29 C
Willemstad
• dinsdag 8 oktober 2024

Extra | Journaal 4 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, October 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Ruim 31 mln voor zoektocht exploitant Isla

HomeMediaAD | Ruim 31 mln voor zoektocht exploitant Isla
Premier: Stijging economische bijdrage olie-industrie naar 10 tot 13% | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In de zoektocht naar een strategische partner voor de Isla-raffinaderij is tot en met 31 december 2019 in totaal 31,41 miljoen gulden besteed. Dat stelt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in een brief aan de Staten.

In zijn schrijven geeft de minister-president antwoord op vragen die eerder door Statenlid Marilyn Moses (MP) werden gesteld over de deal met de Klesch Group voor de overname van de raffinaderij. Daarbij geeft Rhuggenaath ook een overzicht op ‘high level’ van de kosten die zijn gemaakt gedurende de zoektocht naar en de onderhandelingen met een nieuwe partner voor de raffinaderij.

De gemaakte kosten zijn inclusief die van lokale en internationale experts, zo meldt de premier. In het overzicht zijn het MDPT (Multidisciplinair Projectteam) – en wat later de Project Management Organization, PMO is geworden – en de PMU (Project Management Unit, bestaande uit diverse overheidsinstanties en ministeries onder leiding van secretaris-generaal Stella van Rijn van Algemene Zaken) opgenomen.

Het MDPT heeft onder leiding van Werner Wiels van 2014 tot en met 28 juni 2017 een bedrag van 16,80 miljoen gulden uitgegeven aan het proces. Van 29 juni 2017 tot 31 december 2018 is door het MDPT/PMO in totaal 6,27 miljoen gulden besteed. Het jaar daarop, van 1 januari tot en met 31 december 2019, waren de gemaakte kosten van PMO 8,16 miljoen gulden. En van 1 augustus tot en met 31 december datzelfde jaar gaf de PMU 0,18 miljoen gulden uit aan het proces.

De kosten van MDPT en PMO vallen niet onder de begroting van de regering, maar raken de begroting van Refineria di Kòrsou (RdK). De kosten van de PMU zijn wel opgenomen in de regeringsbegroting. Voor PMU is tot medio 2020 een bedrag van 1,2 miljoen gulden gereserveerd, waarvan tot op dit moment 0,18 miljoen gulden is gerealiseerd, aldus Rhuggenaath.

In zijn brief aan Moses legt de premier wederom uit dat er met de deal met de Klesch Group als nieuwe exploitant van de raffinaderij zowel op directe als indirecte wijze geld in het laatje van de overheid komt.

,,De directe inkomsten die naar RdK gaan en daarna gedeeltelijk via dividend naar het Land Curaçao zijn de 15 miljoen dollar op jaarbasis (elk jaar geïndexeerd) en de ‘through put fee’ van tussen de 9 en 15 miljoen dollar op jaarbasis (eveneens geïndexeerd)”, aldus de minister-president.

Andere indirecte voordelen zijn de hoeveelheid economische activiteiten die Klesch naar Curaçao trekt, zoals het gebruik van de boten van Kompania di Tou Kòrsou (KTK) om tankers naar de raffinaderij en Bullenbaai te begeleiden en de inkoop en verkoop van brandstof (negen verschillende producten) voor Curoil.

,,Ook kunnen er voordelen worden verwacht uit de ontwikkeling van andere activiteiten op het terrein van 180 hectare dat is vrijgekomen.”

De premier geeft tot slot aan dat RdK en PMO verwachten dat de economische bijdrage (GDP) van de olie-industrie mettertijd kan stijgen van het huidige 4 procent naar 10 tot 13 procent, ‘hetgeen onder normale omstandigheden de bijdrage is van de olie-industrie van Curaçao’, aldus Rhuggenaath. Een procent GDP staat gelijk aan een bijdrage van 57 tot 60 miljoen gulden per jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. GELD EN GEZONDHEID SPELEN GEEN ROL BIJ HERSTART ISLA
    Ruim 31 miljoen is er uitgegeven aan vergoeding commissieleden (MDPT, PMO, PMU), deskundigen, onderzoeken, rapporten, advocaten. Maar een nieuwe Hindervergunning met moderne milieunormen…..is er nog niet! Nee “want dat is heel veel werk” staat er letterlijk in het verzoek van RdK aan onze Minister van Volksgezondheid van november 2019. En dus mag Klesch, als het aan onze regering ligt, 5 jaar (!) doorgaan op de oude Isla vergunning uit 1997. En komen er weer zwarte giftige wolken die het leven onder de rook verzieken en dood en verderf zaaien.

    Is de overheid dan opnieuw vergeten dat zij de taak heeft de burgers te beschermen? Legt zij het vonnis van de rechter naast zich neer om per 1 september 2020 een Hindervergunning met moderne gezondheidsnormen te handhaven?

    SMOC heeft bezwaar aangetekend tegen de ‘nieuwe oude’ Hindervergunning voor RdK, maar vreest dat de rechter een enorme dwangsom zal moeten verbinden aan het zo mooie vonnis in de zaak CAE vs Overheid. Want geld speelt voor degenen die de toekomst bepalen van de raffinaderij en het leven onder de rook kennelijk geen enkele rol……

  2. Ruim 30 miljoen uitgegeven aan wat? Rapporten, reizen, MDPT-PMO-PMU leden, en ingehuurde deskundigheid? Maar een actuele Hindervergunning met moderne normen, zoals de rechter heeft gevonnist (met Handhaving per 1 september 2020), nee die is er nog niet, zo bevestigde opsteller Haskoning ons. Daarvoor heeft onze Minister van Volksgezondheid vijf jaar extra de tijd gegeven aan RdK, want “dat is heel veel werk…”, zo staat er letterlijk in het verzoek van RdK uit november 2019.
    SMOC heeft bezwaar aangetekend tegen de Hindervergunning voor RdK. Want als de schoorstenen weer gaan roken, zal dat alleen mogen onder voorwaarde van een strikte handhaving van moderne luchtkwaliteitsnormen. Of legt de overheid opnieuw een vonnis van de rechter naast zich neer in het belang van de zogenaamde economische steunpilaar en laat zij de bewoners onder de rook opnieuw stikken in zwarte wolken van zware metalen, fijnstof en zwavel? En dan hebben we het nog niet eens over de CO2 uitstoot en het klimaat, waar binnen het Koninkrijk iets aan gedaan moet worden…..

  3. Het MDPT heeft onder leiding van Werner Wiels van 2014 tot en met 28 juni 2017 een bedrag van 16,80 miljoen gulden uitgegeven aan het proces.

    Geld uitgegeven aan snoepreisjes en bysides.

  4. In de zoektocht naar een strategische partner voor de Isla-raffinaderij is tot en met 31 december 2019 in totaal 31,41 miljoen gulden besteed.
    Dat vind ik nog al wat. Hoe is het besteed? En hoeveel van het geld is “verdwenen” onder wiens verandwoordelijkheid? En er is nog meer geld voor gereserveerd terwijl er een partner gevonden is? Voor de rest is hetgeen verklaard door de MP niets nieuws en niet verduidelijkt. Dus geen verdere details over de klesh deal.

  5. kunnen wij hier niet gewoon eens naam en rugnummer gaan noemen? Welke locale experts hebben geld ontvangen en om hoeveel geld gaat het hier? 31 mln is een hoop geld voor die stink raffinaderij

  6. …….”Het MDPT heeft onder leiding van Werner Wiels van 2014 tot en met 28 juni 2017 een bedrag van 16,80 miljoen gulden uitgegeven aan het proces.”……

    Over de balk gesmeten en In de zakken verdwenen van W.Wiels vriendjes…..en gedoogd door Minister Asjes, zodat hij koste wat kost op het pluche kon blijven zitten

    Feitelijk betalen we nu gastax voor, de gevulde zakken van de gefaalde politici en directruren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties