Den Haag – Het conflict tussen de regeringen van Sint Maarten en Nederland over het wederopbouwfonds dreigt te escaleren.
Nadat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties premier Marlin dit weekeinde telefonisch duidelijk had gemaakt vast te houden aan gestelde voorwaarden, verweet Marlin de Nederlandse regering ‘de burgers van Sint Maarten in gijzeling te houden’.
De minister-president overweegt op het vliegtuig te stappen voor een ultieme poging om Plasterk te overtuigen de voorwaarden voor financiering van de wederopbouw in te slikken. Wat de bewindsman betreft is Marlin ‘altijd welkom voor een gesprek, maar de logische voorwaarden staan’.
De premier heeft, zoals deze krant gisteren berichtte, de voorwaarden – de onmiddellijke instelling van een integriteitskamer en het inzetten van de Koninklijke Marechaussee en Nederlandse douanebeambten voor de grensbewaking – vrijdag per brief van de hand gewezen.
Naar aanleiding daarvan is er in het weekeinde telefonisch contact geweest tussen Marlin en Plasterk. ,,De minister heeft nogmaals benadrukt dat Nederland vasthoudt aan de gestelde voorwaarden van toezicht op integriteit en versterkte grenscontrole”, aldus de woordvoerder van de minister, die bevestigt dat de premier heeft aangekondigd naar Nederland te komen.
Marlin heeft zich na het telefoongesprek laten ontvallen dat Nederland de door orkaan Irma getroffen burgers op Sint Maarten gijzelt door vast te houden aan de twee voorwaarden. De woordvoerder van BZK laat weten die opvatting ‘uiteraard’ niet te delen. ,,De voorwaarden zijn in het belang van de bevolking van Sint Maarten. Grote bestedingen aan bouwprojecten zijn altijd integriteitsgevoelig en Sint Maarten bleek in het recente verleden op dat gebied problematisch. Om een juiste besteding van het geld te garanderen, houden we dus vast aan de voorwaarden.”
Nederland is bereid – als eerste bijdrage – 200 tot 300 miljoen euro in een wederopbouwfonds te storten, bestaande uit een deel schenking en een deel renteluwe noodkredieten. Het onderwerp staat op de agenda van de (Rijks)ministerraad van vrijdag, de eerste van het kabinet-Rutte III met een nieuwe bewindspersoon voor Koninkrijksrelaties, staatssecretaris Raymond Knops. Verwacht wordt dat hij de lijn van Plasterk volgt, aangezien daar ook in de Tweede Kamer én bij grote delen van de Sint Maartense burgers brede steun voor is.
Als de regering van Sint Maarten zich niet alsnog neerlegt bij de voorwaarden, heeft Nederland nog wel een optie om de patstelling te doorbreken. Dat kan door met een beroep op het Statuut (artikel 51) via de Rijksministerraad medewerking afdwingen. Tot die tijd houdt Den Haag de hand op de knip.
Bron: Antilliaans Dagblad
Tja, als je als bevolking van sint maarten een door en door corrupte regering kiest omdat je denkt daardor zelf mee te kunnen graaien moet je niet schijnheilig huilie huilie doen als de rest van de wereld bij dit gajes toch even wat meer garanties wil hebben. Gelukkig is er ook een snel groeiende groep inwoners die dit spelletje van Marlin door heeft. En laat nu juist die groep vierkant achter het beleid vsn Plasterk staan.
Marlin wil geen grenscontrole want dan kan je niet makkelijker smokkelen
Plasterk is morgen weg. Komt er een ex woordvoerder van Defensie aan het bewind. Als staatssecretaris. Veel plezier ermee.
@ Renee van Aller,
Wanneer ik uw relaas zo lees dan bekruipt mij het gevoel dat u wellicht verstand heeft van juridische zaken, doch niet al teveel van corruptie en hoe dat in zijn werk gaat.
Enig inzicht in deze materie is wellicht wel interessant voor uw beeldvorming.
Het komt mij voor dat u nog altijd van mening bent dat graaien in de pot ook letterlijk zo gaat, oftewel er staat 100 miljoen op de rekening, boek maar even 1 miljoen over naar mijn rekening.
Helaas werkt het niet meer zo, vroeger wel, tegenwoordig gaat het anders. Tegenwoordig werkt men op een slimmere manier oftewel de overheid huurt een pand, waar keurig een beslissing over wordt genomen, alle procedures worden gevolgd en het pand krijgt de beoordeling exceptioneel, maar…..de prijs is vele malen hoger dan de marktwaarde. Dat kan men dan goedpraten op grond van de zogenaamde kwaliteit van het pand en zo kan men dus iedere maand een fors bedrag overboeken naar de eigenaar, die het geld vervolgens weer verdeeld onder de betrokken politici.
Ander voorbeeld ? De wederopbouw moet verplicht worden uitgevoerd door daarvoor geselecteerde bouwbedrijven en jawel, die bedrijven zijn op de een of andere manier (direct of via stromannen) eigendom van de politici. Deze ‘scheme’ zien we veel in de Balkanlanden waar men EU subsidies op deze manier in de achterzak laat verdwijnen.
Ander voorbeeld ? Men stelt een bureaucratisch systeem in, waar natuurlijk zeer veel vrienden, kennissen etc te werk worden gesteld tegen absurde salarissen. Al die salarissen worden betaald uit het hulpfonds en men werpt een rookgordijn op dat ons moet laten geloven dat er keurig volgens de regels wordt gewerkt. Uiteraard met veel werkbezoeken, declaraties etc. Hier op Curacao kennen we dit fenomeen in de vorm van het Multi Disciplinair Team o.l.v. Wiels wat zich bezig houdt met de toekomst van de ISLA.
Ander voorbeeld ? Er moeten publieke werken worden uitgevoerd en uiteraard worden hiervoor bedrijven gekozen die qua kosten ongeveer 3 x het normale niveau werken, ook net zijn opgericht en die ook geen echte werkzaamheden gaan verrichten. Als ze al wat doen dan rotzooien ze lekker aan, waarna een ander bedrijf het af mag maken, maar daar niet voor krijgt betaald.
Ook dit scenario kennen we op Curacao, namelijk bij de reparatie van de wegen. Ineens waren daar een paar spookbedrijven, in handen van familie en vrienden van politici, die ook moesten meedoen aan de inhaalslag bij de wegen.
Bij al deze voorbeelden is de zogeheten ‘paper trail’ prima in orde. Sterker nog, er is geen speld tussen te krijgen, alleen de hoogte van de bedragen is problematisch, maar ook daar kan men wel een mouw aanpassen.
Dus ja, wanneer je weet dat dit zo gaat gebeuren dan moet je zorgen dat je kei- en keiharde voorwaarden stelt.
Verwijzen naar corruptie gevallen in andere landen heeft niet zoveel zin. Je zou namelijk ook naar Singapore kunnen verwijzen, waar geen corruptie voorkomt, doch dat doen maar weinigen.
Het feit dat het ergens anders niet goed gaat hoeft niet in te houden dat je dan maar moet accepteren dat het op St Maarten ook fout moet gaan.
@Mw. van Aller, ik ben het grotendeels eens met u. Aan de andere kant vraag ik me toch af of al dit gedonder misschien niet een kwestie zou kunnen zijn van ‘eigen schuld, dikke bult’. (?) :)
@Renée van Aller schreef;
“Nederland wil kennelijk Sint Maarten nog verder kleineren, waarom?”
Daar zou ik geen antwoord op kunnen geven, ken de beweegredenen niet. Ben trouwens wat betreft de politiek, met name zoals die op Curaçao en de rest van de voormalige Nederlandse Antillen wordt bedreven, een volslagen leek..
Maar ik heb toch liever dat de Nederlandse politici de St.Maartense politici kleineren i.p.v. hun gram bij of op de St.Maartense bevolking te halen.. Want Nederland treedt, vind ik, wel bijzonder empathieloos op tegen de bevolking die in feite weinig van doen heeft met eventuele corruptieve activiteiten van St.Maartense politici/bestuurders. Het is eigenlijk heel laf om de bevolking te straffen voor eventueel gepleegde wandaden van hun bestuurders.
Over kleineren gesproken…
13 St.Maartenaren, 8 volwassenen en vijf kinderen die vanwege megaorkaan Irma naar Nederland vluchtten.
En in Nederland aangekomen dan tot hun schrik en verbazing te horen kregen dat ze terug moesten. Maar dat is nog niet alles, ze mochten zich ook niet in een gemeente inschrijven, maar werden in een asielcentrum gedumpt. Daar stonden zij dan met hun zo geliefde Nederlandse paspoort in de hand, maar feitelijk zijn ze minder dan een asielzoeker beschouwd én behandeld, enkel omdat ze koninkrijksburger zijn?!? Ik weet het niet.
Het gekke is dat er op Curaçao weinig ruchtbaarheid is gegeven aan genoemde kwestie. In ieder geval heel sobertjes…Ik snap wel wat de reden is, op Curaçao leven ze namelijk in een fantasie-wereld, een soort van bubbel. Waarschijnlijk met de achterliggende gedachte dat het de Curaçaoënaars niet zal overkomen…Maar het Nederlandse paspoort van de St.Maartenaar verschilt naar mijn weten in niets van het Nederlandse paspoort van de Curaçaoënaar…. :lol:
P.S.,
Zeer waarschijnlijk denkt de Curaçaose Curaçaoënaar aya op ‘fantasie-eiland Curaçao in tha bubble’, dat er wel verschil is tussen hun NL paspoort en die van de St.Maartenaren..ha ha ha ha ha…) :lol: :lol: :lol:
Nederland wel kennelijk Sint Maarten nog verder kleineren, waarom? Als er twijfel heerst over besteding van de hulpgelden, doe het dan via integere kanalen. Laat het bestuur niet verder onnodig aan gezichtsverlies lijden. Plasterk zou er goed aan doen zich te verdiepen in de strategie van Gracián. Ook de VVD ontkende misstanden in eigen gelederen altijd standvastig, evenals het CDA. Totdat onderzoeken van integere journalisten lieten zien, dat er bewijsbaar diepe doofpotten waren.
Hulpgelden kunnen worden besteed via de Rekenkamer, de CAD, de Centrale Bank, het kabinet van de Gouverneur of via de KMAR. Die is al aanwezig zei de premier vanmorgen. ‘DH | William says St. Maarten has Plan B, but is confident that reason will prevail in Holland.’ Met toezicht van de Rekenkamer en assistentie van de Raad van State van het Koninkrijk. Voorkomen moet worden dat Sint Maarten nog verder in een slecht daglicht wordt gesteld. Dat kan alleen voor Nederland nuttig zijn. Dergelijke gevaarlijke strategieën, die slecht zijn voor Sint Maarten en de bewoners moeten worden beëindigd. Een AMvRB volgens artikel 43 lid 2 van het Statuut, lijkt geen juiste oplossing onder de explosieve omstandigheden. Het lijkt erop dat Plasterk/Nederland de situatie in Sint Maarten verder wil laten escaleren. Dat gebeurt exact op dezelfde manier als in 2008 in Aruba, onder de bekwame leiding van VNO en de toenmalig super PG. Toen wilde Nederland feitelijk ondeugdelijk bestuur versterken. In theorie werd een heel ander verhaal verteld natuurlijk. Een knap staaltje van fake nieuws, avant la lettre. Renée van Aller&John de Vries