AD | Rhuggenaath: Vakantie in eigen land

,,Zonder gezondheid, geen economie”

Willemstad – Wanneer er weer toeristen vanuit het buitenland naar Curaçao komen, dat weet niemand. Het is een grote uitdaging om de toeristische sector weer op de been te krijgen. Mogelijk liggen er kansen voor het ontwikkelen van lokaal toerisme.

Premier Eugene Rhuggenaath zei gisteren tijdens een persconferentie dat zijn regering er alles aan wil doen om de economie weer op gang te brengen. Ook toeristen zullen op den duur weer terugkomen, maar op korte termijn kan de sector mogelijk al profiteren van wat het eiland zelf te bieden heeft.

,,We moeten ook denken aan lokaal toerisme”, zegt Rhuggenaath. ,,Een hotel bijvoorbeeld kan een ‘vakantie in eigen land’ aanbieden.” Zo’n voordelige package is snel te realiseren.

Voor tijdrovende studies en vage plannen is er geen tijd. ,,Wij staan open voor concrete voorstellen, want er is nu actie nodig”, zegt Rhuggenaath. De overheid vraagt input vanuit het particuliere bedrijfsleven om inhoud te geven aan het ‘nieuwe normaal’.

,,Innovators, exporteurs, ondernemers, die hebben we hard nodig. Die gesprekken voeren we.”

De premier is realistisch maar ook optimistisch. Dat de wereldwijde uitbraak van Covid-19 op alle fronten een spoor van slachtoffers achterlaat, staat niet ter discussie. De gezondheid van de bevolking staat voorop. Maar de crisis biedt bedrijven ook de kans te innoveren. Rhuggenaath noemt als voorbeeld de initiatieven die in de afgelopen periode van de grond kwamen. ,,Bedrijven die gratis diensten verlenen en restaurants die maaltijden aanbieden aan de buurt. Dat zijn positieve ontwikkelingen.”

Toeristen komen vroeg of laat terug. De vraag is hoe het nieuwe normaal er voor de toeristische sector uit gaat zien.

,,Zonder gezondheid, geen economie”, zegt minister Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling (MEO). Mc William spreekt van een tweede fase waarin een nieuwe economie voor het eiland moet worden ontwikkeld, de tweemeter-economie, of wel de ‘Ekonomia 2.0’.

,,Het is voor het eerst in de geschiedenis van Curaçao dat we een nieuw economisch plan maken, een New Deal, terwijl de toekomst volslagen onduidelijk is.” Gisteren zou zij een virtuele bijeenkomst hebben met vertegenwoordigers van verschillende sectoren om ideeën en suggesties uit te wisselen voor een stimuleringsplan dat rekening houdt met de richtlijnen van twee meter afstand en regels voor hygiëne.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 Reacties op “AD | Rhuggenaath: Vakantie in eigen land

 1. @Hi John
  Het gaat mij erom dat er specifiek naar de functie crisismanagement/beheersing werd gesolliciteerd, maar deze ongetwijfeld al was ‘voorbehouden’ aan dochter Chanel Thijssen.
  ZO gaat dat hier namelijk.

 2. John Bash

  @William. Toen ik nog eigen baas was ben ik op een gegeven moment ook gestopt met het beantwoorden van open sollicitaties. Heb ze in het archief gestopt en putte eruit als ik mensen nodig had. Van de 10 per dag was er meestal maar 1 die aan het profiel voldeed. De rest ging de selikor container in. Had er een dagtaak aan. Kon mijn tijd beter besteden. De meeste bedrijven schrijven al bij de vacature dat je alleen bericht krijgt voor een uitnodiging en niet dat je sollicitatie in goede orde is ontvangen.

 3. Curacao revisited

  deze regering mist iedere vorm van visie en beleid: eerst laat je al die campo dames van het eiland vertrekken, en vervolgens vraag je alle mannen hier hun vakantie op het eiland door te laten brengen… met hun eigen vrouw?!

 4. Dat G. McW geen ms Curacao is geworden kan ik goed begrijpen. Ze heeft het net niet. Charme en klasse bijvoorbeeld.

  Verder moet ze zich schamen dat via haar hoedanigheid haar dochter een baan heeft gekregen. Ik ken toevallig 2 jongelui die dezelfde opleiding hebben gedaan en zelfs nog mr in de rechten zijn, die een open sollicitatie hebben gedaan en nooit een reactie hebben ontvangen.
  Erg genoeg dt de lokale pers hier niets van zegt!

  Dus dat mens en de rest van de familie MAN moet zich ernstog schamen.
  Ik heb geen woorden voor zoveel onbeschaamdheid.

 5. Ik begrijp de gedachte wel, maar wordt wat te eenvoudig voorgesteld. Gratis en met hoge kortingen werken zorgt uiteindelijk voor een wankele bedrijfsvoering. Nog een dipje en ook die bedrijven vallen om. Nagenoeg iedere ondernemer heeft zijn bijdrage al geleverd of levert die op dit moment. Ergens houdt het op.

  Citaat: ,,Innovators, exporteurs, ondernemers, die hebben we hard nodig. Die gesprekken voeren we.”

  Ik zou graag inzicht krijgen in deze gesprekken en de toezeggingen die worden gedaan. Wat kan ik als ondernemer verwachten van deze regering? Worden die afspraken dan ook voor meerdere jaren vastgelegd in een overeenkomst?

  Ik heb best plannen voor een economie 2.0, maar dat zijn plannen met een looptijd van minimaal 10 jaar. Kan ik bijvoorbeeld vrijstelling krijgen van importheffingen? Niet alleen nu, maar voor de komende 10 jaar?

  Een gratis training en een hotelovernachting met korting e.d. gaat niet zorgen voor een stabiele economie. Dat staat leuk op Facebook, maar verder niet.

 6. Abraham Mossel

  Vakantie in eigen land, zijn deze wonder figuren door het corona en van LOTJE GE TIKT bevangen, hoe kom je erop om dit als voorbeeld te geven aan het volk wat geen geld hebben om hun kont te krabben, alleen die wel geld hebben gaan naar het buitenland op vakantie en niet hier op curacrim waar als ze langs de straat lopen straks voor 50% kans hebben om berooft te worden, hebben deze twee wereld wonders er wel aan gedacht dat er de eerste 3 jaar geen gulden meer is te verdienen op de crim. Geen Toerisme betekend geen geld! En dat noemt zich economen?.

 7. John Bash

  Volgens mij heeft de kapper van de premier een stukje van zijn hersenpan vernield en is zijn hersenpan op het niveau van de lagere school beland.
  Niets ten nadele van de lagere school, want sommigen op de lagere school hebben meer inhoud dan hedendaagse politici.

 8. Vakantie in eigen land.

  Mensen met kleine hotels hebben liever geen YDK. 1 soort wil alleen een kamer per uur huren. Bij de ander huurt 1 iemand een 2 persoonskamer voor 1 of 2 dagen waarna de hele familie 2 dagen bij het zwembad gaan brallen en drinken en dat met luide muziek.

 9. Economia 2.0 is dan ook niet de juiste naam een reëlere naam is economia -2.0. en als onze toppers deze realiteit niet onderkennen. Komen er ook geen werkende initiatieven. De schade aan de economie is zo groot dat er een nieuw model opgesteld moet worden. Het lappen aan deze structuur is geen oplossing meer. Alles moet op de schop van zorg tot belastingen van onv’s tot ambtenarij, om de tering naar de nering te zetten. Dit is een 0 punt en dan heb je een basis voor een zelfstandige staat. De economie van 2010 is geen 0 punt en “voorlopig” niet haalbaar. Realiteitszin is noodzakelijk willen we niet afglijden naar Haïti.

 10. Knoek-koe

  MEO Giselle kan haar economische mal gobernashon volledig “onder” de noemer Corona schuiven.
  Uiteindelijk toch nog een “Corona” voor haar.
  De “Corona” die ze met miss Curaçao verkiezing niet heeft gekregen, en waar haar moeder een drama van heeft gemaakt op tv. Want kon bini dat haar dochter, un presiosidat riba su mes” no por a gana e título! Waarschijnlijk vindt haar moeder haar ook een top minister.

 11. Economia 2.0.
  Met 60% of meer werkeloosheid en de overige worden nooit belast.
  De enige die ik een vakantie op eigen eiland zie doen dit jaar zijn politie medewerkers met hun corona bonus. Andere ambtenaren die volledig betaald gekregen hebben. En dat was het.
  De elite heeft niet gelden en heeft dus niet bepaald een noodzaak om op vacanties te besparen. En ” werk bezoeken” gaan toch op de kosten van de belasting betalers.
  Nieuwe investeerders ondernemers. Natuurlijk die gaan echt komen meteen met je geld langs de belastingdienst en daarna verplicht personeel via uitzendbureau cova inhuren. Het waarschijnlijkheidspersentage is niet groot. Groot dromen mag altijd.

 12. Gisel McWilliams moet eens ophouden met haar gedramaqueen over Economia 2.0 waar ze zo trots mee kokketeert.

  Op Curacao gaat namelijk helemaal niets veranderen, hoe ironisch door McWilliams zelf aangetoond door het aanstellen van haar dochter Chanel Thijssen (door 4 eerdere aanstellingen van vriendinnen, waaronder Anuska Cova, al Chanel 5 genoemd) zonder sollicitatieprocedure.

  En Ruggenaath maakt zich helemaal belachelijk met zijn Economia 2.0: ‘Bedrijven die gratis diensten verlenen en restaurants die maaltijden aanbieden aan de buurt.’.

  Economia 2.0 is het gratis leveren van goederen en diensten? Zoiets verwacht je van dj Doran maar niet van Ruggenaath. Laat Ruggenaath dan zelf eens mee beginnen met gratis diensten (inleveren van 100% in plaats van 10%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *