28 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Premier kijkt vooruit naar 2030

HomeMediaAD | Premier kijkt vooruit naar 2030
Vrij vertaald: Curaçao heeft dan een bloeiende haven met veel bedrijvigheid, een vernieuwde raffinaderij en nieuwe industrieën in het havengebied en bij Bullenbaai. In 2030 kunnen we van de boulevard bij Marie Pampoen wandelen naar Piscadera. | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft het jaar 2020 aangegrepen om vooruit te kijken naar de komende tien jaar.

,,Het is 10 jaar geleden dat Curaçao een autonoom land werd in het Koninkrijk, waar staan we in 2030?”, zo vroeg de premier het kijk- en luisterpubliek in zijn nieuwjaarsrede. ,,Elk nieuw moment is een moment om een nieuwe keuze te maken. Het belangrijkste is de angst voor verandering los te laten. Verandering is een gegeven en we kunnen deze met moed en voorbereid tegemoet treden, of ons erdoor laten verrassen en destabiliseren”, zo legde hij voor. ,,Laten we onze energie gebruiken om te construeren in plaats van te destrueren.”

En daarna beschreef Rhuggenaath hoe hij 2030 visualiseert. Vrij vertaald: Curaçao heeft dan een bloeiende haven met veel bedrijvigheid, een vernieuwde raffinaderij en nieuwe industrieën in het havengebied en bij Bullenbaai. In 2030 kunnen we van de boulevard bij Marie Pampoen wandelen naar Piscadera.

Bij het Rif is een mangrovepark en in Zakitó is er een ‘cooling area’, waar koude lucht gewonnen wordt uit diepzeewater. De stad is weer bewoond vanaf de haven tot Scharloo en in Otrobanda is een levendig Sint Elisabeth-gebied ontstaan. Er zijn veel toeristen die komen en terugkomen en er zijn 2.500 nieuwe kamers bijgebouwd. Het nieuwe ziekenhuis heeft ons gezondheidsbewustzijn veranderd en de mensen leven bewust gezonder.

Er zal meer eigen landbouw zijn. Er komen 5.000 nieuwe woningen bij, onder andere bij Wechi. Dit alles genereert werkgelegenheid en meer welzijn voor iedereen. De wijken worden sterker en weerbaarder en in het onderwijs worden kinderen voorbereid op de competenties die zij in 2030 nodig hebben. En niet minder belangrijk is dat de democratie functioneert en er een transparante en efficiënte regering is.

,,Dat moeten we wel #huntu (samen) voor elkaar krijgen. Ik geloof in het potentieel van Curaçao. Maar hoop alleen brengt geen verandering. We moeten ook willen, ervoor kiezen en er samen aan werken. Hoop en actie samen is vastberadenheid en gecombineerd met visie gaan we over tot transformatie”, zo klinkt de positieve boodschap tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. ……”spermabank” …..

  De enige “bank” waar de CBCS directeuren geen brokken kunnen maken. En er is ook geen “deposito” garantie regeling voor nodig. Eventuele tekorten worden na half 5 aangezuiverd.

 2. In 2030 gaat Tilly Pikerie na 40 jaar thuis Netflixen met pensioen.

  Stella van Rijn wil in 2030 na 20 jaar Forti ook met pensioen, maar omdat dat volledig bij Ennia (leeggeroofd door Ansary) en APC (moest een tegoed van honderden miljoenen bij Girobank afschrijven) zit, gaat ze door tot 2050.

  Gibi Doran (MFK) maakt in 2030 de lagere school af.

  Henry Jourdain wordt in 2030 president van de Centrale Bank en als commissarissen worden Karel Frielink en Remigio Booi benoemd. De trucks van Selikor worden ingeschakeld om eenmaal per maand salarissen van directie en toezichthouders naar hun huizen te rijden.

  Stephen Capelle en Neysa Amnesia vragen in 2030 een vergunning aan voor een bank. Omdat beiden niet door de screening van CBCS komen wordt het een spermabank.

  Omdat er in 2030 geen casino’s meer zijn wordt Menki Rojer hoofddonor van de spermabank. Met als gevolg dat er in de jaren 30 duizenden kinderen worden geboren die nog te lui zijn om aan de borst van hun moeder te drinken.

 3. De belangrijkste assets van een land, zijn de intellectuele assets ( ontwikkelde hersens). Zonder significante groei van de intellectuele assets ( hersen capaciteit) is er geen economische groei mogelijk. Een asset die al 50 jaar zwaar verwaarloosd wordt, kijk maar naar de staat van het onderwijs. Het beetje budget dat er voor vrijgemaakt wordt wordt nagenoeg geheel weggereisd of aan huur van dure locaties verbrast ( vriendjescarrousel) zoals de locatie van de FMS Fundashon Material pa Skol. We hebben dan wel gratis onderwijs maar vraag niet wat voor kwaliteit.

 4. En toen werd ik wakker en zag dat de welvaart goed verdeeld was tussen de bestuurlijke laag en het gepeupel. Waarbij de bestuurlijke laag, zoals het hoort, hun vette vingers hadden in alles wat hun positie kan bevorderen. Ook zag ik dat het gepeupel nog steeds op de banken staat om de bestuurders te steunen. En ik hoopte gelijk op nog meer projecten. Poe wat een nachtmerrie was dat!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties