31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 11:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Robbie’s toch niet bij PSB bank

PSB bank directeur Daniel Hodge verandert van gedachten: voorlopig geen nummerkantoren als klant | foto: Dulce Koopman

Willemstad – PSB Bank heeft besloten om voorlopig geen nummerkantoren als klant aan te nemen. Dus ook niet Robbie’s Lottery dat alle hoop op de lokale bank van de overheid had gericht nu de bankrekeningen bij MCB worden afgesloten.

,,We hebben vooralsnog besloten om niet in zee te gaan met nummerkantoren”, zegt PSB-directeur Daniel Hodge desgevraagd. Dat heeft volgens Hodge te maken met het feit dat de rifero’s, zoals de loterijhouders op Curaçao ook wel bekend staan, worden gezien als ‘high risk’. ,,Dat brengt de nodige kosten met zich mee en die moeten goed worden afgedekt. Daar moeten adequate oplossingen voor worden gevonden.”

Enkele weken geleden ging de PSB-directeur er nog vanuit dat het zou lukken om de nummerkantoren die de bank in het vizier had van dienst te kunnen zijn. Eind juni noemde Hodge ‘haalbaar’. Dat zou goed nieuws zijn voor alle nummerkantoren, omdat banken hen steeds vaker niet langer in het klantenbestand willen hebben, maar zeker voor Robbie’s Lottery dat eind vorige maand al niet meer zou kunnen bankieren bij de Maduro & Curiel’s Bank (MCB).
MCB moet, net zoals andere lokale commerciële bankinstellingen, de dienstverlening aan bepaalde klanten stoppen om te voorkomen dat de relatie met correspondentbanken in het buitenland stukloopt. Dat heeft te maken met de internationale druk om te voldoen aan eisen van compliance en de-risking.

- Advertentie -

Met de PSB Bank leek Robbie’s uit de brand, omdat het primair een spaarbank is die lokaal opereert en geen internationale contacten heeft met correspondentbanken. Particulieren en bedrijven kunnen sinds enkel jaren een lopende rekening openen om betalingen te doen en geld te ontvangen.

Directeur Hodge zei destijds niet zomaar alle nummerkantoren te accepteren als rekeninghouder maar pas na een ‘due diligence’. Maar dat onderzoek is niet doorslaggevend geweest om nu af te zien van het aantrekken van rifero’s als klant.

Het gaat om het grote risico dat de bank loopt met bedrijven in de loterijsector. ,,Dat is algemeen bekend en aanvaard in de financiële sector. Er gaat veel cash geld om in die wereld en dat brengt risico’s met zich mee, met name voor wat betreft de herkomst van gelden”, aldus Hodge. Als er een oplossing wordt gevonden om de extra kosten van risicobeheersing te dekken, kan PSB alsnog anders besluiten en bepaalde nummerkantoren toestaan een rekening te openen.

Wat op dit moment de concrete gevolgen voor Robbie’s Lottery zijn, is nog onduidelijk. Het is deze krant niet gelukt via de MCB bevestigt te krijgen dat de rekeningen van het nummerkantoor inmiddels inderdaad zijn afgesloten. MCB kreeg eerder de steun van de rechter die oordeelde dat de bank de contractuele relatie niet langer kon voortzetten na de strafrechtelijke veroordeling in 2016 van zowel Robertico dos Santos als zijn rechtspersonen.

- Advertisement -

Volgens Robbie’s Lottery staan 120 banen op Curaçao op het spel en nog eens 70 op Sint Maarten.

Dos Santos werd veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Een bedrag van 72,5 miljoen gulden werd verbeurdverklaard. De loterijbaas bleef betrokken bij de onderneming, ondanks toezeggingen afstand te nemen.

Na de veroordeling in 2016 kwam Dos Santos opnieuw in het nieuws in verband met witwassen in de strafzaken Troya op Curaçao en Cymbal in Nederland tegen de Curaçaose zakenfamilie Grynsztein.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Vonnis MCB vs Dos Santos/Smartplay: Banken niet verplicht Robbie’s Lottery en Smartplay als klanten te behouden. Hof 19 maart 2019: “Feit blijft immers dat het loterijbedrijf nog steeds wordt uitgeoefend door en voor de strafrechtelijk veroordeelde (rechts)personen met wie MCB en WIB rechtens niet tegen hun wil zaken behoeven te blijven doen”

Meer informatie over de instandhouding van de loterijenvergunning van de veroordeelde Robbie dos Santos en zijn criminele organisaties : https://knipselkrant-curacao.com//blog-koninkrijksbelangen-maximus-moordmotief/

Bientu vonnnis (van 1 april 2016) inzake Openbaar Ministerie vs Robbie Dos Santos en zijn bedrijven Jamaroma, The Money Game en Administratiekantoor Dollar. Veroordeling voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

2016 04 01 Vonnis Openbaar … by on Scribd

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Zo integer is onze Banko Amigu, MCB

    Ze hebben flink verdiend aan de bankkosten die bij elke dollar witwas swipe in rekening werd verdiend.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -