26 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 08:17

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Rijk moet begroting Curaçao op orde brengen’

Premier Rutte tijdens zijn bezoek aan Curaçao. beeld ANP

Het Rijk moet ingrijpen om de begroting van Curaçao op orde te brengen. Dat stelt het College financieel toezicht (Cft) dat de Rijksministerraad adviseert over te gaan tot het geven van een aanwijzing aan Curaçao. Daarmee kan Den Haag het eiland dwingen bezuinigingen door te voeren.

Het advies is maandag gegeven aan premier Mark Rutte, die naar alle waarschijnlijkheid het advies zal opvolgen. Hij zal dat doen als voorzitter van de Rijksministerraad, dat is het Nederlandse kabinet aangevuld met drie leden uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het Cft is opgericht om de begroting van de Caribische gebieden van het Koninkrijk te controleren.

Probleem is dat inkomsten en uitgaven van Curaçao niet in evenwicht zijn en het financiële beheer niet op orde is. Al sinds 2016 zijn er zorgen over de financiën van het land. Er was in 2017 en 2018 bij elkaar een tekort van 180 miljoen gulden (ongeveer 90 miljoen euro). Voor 2019 dreigt een tekort van 100 miljoen gulden (50 miljoen euro).

Speciale regeling

- Advertentie -

De regering van Curaçao wil dat Rutte toestaat dat er een tekort is op de begroting van 2019. Daarbij wil ze gebruikmaken van een regeling die vorig jaar werd toegepast op Sint Maarten. Nadat orkaan Irma in 2017 veel gebouwen en de luchthaven had verwoest, waren er minder inkomsten voor de regering van Sint Maarten en kon de begroting van 2018 niet sluitend zijn.

De huidige economische ineenstorting van Venezuela is net zo’n grote ramp, stelt de regering. Volgens minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de crisis in Venezuela negatieve gevolgen voor 25 procent van de Curaçaose economie en kan de begroting daarom ook niet sluitend zijn, tenzij er veel te drastisch wordt bezuinigd.

Bron: Algemeen Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. De Rechtsstaat, je hebt 100% gelijk. Een actuele regering bestaande uit politieke partijen, die twee jaar geleden tijdens de laatste verkiezingen zeiden dat ze de financiele problemen zouden gaan oplossen, dit ook in een regeerakkoord hebben vervat, heeft nu een brevet van onvermogen ontvangen van het Cft.

  Politieke partijen overigens, die in andere samenwerkingsverbanden, ook in alle vorige regeringen zaten.

  Financiele problemen overigens, die reeds (ver) voor het referendum van 2005, ook al hun gelding deden.

  Kortom, een aanwijzing en brevet van onvermogen voor de regeringspartijen, die inmiddels niemand doet of mag verbazen, ongeacht de vraag of je (er nu wel of niet) persoonlijk aan hebt bijgedragen door de stem die je telkenmale hebt uitgebracht.

 2. Zielig vent die Mosseljongen.

  Ga er voor zorgen dat degenen die geen werk hebben aan het werk komen i.p.v. van je tijd verdoezelen mij aan het werk te krijgen.

  Wijsneus ik heb een baan, en niet door MFK geregeld.

 3. @ Derechtsstaat, heb net een leuke job voor je gezien, met een MFK protestbord rond lopen op het Wilhelmina plein, met daarop gekladerd ik wil een referendum met doel dat wij voor een Reforma kiezen zodat het gespuis Gerrit de Raaf straks als hij los is de boel kan overnemen, ik denk dat het beter is als NL Curacrim voor de keuze zet, met of onafhankelijk of NL neemt het hele zooitje over en trapt al het ongedierte wat aan de macht is de zee in.

 4. Het Rijk moet ingrijpen om de begroting van Curaçao op orde te brengen. Dat stelt het College financieel toezicht (Cft) dat de Rijksministerraad adviseert over te gaan tot het geven van een aanwijzing aan Curaçao. Daarmee kan Den Haag het eiland dwingen bezuinigingen door te voeren.

  Dus dan zal er een stop komen op snoepreisjes? Worden alle politieke vriendjes met dure salarissen naar huis gestuurd? Geen subsidies meer naar vage stichtingen?

 5. De schuld aan Venezuela kan.

  Maar niet nadat je Ensley Tromp tientallen Jaren een jaarsalaris van 2 miljoen hebt gegeven.

  Veroordeelde topambtenaren (Tilly Pikerie) thuis laat zitten met behoud van salaris.

  Nietsnutten (Menki Rojer) en criminelen (Jacinta Constantia) continu op snoepreis stuurt (om nog niet te spreken van dansleraren naar verkeersbeurzen!).

  Waanzinnige salarishuizen (Bureau Post: de veroordeelde Chebu Sluis 50,000 per maand) en uitgaven (weer: Bureau Post, op de snoepreizen daar zou zelfs AlKLM Walle jaloers zijn) bij overheisentiteiten in stand houd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -