26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 05:24

PBC | Kans op Curaçao op een verkeersongeluk is een op zes

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn 90,443 voertuigen verzekerd bij een van de tien verzekeraars op het eiland. Dat zijn 1592 voertuigen minder dan in 2019. 14,919 van hen...

PBC | Ex-covidpatiënten die nog steeds positief testen mogen Curaçao binnen

Persbureau Curacao Mensen die voorheen covid hebben gehad en om die reden nog steeds positief reageren op een PCR test, kunnen toch naar Curaçao afreizen. Voorwaarde is dat deze...

PBC | Drie patiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn gisteren drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alle drie de patiënten overleden in het ziekenhuis. Het totaal aantal coronapatiënten dat...

Column Den Cayente | It’s not easy being green

Column Arien Rasmijn Daar sta je dan. Je hebt eindelijk de stap genomen om de politiek in te gaan en iets wezenlijks te doen voor jouw land. Misschien...

Column Youp | Sober uitvaren

Slim van Queen Elizabeth dat ze de familie heeft opgedragen dat de koninklijke verkleedkisten vandaag dicht blijven en iedereen in zijn gewone doordeweekse kloffie naar het afscheid...

DH | Letter clarifying UN petition approved with stiff opposition from several MPs

PHILIPSBURG--A draft letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) was approved by a majority in Parliament on Thursday...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Preventieve aanval op darmkanker

AD | Preventieve aanval op darmkanker

Prevenshon start grootschalig gratis bevolkingsonderzoek  | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Curaçaose Fundashon Prevenshon, die de afgelopen jaren met succes te werk ging om borstkanker en baarmoederhalskanker vroegtijdig te bestrijden, opent nu de preventieve aanval op darmkanker.

Er wordt begonnen met een pilot-onderzoek, waarbij zowel mannen als vrouwen opgeroepen worden voor een screening. Allemaal kosteloos voor de deelnemers. Uitgesmeerd over vijf jaar zullen circa 50.000 personen worden opgeroepen, waarvan er hopelijk ruim 40.000 gehoor zullen geven.

Kosten: ruim 10 miljoen gulden. Een aanzienlijk prijskaartje, maar hiermee wordt een veel groter bedrag aan zorgkosten bespaard. Aldus de internationaal bekende oncoloog Herbert ‘Bob’ Pinedo. Hij is voorzitter van stichting Prevenshon, ook wel Caribbean Prevention Center genoemd, gehuisvest in het met particuliere donaties aangekochte en volledig opgeknapte monumentale pand aan het Molenplein.

Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen op Curaçao. De schattingen zijn dat 1 op de 20 personen darmkanker krijgt en dat per jaar 50 tot 55 mensen hieraan overlijden. Het pilot-onderzoek richt zich op ongeveer duizend geselecteerde deelnemers uit de stadswijk Otrobanda en verder de dorpen Westpunt, Soto, Lagun en Barber te Bándabou.

Na ontvangst van de uitnodigingsbrief gaat de persoon in kwestie naar het laboratorium – er wordt samengewerkt met ADC (Analytisch Diagnostisch Centrum) en MLS (Medical Laboratory Services) – om er het zogeheten FIT-opnamebuisje op te halen. Met de bijgevoegde instructies neemt men zelf thuis de afname van het monster van de ontlasting, wat vervolgens weer bij het lab wordt afgegeven. Bij een ongunstige uitslag wordt de persoon, in overleg met de huisarts, discreet doorverwezen voor verdere diagnosestelling en behandeling. Is de uitslag gunstig dan zal twee jaar later een nieuwe uitnodiging worden ontvangen.

Het geheel verloopt volgens dezelfde richtlijnen en protocollen zoals die in Nederland gelden, zegt professor Pinedo. Uiteindelijk gaat het erom dat, verspreid over een periode van vijf jaar, alle Curaçaose inwoners tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd worden om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, waarna die exercitie zich om de twee jaar herhaalt, zoals al gewoon is bij het doorlopende borstkankeronderzoek. Deelname is gratis voor iedereen die een zorgverzekering heeft.

,,Het doel van deze screening is darmkanker te helpen voorkomen en om al bestaande ziektes in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, zodat behandeling mogelijk en minder ingrijpend is”, aldus de voorzitter.

Op termijn moet zo het aantal gevallen afnemen en idem dito het aantal sterfgevallen. Vaak zullen dan ook de zwaardere behandelingen, zoals chemotherapie, minder nodig zijn. Kortom, dat zorgt voor een toename van het aantal ‘survivors’, een betere levensprognose én voor het Land Curaçao een enorme kostenbesparing.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. “Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen op Curaçao.”

  Het is interessant om wereld wijd cijfers te vergelijken. Hoe staat het met darmkanker in bijvoorbeed Afrika waar minder bewerkt voedsel wordt gegeten en hoe zit het met Arabische landen waar geen varkensvlees wordt gegeten, bijvoorbeeld.

  Wellicht kan met een goed dieet darmkanker voorkomen worden maar Bob Pinedo is net een slager, die wilt vlees snijden.

  Het probleem met darmkanker is dat ze naar bloed in de ontlasting zoeken en dat kan pas als de kanker zich al ontwikkeld heeft.

 2. @Bert, Wim, Trui, Ans, Maurice, Henk, Frank, Hans, Johan, Esther, Rene, Marian, Margret en misschien nog een paar aliassen: het CONTINU bashen van dezelfde personen wordt absoluut niet geaccepteerd en voegt niets toe.
  Tevens is het posten onder verschillende aliassen niet toegestaan.
  Daarbij wordt het posten van berichten met dezelfde strekking door verschillende aliassen gezien als spammen. Ook iets wat niet toegestaan is.

  Een onderzoekje naar jullie loopt momenteel. Ik kan er momenteel nog niet voor 100% de vinger op leggen, maar zit nu op 97%. Nog een paar procentjes en het waarschijnlijke gevolg zal zijn dat jullie allen geblockt zullen worden, met naar keuze dat één van jullie door kan posten.
  Dit mag ook onder een nieuwe naam. “Alias” zou een goeie zijn.

  Geef me nog een paar weken. Heeft op dit moment geen prio.

  Overigens hoeven @Bert, Wim, Trui, Ans, Maurice, Henk, Frank, Hans, Johan, Esther, Rene, Marian, Margret NIET te reageren. Deze reacties worden per definitie geweigerd.

  Wat wel een mogelijkheid voor hun is, is een mail, gestuurd vanaf het email adres waarmee zij ingeschreven staan, met als bijlage een print screen van hun IP adres (op te vragen bij https://nld.privateinternetaccess.com/pages/whats-my-ip/ of http://www.MYIP.coim of https://whatismyipaddres.com ) te sturen aan [email protected] t.a.v. Commentpolis.

  Commentpolis

 3. Overigens is het darmonderzoek voor de leeftijd 50-75 normaal. Eveneens in NL 2 jr geleden uitgevoerd. En meerdere Europese landen.

 4. Vgs mij spoort @Wim onze notoire alias alias annex racistisch gebral spuiend, niet helemaal.
  Dus gaat hij ermee akkoord ondanks de vele miljoenen demonstranten wereldwijd die tegen racisme strijden, waarbij vooral in de VS en Brazilië in het bijzonder people of color zomaar zonder meer worden aangehouden en neergeknald of de nek klem of anderszins wordt toegepast, gerechtvaardigd is.

 5. Opmerker heeft een punt.

  Darmonderzoek bij 50+ers, een bevolkingsgroep waar aantoonbaar meer darmkanker in voorkomt, mag.

  Het door de politie aanhouden van kleurlingen, een bevolkingsgroep waar aantoonbaar meer criminaliteit in voorkomt, mag niet.

 6. “Uiteindelijk gaat het erom dat, verspreid over een periode van vijf jaar, alle Curaçaose inwoners tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd worden om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek”,
  Is deze leeftijdsgrens onderbouwd of riekt dit naar leeftijdsdiscriminatie?
  Zo maar een vraag!

 7. Las dat Bob Pinedo met onze Statenvoorzitter is meegevlogen naar Nederland voor diens medische behandeling.

  Wie betaalt dat en krijgt Arie Arepita uit Dominguito die behandeling ook of is het all animals are equal but PAR animals are more equal than others?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties