26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

AD | RvC van CBCS wil opheldering

HomeMediaAD | RvC van CBCS wil opheldering

Met reactie Isenia Schoop en commentaar van advocaat Bonaparte

De RvC en RvB van CBCS: Vlnr. Jose Jardim (RvB), Ajamu Baly, Sixiènne Jansen (Secretaris), Ahmed Bell, Dennis Richardson, Etienne Ys (Voorzitter RvC), Julian Lopez Ramirez, Jeanette Hagen, Rignaal Francisca (RvC) en Leila Matroos- Lasten (RvB).

Willemstad – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de CBCS-directie om opheldering gevraagd over de vermeende chantage van Neysa Schoop-Isenia.

,,We willen ook weten hoe de Raad van Bestuur dit verder gaat adresseren in de media”, zegt RvC-voorzitter Etienne Ys tegenover deze krant. ,,We nemen dit zeer serieus.”

Ys zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de CBCS-directie inderdaad de instructie aan haar advocaat Dave Liqui Lung heeft gegeven om over een soort integriteitsverklaring te onderhandelen: volgens Schoop-Isenia zou de bank haar als integer willen bestempelen onder de voorwaarden dat zij zich terugtrekt als kandidaat-minister, geen aangifte doet, geen civiele rechtszaak begint en geen klacht indient bij de beroepsorganisatie van accountants.

Ys zegt geen oordeel te hebben over de uitlatingen van Neysa, maar dat de RvC ook de andere kant van het verhaal wil horen. ,,CBCS moet nagaan of een dergelijke instructie is gegeven aan de advocaat en als dat niet zo is of de advocaat op eigen houtje tot deze vorm van chantage heeft besloten. Beide kan ik mij niet voorstellen.”

Het is aan de directie van CBCS om de naam van Schoop-Isenia – die inmiddels haar kandidatuur voor minister van Economische Zaken heeft ingetrokken – te zuiveren, benadrukt Ys. ,,Als RvC gaan wij ervan uit dat de Raad van Bestuur actie onderneemt om dit in goede banen te leiden. Ik denk niet dat de directie erop uit was om de naam van wie dan ook te schaden en ook niet de reputatie van de Centrale Bank.”

In een audiotape die circuleert, gaat Schoop-Isenia uitgebreid in op de wijze waarop zij zou zijn gechanteerd. Haar eigen advocaat Michael Bonapart zou van de CBCS-advocaat het voorstel voorgelegd hebben gekregen dat ‘het onderzoek zou worden gestaakt’ als zij in ruil daarvoor niet alleen akkoord ging met het terugtrekken van haar kandidatuur als minister maar ook met de eis dat zij ‘nooit meer een beleidsbepalende functie bij een financiële instelling op Curaçao zou kunnen vervullen’.

,,Deze chantage accepteer ik niet, want dat zwaard van Damocles zal de rest van mijn leven boven mijn hoofd hangen”, aldus Schoop-Isenia op de geluidsopname.

Diezelfde dag – overigens ook de dag dat de tape is opgenomen – heeft zij minister-president Eugene Rhuggenaath en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha geïnformeerd. ,,Die konden het niet geloven. In een vergadering met CBCS was juist afgesproken dat ik vandaag gebeld zou worden en dat zij een brief zouden schrijven om mijn naam van alle blaam te zuiveren”, zo zegt zij op audio, die via sociale media is verspreid. CBCS zou ook excuses moeten aanbieden.

Volgens Schoop-Isenia is uiteindelijk met Gijsbertha afgesproken dat haar advocaat Bonapart een nieuwe brief opstelt en dat hij die met Etienne Ys doorneemt ‘om ervoor te zorgen dat de brief wordt ondertekend’. Ys bevestigt dat hij door Bonapart is gebeld om de inhoud van de brief te bespreken en dat hij enkele suggesties heeft gegeven. ,,Daar is het bij gebleven.”

Feitenonderzoek RvC CBCS afgerond

Afgelopen dinsdag heeft Neysa Schoop-Isenia zich terugtrokken als kandidaat-minister, maar zij overweegt nog wel om aangifte te doen tegen CBCS bij het Openbaar Ministerie en om een klacht in te dienen tegen Matroos-Lasten bij de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants.

Schoop-Isenia (37) zou als vakminister de vroegtijdig afgetreden minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling op moeten volgen, maar tijdens de screening komt naar buiten dat door de waarnemend- president van de CBCS, Leila Matroos-Lasten, een interne memo uit 2014 met gevoelige informatie over de kandidaat-minister tijdens haar aanstelling bij de Girobank naar minister Gijsbertha is gestuurd.

Of de Centrale Bank daarmee de wettelijke geheimhoudingsplicht heeft geschonden wordt nog onderzocht. Ys: ,,Op het moment dat wij kennis hebben genomen van het doorgeven van informatie en documentatie aan de minister van Financiën hebben wij de Raad van Bestuur om opheldering gevraagd. Wij hebben een eigen onderzoek gedaan naar de feiten en dat is afgerond. Nu volgt nog een juridische analyse door deskundigen of binnen de wettelijke kaders is gehandeld. Dat kan aanleiding geven voor meer onderzoek.”

Schoop-Isenia stelde deze week in een schriftelijke verklaring dat haar terugtrekking alles te maken heeft met de omstandigheden die zijn gecreëerd door machten die ‘wettelijk niets te maken hebben met het screeningsproces en de traditionele politiek’.

In de audiotape die zij eerder opnam zegt zij het ‘dossier van vijf jaar geleden waarvan zij nooit heeft geweten dat het bestond’ helemaal te hebben doorgenomen. ,,Zelfs juristen concludeerden dat er niets was aangetroffen waarvoor ik zou kunnen worden ontslagen.”

Schoop-Isenia is op dit moment chief financial officer (cfo) bij nutsbedrijf Aqualectra.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De reactie advocaat Bonaparte op Radio Hoyer 2:

 

En een reactie Isenia Schoop zelf op Yves Guillaume Cooper Facebook live: “Neysa ta papia!”
op https://www.facebook.com/yvesgcooper/videos/10217020707323537/

4 reacties

 1. Ys is een baantjeszieke engerd, zakkenvuller eerste klas.

  Maar laat Neysa Isenia CBCS gewoon toestemming geven om de rapporten over haar wangedrag bij Giro bekend te maken.

  Wordt het duidelijk hoe Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Isenia daar schandalig hebben huisgehouden en een technisch failliete bank hebben achtergelaten.

  Opsluiten alle vier.

  Dat is inclusief de moeder van Stephen Capella.

 2. Hoe heeft meneer ys ooit de screening overleefd? Zelf verrijking bij ennia, insel air en nu cbcs. Deze man kost de samenleving handenvol geld en laat keer op keer een bende achter.

 3. Ys een opportunist doet alleen aan zelfverrijking zakkenvuller gaat over lijken intergriteit is bij hem zoek.
  Ys moet zeer zeker gecreend worden.Heeft geen ruggegraat.
  Een misselijk makende mannetje.

 4. Aha, Ys vraagt opheldering. Ys jarenlang in dienst (goed betaald) geweest bij Parman / Ansary. Inmiddels voldoende duidelijk welk mismanagement daar heeft plaatsgevonden. Relatie Ys – Anasary – Emsly Tromp. Ook dat staat vast. Hield kantoor in het Ennia gebouw. Een screening vraagt ” ïntegrity beyond doubt” dat geldt niet eens voor Ys. Alle schijn vermijden en ook opstappen, Schoon huis / Kas limpi……………

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties