27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 07:47

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Revolutionaire vondst: 60.000 Mayabouwwerken ontdekt

Ruben Koenes | HLN/Algemeen dagblad

Deel van het gebied dat door wetenschappers in kaart is gebracht © Wild Blue Media

Een nieuwe onderzoeksmethode heeft een gigantische Mayastad aan het licht gebracht. Eeuwenlang zaten de bouwwerken verborgen onder de Guatemalteekse jungle. ,,Dit is de grootste archeologische vondst in honderd jaar”, jubelen onderzoekers. De ontdekking plaatst alles wat we al wisten over de Maya’s in een nieuw perspectief.

Het einde van de Maya-beschaving is nog steeds een mysterie. Maar deze gigantische vondst zou het raadsel kunnen ontrafelen.

- Advertentie -

De archeologen hebben tweeduizend vierkante kilometer van de jungle in Guatemala, in de regio Peten, vanuit de lucht gescand. Daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van de zogenoemde LiDAR-technologie (light detection and ranging) die toelaat om door de dichte begroeiing jungle te kijken.

Deel van het gebied dat door wetenschappers in kaart is gebracht © Wild Blue Media

Zo is er een verborgen netwerk van huizen, piramides, wegen, irrigatiekanalen en terrassen aan het licht gekomen. In totaal zou het om meer dan 60.000 tot nog toe onbekende bouwwerken gaan.

Omvangrijker

Hieruit concluderen de onderzoekers dat het Maya-rijk uiteindelijk veel omvangrijker was dan men altijd heeft aangenomen. Het zou zich zelfs kunnen meten met het Oude Egypte en China.

- Advertisement -

Ook het bevolkingsaantal zou veel te laag zijn geschat. Men gaat nu uit van mogelijk vijftien miljoen inwoners terwijl eerdere ramingen het hielden op een bevolking van maximaal vijf miljoen. Een wereld van verschil.

We zullen nog honderd jaar nodig hebben om te begrijpen wat we hier allemaal zien
Francisco Estrada-Belli

Bovendien blijkt nu dat veel mensen woonden in laaggelegen moerasachtige gebieden die als onbewoonbaar werden geacht. ,,De Maya-beschaving heeft letterlijk bergen verzet”, concludeert archeoloog Marcello Canuto.
Revolutie

Volgens wetenschapper Tom Garrison is deze vondst de belangrijkste in ruim honderd jaar, alleszins wat betreft de Maya’s. Bovendien moeten de archeologen nog een gebied van 20.000 vierkante kilometer doorzoeken. Francisco Estrada-Belli van het National Geographic Explorer-programma vermoedt dat er ‘nog honderden verborgen steden zullen gevonden worden’.

,,Het is een revolutie”, besluit Estrada-Belli. ,,We zullen nog honderd jaar nodig hebben om te begrijpen wat we hier allemaal zien.

Bron: Algemeen dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. @LaStiwz,
    Zoals de vondst mensen doet verbazen is het heel goed mogelijk dat er ook andere ‘openbaringen’ verborgen liggen. Strek de inbeeldingsvermogen. Een leven met weinig verwachtingen is erg saai! Bovendien erg bekrompen, daar het leven steeds wordt benadert op de manier die aansluit bij de verwachtingen (850 tekens is echter meer dan 140 in een ‘tweet’ (nu 280)).

  2. @Hoedanook: het maya schrift is een hiërogliefenschrift met ongeveer 850 tekens.

    Is zoiets als Papiaments.

    Verwacht dus niet iets hoogstaands.

  3. Erg interessant vooral als er ook geschriften in deze ruïnes wordt gevonden. De vondst zal ervoor zorgen dat met name onze educatie, dat zich in hoge mate op Grieks en Romeinse oudheid oriënteert, ‘bijgesteld’ moet worden. Het cultureel-historisch gebied van Meso-Amerika heeft een aantal hoogstaande culturen voortgebracht. Waaronder die van de Azteken en de Maya’s.De eerste grote beschaving ontstond rond 1200 v. Chr. De Griekse en Romeinse beschavingen uit de klassieke oudheid hebben betrekking op een periode van 750 v. Chr. tot ca. 500 n. Chr.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -