kant van de oceaan kunnen ondersteunen bij de laatste restpuntjes.
  ( het lijkt wel of R. inmiddels tot een puppet on a string is verworden).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties