29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

AD | RMR zat fout met aanwijzing

HomeLandenArubaAD | RMR zat fout met aanwijzing

Door René Zwart

RMR zat fout met aanwijzing aan Gouverneur Fredis Refunjol van Aruba
RMR zat fout met aanwijzing aan Gouverneur Fredis Refunjol van Aruba

Den Haag – De Rijksministerraad (RMR, lees: Nederland) heeft ernstige procedurele steken laten vallen bij het opleggen van een verbod aan gouverneur Fredis Refunjol om de Arubaanse landsbegroting te tekenen.

Dat kan worden opgemaakt uit het antwoord van de Raad van State op vragen van de Tweede Kamer over de aanwijzing die de RMR in juli vorig jaar op voorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de gouverneur gaf om te voorkomen dat de reeds door de Staten goedgekeurde begroting 2015 werd vastgesteld.

De bewindsman dwong zo een vergaande rol voor het College financieel toezicht af om zich dwingend te kunnen bemoeien met het begrotingsbeleid van het kabinet Mike Eman. De premier was ervan overtuigd dat de RMR door de aanwijzing in strijd met het Statuut en dus onrechtmatig handelde. Hij ging uit protest korte tijd in hongerstaking.

De gisteren gepubliceerde ‘voorlichting’ van de Raad van State stelt Eman in het gelijk. Hoewel de Raad zich beperkt tot een (overigens zeer grondige) uitleg van de wet- en regelgeving in het Koninkrijk kan er geen misverstand over bestaan dat er meer aanleiding voor tevredenheid is bij de regeringen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten dan bij het kabinet Rutte.

De toelichting van de Raad van State duidt er namelijk op dat de Rijksministerraad het Reglement voor de Gouverneur tot buiten de grenzen heeft opgerekt om Refunjol te dwingen in strijd te handelen met zijn positie als hoofd van de landsregering.

Het geven van nieuwe bevoegdheden aan gouverneurs kan wel, maar dan dient dat via het veel zwaardere instrument van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur te geschieden. In dat geval moet advies aan de Raad van State worden gevraagd en dat was precies wat de Nederlandse regering per se wilde voorkomen.

Het meest pijnlijke voor het kabinet Rutte is de constatering dat het de gouverneur (en dus de koning) ernstig in verlegenheid heeft gebracht. Het heeft er immers alle schijn van dat Refunjol door het ministerie van BZK onder onoorbare druk is gezet een wetsovertreding te begaan.

Als ook de staatsrechtgeleerden tot deze slotsom komen, kan nog een spannend debat in de Tweede Kamer tegemoet worden gezien.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties