31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Robbie: Nog niets nieuws gehoord

HomeMediaAD | Robbie: Nog niets nieuws gehoord
Dos Santos (m) zegt in de Extra wel dat hem vragen zijn gesteld over expremier Gerrit Schotte (MFK), die tevens vastzit (wegens ambtelijke fraude), en dat hem ook verschillende andere politieke zaken werden voorgehouden | JJosephaNews

Willemstad – Robertico ‘Robbie’ dos Santos, die twee weken geleden op maandag 18 november op Sint Maarten werd opgepakt in verband met de strafzaak Maximus naar de opdracht(gever) van de moord op politicus Helmin Wiels in mei 2013, zegt dat hem tot nu toe ‘niets nieuws’ is voorgelegd of gevraagd.

De loterijbaas, bekend van Robbie’s Lottery, zegt dit vanuit de gevangenis op Curaçao in een kort vraaggesprek met de krant Extra, die hier gisteren over berichtte. ,,Ze hebben mij nog niets nieuws gevraagd vergeleken met vijf jaar geleden”, aldus de gedetineerde, die vandaag weer wordt voorgeleid.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt sinds de eerste aanhouding van Dos Santos in de zaak Maximus nieuw belastend bewijsmateriaal tegen de loterijmagnaat te hebben verzameld en kon hem op basis hiervan aanhouden. In augustus 2014 werd hij, na zijn eerste arrestatie in deze zaak, door het gerecht op vrije voeten gesteld. Dos Santos bleef al die tijd wel verdachte.

De nieuwe bewijzen zijn nu door het OM in processen-verbaal overgelegd aan een rechtercommissaris, die oordeelde dat er voldoende ernstige bezwaren en gronden aanwezig zijn voor de bewaring van Dos Santos. De bewaring is volgens de wet voor ten hoogste acht dagen van kracht. Daarna werd Dos Santos opnieuw aan een rechter-commissaris voorgeleid, die besloot dat de loterijbaas langer wordt vastgehouden.

In gesprek met de Papiamentstalige krant zegt de 62-jarige verdachte dat hij zijn aanhouding betreurt en nog steeds niet begrijpt waarom hij wederom is aangehouden, omdat hij nog niets nieuws heeft gehoord tijdens de ondervragingen.

Dos Santos zegt in de Extra wel dat hem vragen zijn gesteld over expremier Gerrit Schotte (MFK), die tevens vastzit (wegens ambtelijke fraude), en dat hem ook verschillende andere politieke zaken werden voorgehouden. Hij heeft naar eigen zeggen verteld niets te weten van en over Schotte en dat hij evenmin iets te maken wil hebben met ‘politikeria’ (politiek gedoe).

Feit is overigens wel dat Robbie dos Santos jaren terug door Schotte werd genoemd als een van de voornaamste partijfinanciers van zijn Movementu Futuro di Kòrsou (MFK).

Volgens de ‘rifero’, zoals loterijhouders worden genoemd, wordt hem onrecht aangedaan en dat hij weer eens helemaal onterecht vastzit. Multimiljonair Dos Santos beklaagt zich over de slechte kwaliteit van het eten in de gevangenis en zegt te hopen dat zijn verblijf achter de tralies spoedig achter de rug zal zijn.

Hij wordt bijgestaan door advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Sulvaran is ook de advocaat van de halfbroer van Dos Santos, George ‘Jorge’ Jamaloodin, die – eveneens in de zaak Maximus – dit jaar is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar. Het gerecht vond het voldoende bewezen dat Jamaloodin – voor MFK oud-minister van Financiën in het kabinet-Schotte, waar de partij Pueblo Soberano van Wiels deel van uitmaakte – zich schuldig heeft gemaakt aan het uitlokken van en de betaling voor de moord op de PS-voorman.

Hun broer Amparo dos Santos, naast ondernemer ook politicus en leider/Statenlid van Kòrsou di Nos Tur (KdNT), heeft aangegeven nog maar enkele reacties te hebben ontvangen in verband met het door hem uitgeloofde bedrag van één miljoen dollar (bijna 1,8 miljoen gulden) voor de gouden tip die leidt tot het vinden van de opdrachtgever van de Wiels-moord. Veel is het nog niet. Daarom gaat Amparo, zegt hij, deze week via de media duidelijker proberen maken wat de bedoeling is. Hij hoopt dat mensen durven op te staan om de waarheid te spreken.

Want de familie Dos Santos/Jamaloodin heeft volgens de parlementariër niets te maken met de moord zes jaar geleden. In het onderzoeksteam dat hij hiervoor heeft opgetuigd, om de tips uit te zoeken, zitten volgens Amparo dos Santos ook medewerkers van de Mexicaanse inlichtingendienst. Robbie dos Santos wordt op 20 januari aanstaande 63 jaar. Hij was op de dag van de moord op zondag 5 mei 2013 niet op Curaçao. Hij wordt dan ook niet verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering van de moord.

De kern van de verdenking was en is vermoedelijk gelegen in de vermeende betrokkenheid bij het (mede) geven van de opdracht en/of dat door hem voor de uitvoering daarvan (mede)betaling( en) zijn gedaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties