AD | Regering Aruba met noodbegroting

Kabinet Wever-Croes calculeert financiële strop op 1,3 miljard florin

Oranjestad – De financiële strop voor het Land Aruba door de Covid-19-pandemie komt uit op een bedrag van tussen 1,2 en 1,35 miljard florin. Onder normale omstandigheden komt dat bedrag in de richting van een volledige jaarbegroting. De financieringsbehoefte is nog groter: bijna 1,65 miljard.

De Centrale Bank van Aruba (CBA), Directie Economische Zaken en andere lokale deskundigen hebben de afgelopen periode berekeningen gemaakt, gebaseerd op een scenario waarbij de grenzen de rest van het jaar voor toeristen gesloten blijven. De regering van premier Evelyn Wever-Croes (MEP) verwacht dat het eiland veel harder getroffen zal worden dan tijdens vorige crises, zoals de verdwijning van Natalee Holloway in 2005 en de wereldwijde kredietcrisis in 2008.

Daarom kregen de Staten van Aruba gisteren, op de eerste dag van de beraadslagingen over de landsbegroting een ontwerp-Landsverordening tot vaststelling van de begrotingen van het Land voor het dienstjaar 2020 voorgelegd.

Het betreft een gewijzigde begroting. Daarin zijn de eerste analyses van de financieel-economische impact van het coronavirus verwerkt. De voorlopige prognose is dat de belastingmiddelen met ongeveer 627 miljoen florin zullen dalen ten opzichte van wat eerder dit jaar verwacht werd. Daarnaast wordt een daling van 80 procent in de toeristeninkomsten verwacht.

Het verenigde bedrijfsleven van Aruba heeft de regering intussen laten weten de maatregelen verre van voldoende te vinden en zelfs ‘onacceptabel’. Ze verwijzen naar de zeer negatieve rating van Aruba door S&P in verband met het Covid-19-virus.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *