34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | RvC Aqualectra: vonnis in beraad

HomeMediaAD | RvC Aqualectra: vonnis in beraad
RvC Aqualectra: vonnis in beraad | Jeu Olimpio

Willemstad – De Raad van Commissarissen (RvC) van Aqualectra neemt de uitspraak van het Hof in de civiele enquête-zaak in beraad. Advocaat Karel Frielink is gevraagd advies te geven over mogelijke vervolgstappen.

Dat zegt RvC-voorzitter Faroe Metry desgevraagd. Maar op de vraag of het vonnis aanleiding is voor Aqualectra om mensen persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade ten gevolge van het gevoerde wanbeleid, wil Metry geen antwoord geven. ,,Het is nog veel te vroeg om daarover uitspraken te doen. Het vonnis is gisteren (dinsdag, red.) pas verschenen en telt 73 pagina’s. We moeten de tijd nemen om ons erin te verdiepen. Eerst moet advocaat Frielink zijn mening vormen over de uitspraak.”

Het Hof stelt vast dat er sprake is geweest van wanbeleid bij Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK) tussen 2010 en 2012 tijdens het kabinet-Schotte, maar geeft geen oordeel over de verantwoordelijkheid van de in totaal 31 directeuren en RvC-leden. Mochten de overheids-nv’s alsnog de schade willen verhalen dan moeten zij zelf een zaak aanspannen tegen de personen die zij daarvoor aansprakelijk stellen.

Metry vindt het ‘vreemd’ dat ‘een eventuele schadebepaling wordt overgelaten aan de overheidsentiteiten’. ,,Dat maakt het moeilijker. Het is nu vrijblijvend of we al dan niet de schade gaan verhalen. Ook is de hoogte van een mogelijke claim niet bepaald. Als er sprake is van wanbeleid dan moet dat toch wel uitgedrukt worden in een bedrag.”

Volgens Metry is het belangrijk dat RdK en Aqualectra ‘uniform zijn in de wijze waarop zij optreden’. Op welke termijn de twee bedrijven en de minister als aandeelhouder een standpunt hebben bepaald, kan de RvC-voorzitter geen uitspraken doen. ,,Daarvoor is het nog veel te vroeg.”

Aqualectra-directeur Darick Jonis wil op dit moment niet reageren op het vonnis, omdat hijzelf belanghebbende is in de zaak. Hij verwijst wat zijn persoonlijke situatie betreft naar advocaat Hubert ‘Bertie’ Braam en naar de Raad van Commissarissen voor wat betreft Aqualectra als bedrijf.

In het vonnis worden een groot aantal misstanden omschreven die tussen 10 oktober 2010 en 29 september 2012 hebben plaatsgevonden bij Aqualectra. Zo zou het nutsbedrijf haar aandelen in BOO zonder tegenprestatie hebben overgedragen aan RdK en zou daarmee 258 miljoen gulden zijn verdampt.

Directeuren werden geschorst en ontslagen en de toenmalige RvC is op de stoel van de directie gaan zitten. Ook zou onverantwoord veel gebruik gemaakt zijn van consultants en leveranciers die tegen hoge vergoedingen diensten verleenden, zonder dat de aanbestedingsprocedures werden gevolgd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties